Advertentie

Weggestuurde wethouder Landsmeer stapt uit VVD

De vorige week weggestuurde wethouder Franklin Monteban van Landsmeer pakt in een brief waarin hij zijn VVD-lidmaatschap opzegt zijn voormalige politieke vrienden keihard aan.

19 oktober 2012

In een openbare opzeggingsbrief aan het VVD-bestuur laat wethouder Monteban van Landsmeer geen spaan heel van hun houding en de handelwijze van het “opportunistische” raadslid De Jong en zijn “vazallen”.

'Dissident kon zijn gang gaan'
Helaas was Monteban donderdag zelf niet bereikbaar voor commentaar, maar zijn brief liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Monteban heeft de steun van het bestuur node gemist. Het bestuur is volgens hem aan de zijlijn blijven staan en heeft “dissident” Marc de Jong zijn gang laten gaan met als resultaat vier beschadigde VVD-raadsleden, waarvan twee niet meer verder konden functioneren. En natuurlijk de motie van wantrouwen, waardoor Monteban zelf werd weggestuurd. De uitspraak van het bestuurslid Ien Verrips dat je altijd achter je eigen wethouder moet blijven staan, blijken achteraf loze woorden, concludeert hij.

'Schoothondje burgemeester bereidde coup goed voor'
Raadslid Marc de Jong zou al maanden aan de stoelpoten van Monteban hebben gezaagd en hem op eigen houtje buiten fractievergaderingen hebben gehouden. ‘Die als schoothondje van de burgemeester dusdanig onbetrouwbaar was geworden dat niet alleen de fractie, maar ook binnen de coalitie voorzichtig met informatie moest worden omgegaan.’ Volgens Monteban heeft De Jong zijn “coup” vakkundig voorbereid in de achterkamertjes. Ook de nieuwe fractievoorzitter Richard Quakernaat krijgt achter uit de zak. ‘Frisse praktijken allemaal, waar het bestuur mede verantwoordelijk voor is’, smaalt Monteban.

Zuivere politieke afrekening
De weggestuurde wethouder spreekt van een zuivere politieke afrekening, ingezet door zijn eigen partij “in het bijzonder door een judasstreek van Marc de Jong”. Het enige VVD-raadslid dat grote waardering en respect ontvangt van Monteban, omdat zij wel haar rug recht hield in moeilijke tijden (“net als coalitiepartner PvdA”), is Maja van Campen. Hij vreest echter dat zij door haar opstelling “ook nog wel aan de beurt komt”.

VVD-raadslid begint eigen lijst
Van Campen heeft intussen uit onvrede over de handelwijze de fractie verlaten en is haar eigen lijst begonnen. Ze blijft wel lid van de VVD. ‘Dat vind ik heel belangrijk.’ Ze geeft voor het houden van haar zetel de volgende motivatie: ‘In een klein dorp als het onze verdienen kiezers het dat ik verder ga.’ Met de post Samenleving blijft ze toch buiten de politieke perikelen. Op de vraag wat ze vindt van het feit dat Monteban wel zijn lidmaatschap heeft opgezegd, zegt ze bozig: ‘Dat moet u maar aan Marc de Jong vragen.’


UPDATE 

Marc de Jong was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar, maar vrijdagochtend wel. Hij herkent zich niet in de harde aantijgingen van Monteban. 'Maar hij heeft het goed recht zijn versie van het verhaal te laten horen. Het is een voortvloeisel van de afgelopen tijd en de motie van wantrouwen die tegen hem is ingediend.' Volgens De Jong komt de fractie nog met een reactie, maar willen zij eerst gezamenlijk over deze brief spreken. 'We zijn eigenlijk niet meer zo met die situatie bezig en vinden het vormen van een nieuwe betrouwbare coalitie belangrijker.'

Overigens is vrijdagmiddag een ingelaste collegevergadering, waarna de wethouders bekend zullen maken of zij zelf opstappen of dat ze zich door de raad laten wegsturen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie