of 59147 LinkedIn

Weer zeventien gemeenten minder

Negen herindelingsvoorstellen zijn voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de wetsvoorstellen tot fusie van al deze gemeenten, daalt het aantal gemeenten per 2019 in ieder geval met zeventien.

Negen herindelingsvoorstellen zijn voor advies naar de Raad van State gestuurd. Als uiteindelijk de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de wetsvoorstellen tot fusie van al deze gemeenten, daalt het aantal gemeenten per 2019 in ieder geval met zeventien. Er lopen nog meer initiatieven tot herindeling, maar die lopen niet allemaal even soepel.

Verzet

De herindelingsvoorstellen waarmee de ministerraad op voorstel van demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag akkoord is gegaan, zijn op initiatief van de 28 betrokken gemeenten tot stand gekomen. Het kabinetsbeleid is er op gericht dat herindelingen zoveel mogelijk van onderop tot stand komen. Op diverse plekken in het land verzetten gemeenten zich tegen een door de provincie opgelegde herindelingen, zoals onder meer in Haren (Groningen) en Landgraaf (Limburg).

 

Twee

In de provincie Groningen worden per 2019 Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum samengevoegd tot de nieuwe gemeente Het Hogeland. Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn fuseren tot de gemeente Westerkwartier. Ook in Zuid-Holland gaat het om twee herindelingen. Giessenlanden en Molenwaard worden samengevoegd tot de gemeente Molenwaard en Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren tot Noordwijk.

 

Noardeast-Fryslân

In Friesland worden Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Nieuwkruisland samengevoegd tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. In Noord-Holland gaan  Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Haarlemmermeer per 2019 verder samen als de gemeente Haarlemmermeer. Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gaan op in de nieuwe gemeenten West Betuwe (provincie Gelderland). In Noord-Brabant fuseren Aalburg, Werkendam en Woudrichem tot de nieuwe gemeente Altena. De Limburgse gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen gaan per 2019 verder als de gemeente Beekdaelen.

 

Referendum

Op een paar plekken in het land is geen sprake van herindelingsinitiatieven van onderop. In Limburg hebben Gedeputeerde Staten besloten dat Landgraaf met Heerlen moet fuseren. Landgraaf is daar fel op tegen en schakelde (vergeefs) de rechter en minister Plasterk in om een stokje te steken voor de provinciale herindelingsplannen. De gemeente wil dit jaar, voordat de Tweede Kamer zich over het herindelingsvoorstel gaat uitspreken, een referendum houden. De ministerraad stemde begin deze zomer in met het voorstel tot herindeling van Groningen, Ten Boer en Haren. Haren verzet zich hier met hand en tand tegen. Na een net zoals Landgraaf (vergeefse) gang naar de rechter en een (vergeefse) poging om minister Plasterk te laten ingrijpen, heeft het Burgercomité Haren en Het Burgerinitiatief Noordelijke Hondsrug (HBNH) nu een petitie ‘Haren niet bij de stad Groningen’ opgesteld. Daarin wordt de Tweede Kamer gevraagd niet in te stemmen met de herindeling van Haren met Groningen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Werner de Jong (Raadslid) op
Burgerbevolking moet uiteraard burgerpeiling zijn.
Door Werner de Jong (Raadslid fractievoorzitter Cromstrijen'98) op
In dit hele artikel wordt met geen woord gerept over de Hoeksche Waard waar drie van de vijf gemeenten tegen een herindeling hebben besloten en een burgerbevolking heeft uitgewezen dat 70% van de inwoners tegen een herindeling is. Het was ons al duidelijk dat we in Nederland in een schijndemocratie leven, maar waarom doet Yolanda de Koster hierin mee door de Hoeksche Waard in dit artikel volledig te negeren?
Onze grote volksvertegenwoordigers zijn ook bang voor de mening van het volk. Daarom willen ze het raadgevend referendum weer afschaffen.
Door doeterniettoe (-) op
@Betrokken Harenaar:
Idem in Landgraaf. Enkele fanatici roepen moord en brand, maar de meeste inwoners vinden het niet zo heel spannend.
------------------
@Loekoek:
Het staat u vrij om lid te worden van een partij, om zelf een partij op te richten of om te vertrekken. Kunt u proberen alles weer terug te draaien, terug naar de tijd van de Vereenigde Provinciën. Of van de Batavieren. Laat maar wat horen als de plannen concreet zijn.
Of beter: laat maar niets horen.
------------------
@Wiersma:
In de praktijk betekent dat minder politie, minder leraren, minder brandweer, minder onderhoud aan wegen, enz.
Veel beter zou zijn om van politici een gelijke bijdrage te verwachten: minder politici die minder verdienen maar wel meer productie draaien van een hogere kwaliteit. Als dat lukt heb je vanzelf minder personeel nodig. Want nu zijn die ambtenaren bezig om alle wensen van de politiek te verwerken.
Maar daar hoor je weinig politici over.
Door H. Wiersma (gepens.) op
En ..... dan nu eindelijk eens het mes in het ambtenarenbestand en de bestuurskundige herindeling op met name Rijksniveau (zie het regeerakkoord 2013 - 2017)!
Door Jan op
Het valt uit te rekenen wanneer, als het fuseren in dit tempo doorgaat, geheel Nederland één gemeente zal worden.
Door Bertus (Observer) op
Straks worden de regio's zoals Metropoolregio Rotterdam Den Haag direct uit het gemeentefonds gefinancierd. Deze regio's hebben het democratisch gehalte van Noord Korea. De gemeenten zullen verworden tot amoezaaierige uitvoeringsorganen. De provincies zullen blijven als opvang van gesjeesde politici. Er is nl. een chronisch tekort aan pluche.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
In de lijn van Broadcaster. Ga zo door en gemeenten worden tezamen provincies zoals de provincie Amsterdam enz. Daarna de provincies ombouwen naar de provincie Nederland en tot slot (on)volwaardige provincie der EU.
1 januari 20tig wordt de oprichtingsdatum van het nieuwe slinkse Nederlandje waar niemand door de bomen het bos mag zien.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Allemaal overeenkomstig het oude PvdA adagium groot is mooi en veel is lekker. Misschien moeten ze zelf ook eens fuseren.
Door Betrokken Harenaar (medew gemeente) op
Het verzet in Haren is niet zo groot als gemeente en burgercomite wil laten geloven. De meeste inwoners boeit het amper als Haren fuseert met Groningen en Ten Boer. Slechts een kleine groep verzet zich. Recente peiling via Haren de Krant wijst juist op een acceptatie voor herindeling
Door Vijfheerenlander op
Hoe zit het met nieuwe gemeente Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen, Zederik)?
Die zou toch ook per 1-1-2019 worden gevormd.