of 58952 LinkedIn

Weer procedure burgemeester tussentijds stopgezet

Weer is een procedure voor een nieuwe burgemeester voortijdig stopgezet. Dit keer gaat het om Den Helder.

Opnieuw is een procedure voor een nieuwe burgemeester stopgezet. Dit keer gaat het om de post Den Helder.

Stopzetten

De Noord-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Arthur van Dijk heeft op verzoek van de vertrouwenscommissie minister Knops van Binnenlandse Zaken geadviseerd de procedure stop te zetten. Knops heeft daarmee ingestemd.

 

Onvoldoende geschikt

In de ogen van de vertrouwenscommissie zaten er tussen de sollicitanten onvoldoende geschikte kandidaten voor het ambt in Den Helder. Er hadden negen mannen gesolliciteerd. Dit najaar zal een nieuwe procedure worden opgestart. Daarvoor zal ook een nieuwe profielschets door de gemeenteraad worden opgesteld. De huidige waarnemend burgemeester Jeroen Nobel blijft langer aan, zo heeft de cdk in overleg met de vertrouwenscommissie besloten.

 

Niet alleen

De vertrouwenscommissie in Den Helder staat niet alleen in haar standpunt dat er zich onvoldoende benoembare sollicitanten hadden gemeld. In Kapelle, Amsterdam, Heerlen, Koggenland en Twenterand waren de vertrouwenscommissies eveneens van mening dat er onvoldoende geschikte kandidaten waren. In Kapelle is dat tot twee keer toe gebeurd. Ook om andere reden wordt wel eens vacature stopgezet, zoals in Heerhugowaard die een fusie met Langedijk ging onderzoeken.

 

Opnieuw opengesteld

De vacature Twenterand is onlangs weer opengesteld. Tot 12 maart kunnen gegadigden zich melden. In Heerlen is de vacature begin dit jaar opengesteld. Daar kon tot 28 januari op worden gereageerd. In Kapelle is Fons Naterop als nieuwe waarnemend burgemeester benoemd, omdat de vorige waarnemer Huub Hieltjes burgemeester is geworden in Duiven. Heerhugowaard en Langedijk hebben inmiddels besloten te gaan fuseren. Pas nadat de nieuwe gemeente in 2022 van start gaat, zal de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester worden opengesteld. Een nieuwe raad zal een nieuwe profielschets maken. In Koggenland is de tweede procedure in volle gang. Er hebben negentien kandidaten gesolliciteerd. Naar verwachting wordt in juni een nieuwe burgemeester benoemd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H . Houwerzijl (oud wethouder) op
heb ervaring in Delfzijl met een gekozen burgemeester het lijkt een leuke variant op het benoemen van deze functie . Maar de ervaring die ik heb op gedaan kan ik u alleen adviseren begin niet aan een andere procedure dan die we nu kennen .
Door Eric (burger/kiezer) op
@Krijn en andere voor een gekozen burgermeester. Ik snap die zogenaamde kwaliteit, (democraties) kiezen, niet zo goed. Rutte,Trump,Putin, Maduro zijn ook gekozen. Hier op BB worden ook nogal wat verkiezingen (beste ambtenaar enzo) gehouden. Met het Songfestival mogen kijkers ook kiezen. En wat schiet de gemiddelde burger daar mee op?
Ik verlang zo verschrikkelijk naar het moment dat Willem Alexander het kabinet naar huis stuurt en gewoon zelf een lange termijn (visie) gaat regeren. Stomme machtswelustige eendagsvliegen.
Om nog even bij het onderwerp burgermeester terug te komen, als bewoner/burger/kiezer van Den Haag, het kan wel wat transparanter
Door Krijn van Splunteren op
Alle Westerse landen kennen een gekozen burgemeester. Maar volgens het gros van de reageerders hier doen die landen het allemaal verkeerd. Wat een dedain!

En dan het 'gezeur' over weer een extra verkiezing. Dat is helemaal niet nodig. De verkiezing van de burgemeester vindt tegelijk plaats met die van de gemeenteraad. Niet meer dan logisch, toch?.

De ongekozen, maar door de Kroon benoemde burgemeester en de eveneens ongekozen Commissaris van de koning zijn nog relicten uit de regententijd. Het wordt tijd dat de Democratie der Nederlanden die zetbazen namens de Kroon eindelijk afschaft en vervangt door democratisch gekozen bestuurders.
Door Jan op
@Hans Bruynsma. Alsof er bij een gekozen burgemeester ineens wel geschikte kandidaten zijn.....Grote kans dat als de bevolking mag kiezen het een populaire zanger of een andere BN-er wordt.
Door lezer op
@Hans Bruynsma: als u een bijdrage levert aan een artikel, kan het handig zijn om u eerst te verdiepen in de materie. Op 21 december 2018 verscheen Staatsblad 493 met de publicatie van de deconstitutionalisering van de Kroonbenoeming. Met die wijziging van de Grondwet is het mogelijk geworden om de Gemeentewet zodanig aan te passen dat de burgemeester niet benoemd maar gekozen wordt. Wat u dus niet zo 1 2 3 ziet gebeuren heeft feitelijk al plaatsgevonden....
Door Mark op
Ze zullen allemaal wel een reden hebben gehad. Amsterdam is het bekendste voorbeeld. Het moest een vrouw worden en wel van GroenLinks. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van sollicitanten
Door Piet (Ambtenaar) op
Geen geschikte kandidaat, omdat het allemaal mannen waren? En een commissie van wijze mensen bepaalt dat. Mij bevreemd dat altijd, op basis van wat feiten, gevoel ???? Misschien zou er de beste burgervader ooit voor Den Helder hebben tussen gezeten. We zullen het nooit weten. Of misschien wilde deze mensen zich even belangrijk maken en voelen. Misschien Indeed vragen voor een echte vragenlijst. Succes Den Helder
Door Frits op
Hoe zie je dat voor je Hans? Nóg meer verkiezingen organiseren, waar kandidaten met een eigen programma moeten komen (en maar hopen dat ze voldoende kiezers kunnen naar de stembus kunnen verleiden)? En vervolgens als super-wethouder hun verkiezingsbeloften moeten proberen waar te maken, terwijl de andere wethouders (die óók gekozen zijn en een coalitieprogramma trachten uit te voeren, onder toezicht van de raad) er ook het beste van moeten zien te maken?
Kon wel eens niet zo makkelijk zijn als 'even de grondwet wijzigen en de burgemeester kiesbaar maken'.
Door Hans Bruynsma op
Mij lijkt dat we moeten overgaan op een GEKOZEN burgemeester, maar ja, dat vereist een wijziging van de grondwet. En dat zoe ik nog niet zo 1 2 3 gebeuren!