of 64120 LinkedIn

Weer onrust Geldermalsen om asielzoekers

Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben dinsdag als gestoken gereageerd op de aankondiging van de gemeente dat er op 29 juni een extra raadsvergadering is over de 'bijdrage die Geldermalsen kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek.'
4 reacties

Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben dinsdag als gestoken gereageerd op de aankondiging van de gemeente dat er op 29 juni een extra raadsvergadering is over de 'bijdrage die Geldermalsen kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek.' 

Door het stof
Zij hebben meteen voor dezelfde avond een demonstratie aangekondigd voor het raadhuis. Een demonstratie tijdens de vorige raadsvergadering over hetzelfde onderwerp liep in december vorig jaar uit op grote rellen. De gemeente wilde toen 1500 asielzoekers gaan opvangen in de kleine plaats en overviel de bevolking daarmee. Achteraf zijn burgemeester en wethouders diep door het stof gegaan over hun handelwijze. Er zijn onder meer gespreksrondes met inwoners geweest over herstel van vertrouwen en over hoe het dan moet met de vluchtelingenopvang.


Celstraffen
Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat burgemeester en wethouders eind juni een nieuw opvangplan aan de raad voorleggen. De raad moet nu bepalen hoe Geldermalsen omgaat met de asielopvang. Het actiecomité denkt dat de komst van een azc wel degelijk op de agenda staat. 'We zijn verbijsterd. Geloofden we bijna dat de burgemeester nooit meer 'overvalspolitiek' zou toepassen, worden we nu weer overvallen door een extra raadsvergadering', schrijft het actiecomité Geldermalsen zegt nee tegen AZC. Voor de rellen in december staan de komende maand 32 relschoppers voor de rechter. De eerste vier verdachten hoorden maandag celstraffen tegen zich eisen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk de B op
Die actievoerders zijn drammers die niet weten hoe de democratie in Nederland werkt en denken met dreigen van gewelddagig gedrag de macht naar hun hand te zeyyen. Dat is illegaal handelen. Om dat te bestrijden kennen wij strafrecht (als laatste redmiddel).
Door Johannes (adviseur) op
Als deze gemeente enig bestuurlijk inzicht zou hebben, had men kunnen inschatten dat dit onderwerp zeer gevoelig ligt bij een deel van de bevolking. De gemeente kent een aantal actievoerders. Waarom daar geen gebruik van maken door deze mensen te betrekken bij de voorbereiding zodat zij bij hun achterban kunnen aangeven dat het niet gaat om een nieuw opvangplan, maar om een soort beleidsbepaling hoe om te gaan met asielopvang in het algemeen. Dan haal je op voorhand de angel er uit. Nu is de brand al weer aangestoken voordat er ook maar 1 woord in de raad gewisseld is.
Door Linden op
Eens met Willem. De raad wil een discussie over wat ze vindt van en wil met de opvang van asielzoekers en dat overvalt de actievoerders. Die actievoerders die vermaard zijn om hun democratische inborst toch? Krijgen nu dus toch weer aandacht! Jammer.
Door Willem op
Bijzonder. Nu voelen de tegenstanders zich klaarblijkelijk slachtoffer. Gottegot, jongens, wat hebben jullie het toch moeilijk...