Advertentie

Weekers: verkeerde inschatting gemaakt

Staatssecretaris Frans Weekers geeft toe dat hij geen toestemming had moeten geven aan de Roermondse wethouder Van Rey om billboards voor hem te plaatsen.

20 december 2012

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) rekent zich alle onduidelijkheid rond zijn verkiezingscampagne en sponsoring door zijn omstreden partijgenoot Jos van Rey alleen zelf aan. Dat zei hij donderdag in het Kamerdebat over de kwestie. ,,Ik betreur het zeer dat er zoveel over te doen is.''

Geen goed idee
Weekers zei dat hij kritischer had moeten doorvragen toen Van Rey bij hem kwam met het idee om een grote billboard langs de A73 te betalen. ,,Belangrijker nog: als ik kritischer had doorgevraagd was ik ook tijdens de campagne tot de conclusie gekomen dat het geen goed idee was.''

Verkeerde inschatting
Weekers zei dat hij daar achteraf bezien een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Hij hoorde pas later dat het bord waarschijnlijk rond de 3000 euro had gekost, maar dat viel niet te controleren omdat er geen rekening was ingediend bij de VVD. Het bord was 'sponsoring in natura', zei Weekers. Hij zei ook opnieuw dat hij eerste vragen van journalisten over de kwestie ,,te lichtvaardig'' heeft afgedaan. ,,En dat vind ik jammer.'' Weekers zei dat hij ,,met de kennis van nu'' beter niet had kunnen ingaan op het aanbod van Van Rey. ,,De actie was geen goed idee'', concludeert hij achteraf.

Belastingkantoor
Volgens Weekers zijn alle verbanden die zijn gesuggereerd tussen de sponsoring door Van Rey en zijn functioneren als staatssecretaris ,,onterecht'' en ontberen ze elke grond. Hij doelde op het nadenken over het behoud van het belastingkantoor in Roermond en de afhandeling van een brief van Van Rey over een fiscale zaak. ,,Voor mij is van groot belang dat de Kamer weet dat in beide kwesties persoonlijke overwegingen geen enkele rol hebben gespeeld.''


Excuses voor complotdenken
De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat VVD-staatssecretaris Frans Weekers excuus moet aanbieden voor zijn opmerking dinsdag dat vragen over zijn relaties met de omstreden Roermondse ex-wethouder Jos van Rey gebaseerd waren op 'complotdenken'. Ook de PvdA vond dat onverstandig van Weekers.

Emotionele oprisping

Weekers' partijgenoot Helma Neppérus vergaf hem de emotionele oprisping, maar ook de PvdA sprak van een ,,onverstandige term''. PvdA'er Ed Groot zei ook dat Weekers rond de billboard ,,bepaald niet handig en ongelukkig'' had geopereerd. Roland van Vliet van de PVV had het zelfs over ,,dom''.

Staatsrechtelijk zuiver
Vrijwel de hele Kamer stelde dat Weekers in het begin beter had moeten doorvragen wie precies de reclamezuil zou betalen en zich had moeten realiseren dat daar vragen over zouden komen. D66-leider Alexander Pechtold betwijfelde of de gift voor de zuil staatsrechtelijk wel zuiver was. Van Rey was immers niet alleen wethouder in Roermond, maar ook senator en in die functie hoort hij het kabinet en dus ook Weekers te controleren.

Voorkeursbehandeling
De PVV viel vooral over de 'voorkeursbehandeling' die Van Rey genoot toen hij een brief schreef aan Weekers. Die beantwoordde de brief weliswaar niet zelf, maar Van Rey kon wel binnen 2 weken op gesprek komen bij de op één na hoogste ambtenaar van de Belastingdienst.


Kritiek op Rutte
Rutte kreeg ook kritiek op zijn optreden als formateur. De oppositie vindt dat hij zich beter had moeten verdiepen in het dossier van staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken. Die moest al snel weer opstappen omdat hij met declaraties zou hebben gesjoemeld in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Communicatie blijft prachtig. Leest u nog even mee? Frans Weekers: ,,Ik betreur het zeer dat er zoveel over te doen is.'' Zegt hij nou dat hij betreurt dat het gebeurd is of betreurt hij de 'reuring'?
Janske / Schaduwfractielid
Nou wordt hhet nogmaals duidelijk waarom de crisis is ontstaan ( graaiers).





Advertentie