of 61441 LinkedIn

‘We kunnen asielzoekers niet tegenhouden’

In Amsterdam zouden jaarlijks honderden asielzoekers uit voornamelijk Ter Apel worden opgepakt voor criminele activiteiten aldaar. De Telegraaf zou hierover zorgen hebben ontvangen vanuit het Amsterdamse ‘zakkenrollersteam’ die dit jaar tot oktober al 750 arrestaties zou hebben verricht. Een substantieel deel daarvan zou bestaan uit asielzoekers die al dan niet georganiseerd op pad gaan.

In Amsterdam zouden jaarlijks honderden asielzoekers uit voornamelijk Ter Apel worden opgepakt voor criminele activiteiten aldaar. De Telegraaf zou hierover zorgen hebben ontvangen vanuit het Amsterdamse ‘zakkenrollersteam’ die dit jaar tot oktober al 750 arrestaties zou hebben verricht. Een substantieel deel daarvan zou bestaan uit asielzoekers die al dan niet georganiseerd op pad gaan.

'Vlinners'
Exacte aantallen kan de politie niet geven, omdat niet op etniciteit mag worden geregistreerd, maar een politiewoordvoerder laat richting de krant weten dat zij sinds 2015 en 2016 een duidelijk piek zien van asielzoekers en het aantal de afgelopen jaren niet is afgenomen. Binnen het politiekorps zouden deze asielzoekers bekend staan als ‘vlinners’: vreemdelingen in Nederland.

Spoeddebat
Reden voor VVD, Forum voor Democratie en CDA om een spoeddebat hierover aan te vragen met burgemeester Halsema. Het debat staat voor donderdag op de agenda. De indieners willen van de burgemeester in hoeverre de berichtgeving klopt en wat de omvang is van de berovingen en in hoeverre deze ‘georganiseerd’ zijn. Ook willen ze weten welke maatregelen al genomen zijn en welke nog kunnen worden genomen om de berovingen te stoppen.

Lokagenten
Zelf opperen de partijen de structurele inzet van lokagenten en het opleggen van gebiedsverboden. Tevens willen de partijen weten hoe het zit met de mogelijke opheffing van het ‘zakkenrollersteam’. Vragen die de VVD eind september hierover had gesteld zijn nog niet beantwoord door het college. Ook daar vroeg de partij het college naar welk deel van de arrestanten een verblijfsvergunning heeft en of het klopt dat asielzoekers in toenemende mate deel uitmaken van deze groep.

'Afspraken met Ter Apel'
Tegenover AT5 liet VVD-fractievoorzitter Marianne Poot weten het heel belangrijk te vinden om volledige transparantie te hebben. ‘We willen bekijken of we ook afspraken kunnen maken met Ter Apel, zodat diegenen die zich hier schuldig aan maken, niet zomaar kunnen terugkeren naar Amsterdam.’ Dat laatste lijkt minder gemakkelijk dan gedacht. Een woordvoerder van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, zegt dat asielzoekers vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. ‘We kunnen ze niet verbieden naar Amsterdam te reizen.’ Er zou op dit specitieke punt ook geen overleg zijn tussen beide burgemeesters.

Apart aanmeldcentrum 'veiligelanders'
Ter Apel heeft zelf al enige tijd te lijden onder criminaliteit van zogenoemde ‘veiligelanders’. 95 procent van alle winkeldiefstallen aldaar komt voor rekening van hen, meldde Velema eerder. Hij pleitte dan ook voor een apart aanmeldcentrum voor veiligelanders, zodat Ter Apel wordt ontzien. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol onderzoekt die mogelijkheid. De inzet van ketenmariniers moet binnenkort ook tot enkele concrete maatregelen leiden die vervolgens ‘ook landelijk zouden kunnen worden uitgesmeerd’.

Woensdagavond debatteren de burgemeester en de gemeenteraad met Gery Veldhuis, politiechef van de Eenheid Noord-Nederland over het feit dat het politiebureau in Ter Apel niet meer volwaardig bezet is, terwijl dat volgens burgemeester Velema wel zou moeten ‘conform de gemaakte afspraken’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het Rijk kan kennelijk nog steeds niet het onderscheid maken tussen een echte vluchteling en een economische vluchteling. De laatste categorie behoort hier helemaal niet aanwezig te zijn en zou binnen 14 dagen tot een 1 maand moeten worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Dat geldt overigens ook voor zgn. vluchtelingen, die soms ongestoord naar hun land van herkomst op vakantie gaan. Hoewel dit probleem al jarenlang speelt is er nog steeds geen afdoende regeling voor deze problematiek. Ook van de huidige staatssecretaris zien we weinig of niets. Er wordt Den Haag nog trager gewerkt dan een slak. Doe eens wat!!!
Door Rekenaar (Medewerker) op
Zoals p al aangeeft schieten de bestaande regels niet te kort op dit probleem op te lossen.
Het artikel rept van 750 arrestaties waarvan 95% kansloze asielzoekers zijn.
Wat is er met die arrestanten verder gebeurd? Daar rept dit vage artikel niet over. Hebben ze slechts een extra aantekening gekregen op hun toch al niet fraaie conduitstaat en zijn ze daarna weer vrijgelaten? Tja, dan ga je in je eigen staart bijten.
Gearresteerd en kansloze asielzoeker. Opsluiten, een versnelde toetsingsprocedure en uitzetten lijkt me.
Geen recht meer om op en neer te hupsen tussen Ter Apel en Amsterdam of waar dan ook om crimineel te klussen. En bovenal geen kans meer om opnieuw toe te slaan waarna de riedel zich weer gaat herhalen.
Door p op
Tja het gaat vooral om mensen die niets te zoeken hebben in de asielprocedure en dat ook weten (anders laat je het wel uit je hoofd in aanraking met de politie te komen).

Maar volgens mij staan er nog wat cellen leeg, en gezien de kans op herhaling cq zitten in een uitzettingsprocedure kan er worden opgesloten
Door Broadcaster op
Volgens mij krijgt deze stad de rekening van overtolerantie gepresenteerd.