of 63908 LinkedIn

Wat gebeurt er dit jaar met Koninginnedag?

Hebben we te maken met een echte Koninginnedag of toch niet? Wat gaan gemeenten doen met hun vrijmarkt en andere tradities? En zijn we op 30 april wel vrij?

Volgend jaar valt Koningsdag op zaterdag 26 april 2014, waarmee woensdag 30 april als vrije dag vervalt. De dag van abdicatie en inhuldiging valt op dinsdag 30 april 2013. Maar zijn we dan wel vrij?

Toch Koninginnedag
Op de site van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt geen antwoord gegeven op de vraag of het een nationale feestdag is, maar wel: ‘De dag van abdicatie en inhuldiging valt op 30 april, het huidige Koninginnedag. Op Koninginnedag is iedereen vrij voor wie dit is geregeld in CAO's, afspraken tussen werkgevers en werknemers of in regelingen zoals die voor ambtenaren gelden.’ Het antwoord is dus ja. Maar hoe zit het dan met de traditionele vrijmarkt voor kinderen in het Amsterdamse Vondelpark? De Haagse Koninginnenach? De Utrechtse vrijmarkt die al heel vroeg begint? En de grote toeloop in Eindhoven? Met festiviteiten en al afgegeven vergunningen? En hoe om te gaan met al gedane voorbereidingen?

Geen bemoeienis RVD
De VNG gaat geen advies geven of richtlijnen uitvaardigen naar gemeenten over de viering van Koninginnedag dit jaar. De vereniging verwijst naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, de RVD of de Oranjeverenigingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwijst naar de RVD en die zegt op haar beurt dat het aan gemeenten en Oranjeverenigingen zelf is om te bepalen welke activiteiten zij in hun plaats organiseren. ‘De RVD heeft hier geen bemoeienis mee.’

Meest ervaren mensen ingezet
Inmiddels heeft de ministerraad Amsterdam aangesteld als officiële locatie voor abdicatie en inhuldiging. Burgemeester Van der Laan was al iets eerder op de hoogte gebracht van de aankondiging van de Koningin dan anderen. De voorbereidingen waren al enigszins in gang gezet, omdat het moment van aftreden er toch een keer zou aankomen. Binnen drie maanden zou de organisatie gedaan kunnen worden, aldus Van der Laan. ‘We doen een beroep op de meest ervaren mensen om dit alles in goede banen te leiden.’

Troonswisseling van invloed op evenementen
De gevolgen voor de vrijmarkt in Amsterdam en de evenementen waar al vergunningen voor zijn afgegeven zijn nog niet bekend. ‘De voorbereidingen voor de troonswisseling zullen wel invloed hebben op evenementen en vergunningen. We zullen daar opnieuw naar moeten kijken. We houden hierbij natuurlijk rekening met de wensen van de koningin’, zegt woordvoerder Iris Reshef. ‘We hebben hierover overleg met de politie en de openbaar vervoersorganisaties. Ook zijn we nog met de RVD in gesprek. We moeten kijken wat uit veiligheidsoogpunt mogelijk is. De afzettingen zullen vooral rond de Dam zijn, de rest moeten we nog goed bekijken.’ Burgemeester Van der Laan liet tegenover Radio 1 wel weten dat wat hem betreft de vrijmarkt gewoon doorgaat. 'Mensen kunnen gewoon hun spulletjes van zolder halen'. 
 

Rotterdam, Den Haag en Utrecht
Het CDA in Rotterdam wil de historische gebeurtenis niet onopgemerkt aan de tweede stad van Nederland voorbij gaan. ‘De inhuldiging moet in ieder geval op grote schermen in de stad worden getoond’, lieten de christendemocraten weten. Ze bruisen van de ideeën die ze donderdag in de raadsvergadering zullen inbrengen. Den Haag kon dinsdag nog niet zeggen hoe de Hofstad Koninginnedag gaat inrichten. Utrecht gaat ervan uit dat de vrijmarkt gewoon door kan gaan. ‘Dat is een initiatief van bewoners.’ Wel heeft de gemeente volgende week overleg met het Oranjecomité over of de stad meer aan de gebeurtenis zou moeten doen. ‘We verwachten nog wel instructies of protocollen vanuit het ministerie, maar geen grote wijzigingen, eerder dat we extra activiteiten gaan organiseren.’

Eindhoven
Voorlopig blijven de activiteiten in Eindhoven zoals gepland op Koninginnedag staan. ‘We zijn de komende tijd regelmatig in gesprek met de betrokken partijen, en zullen in die gesprekken zeker bezien of de mededeling van de Koningin consequenties heeft voor de lokale viering en zo ja welke dan. Als daar wijzigingen uit voortkomen worden die uiteraard bekend gemaakt, maar zo ver is het nog niet’, laat een woordvoerder weten.

Apeldoorn
Niet iedereen is blij met de nieuwe Koningsdag op 27 april. Het zou niet bekken en er zou worden gebroken met een mooie traditie. Maar in Apeldoorn wordt ook verheugd gereageerd door een nabestaande van een slachtoffer van de aanslag op Koninginnedag 2009: 30 april wordt voor ons dan eindelijk een dag van rouw, zegt ze tegen Omroep Gelderland.   

Graft-De Rijp
In de gemeente Graft-De Rijp beraadt men zich op hoe Koninginnedag er dit jaar uit gaat zien, nu het koninklijk bezoek niet doorgaat. Volgens woordvoerster Elles Eikenaar komt er hoe dan ook een feest. ‘Het bezoek stond gepland van 10 tot 11 uur, maar daaromheen waren ook allerlei activiteiten gepland en die kunnen best doorgaan.’ Het koninklijk programma zal niet onveranderd worden doorgeschoven naar volgend jaar. ‘Na 30 april zullen we wel horen wat daarin de wensen zijn van de nieuwe vorst.’ Gelukkig voor burgemeester Ria Oosterop vindt de fusie met Alkmaar pas plaats op 1 januari 2015. Daardoor kan ze volgend jaar alsnog het koninklijk huis ontvangen in De Rijp.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janus op
Afschaffen deze dag... hoe durf je Nederland een democratie te noemen als het staatshoofdschap een erfelijke functie is? VVD'er Van der Burg wethouder in Den Haag is voor het afschaffen van allerlei vrije dagen dus moet hij als vvd'er, weliswaar de meest koningsgezinde partij van Nederland, ook hierin het voortouw nemen. Maar de VVD en integriteit zijn twee elkaar uitsluiteende begrippen,
Door H.T. Cahen (senior beleidsmedewerker) op
Er is dit jaar geen Koninginnedag. Het besluit waarbij die dag is ingesteld (KB van 24 april 1980, nr. 11) is namelijk bij KB van 30 januari 2013 (Stcrt. 19 februari 2013, nr. 4075) ingetrokken.
Door H.T. Cahen (senior beleidsmedewerker) op
Er is dit jaar geen Koninginnedag. Het besluit waarbij die dag is ingesteld (KB van 24 april 1980, nr. 11) is namelijk bij KB van 30 januari 2013 (Stcrt. 19 februari 2013, nr. 4075) ingetrokken.
Door Rena (meedenker) op
Voorstel aan Koning Alexander : Maak van uw verjaardag 27 april op koningsdag een vrije dag en maak van 30 april Familie/Koninginnedag ook een vrije dag. Uit respect en dankbaarheid voor de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten zou 5 mei als vrije dag elk jaar weer in ere hersteld moeten worden. Nederlanders staan bekend om hun vrijgevigheid t.o.v. hun in nood verkerende medemens, op vrije dagen kun je meer betekenen voor mensen in nood, zowel financieel als met inzet. Wat mij betreft mag 30 april ook goede doelen dag worden gecombineer met de familiedag/koninginnedag.

groetjes
Door randy op
Weer een vrije dag die wegvalt...
Een aantal jaren geleden werd al de 5 mei per 5 jaar geintroduceerd, terwijl dit altijd een jaarlijkse vrije dag was. Dit jaar wordt het koninginnedag. Binnen 5 jaar zal ook 2e kerstdag verdwijnen.
Door anoniem op
@anne dat heet de vlag uithangen niet uitsteken.. En asjeblieft mensen hou toch op met jullie gezeik.. Denken jullie nou echt dat iemand gaat luisteren naar jullie? Gelukkig niet. Bah! Al dat gezeur en gemiep over niets, er gaan op dit moment mensen dood, zelfs in Nederland en waar willen jullie over discussieren? over onzin, ga vooral zo door, het maakt jullie hele slimme mensen...
Door Corso op
th gave foto van zonnedauw, waar heb je die genomen?
Door Corso op
samen de internationale zingen, voor het kroningshuis.
Door Cichy op
Een nieuw volkslied zou mooi zijn!
Door joke op
Ik vind ook dat koninginnedag op 30 april moet blijven zo lang ik leef is het al zo en ook daarvoor