of 59082 LinkedIn

Wassenaarse politiek 'smeult' al jaren

De fundamenten onder het Wassenaarse bestuur zijn jaren geleden al weggeslagen, Wassenaarder, VVD-prominent en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn deze week in Binnenlands Bestuur. De kiem voor de heibel in de Wassenaarse politiek is meer dan tien jaar geleden gelegd.

De kiem voor de heibel in de Wassenaarse politiek is meer dan tien jaar geleden gelegd. Dit zegt Wassenaarder, VVD-prominent en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn deze week in Binnenlands Bestuur.

Teugels

De opvolgers van VVD-burgemeester Piet Heijn Schoute lieten na 2000 de teugels vieren. ‘Dat zie je vaak bij gemeenten: eerst hebben ze een sturende burgemeester en daarna wil de raad een soepele burgemeester. Dat pakte in Wassenaar verkeerd uit’, aldus Eenhoorn. Daarnaast kwam de VVD, van oudsher oppermachtig in Wassenaar, in de problemen door de opkomst van Wat Wassenaar Wil. Met de VVD onder vuur en een burgemeester die geen respect meer afdwong, werden de fundamenten onder het bestuur weggeslagen, aldus Eenhoorn, en ‘ging de degelijkheid van de Wassenaarse politiek in een rap tempo verloren.’

 

Seksrel

Op de dag dat VVD-fractievoorzitter Bert Ooms vorig jaar werd uitgeluid, kreeg de onverbiddelijke neergang van de Wassenaarse politiek zijn ‘bekroning’ met de seksrel in Raadhuis De Pauw. Bert Ooms, van 2006 tot 2012 fractievoorzitter: ‘De bestuurscultuur is de laatste jaren van een zeer bedenkelijk niveau geweest. Ik heb als fractievoorzitter uitgebreid geprobeerd om de sfeer binnen de partij te verbeteren, maar die bereidheid was er niet. Oud zeer en wantrouwen gaven de toon aan en daarmee werd alle energie uit de politiek gezogen.’

 

Paard van Troje

De VVD haalde in de persoon van Ben Paulides in 2010 het Paard van Troje binnen de gemeenteraad, erkent Ooms. Paulides stapte vorig jaar uit de VVD-fractie en begon zijn eigen fractie. Terugkijkend zegt Ooms: ‘We hebben te gemakkelijk gedacht dat een VVD-lid ook het beste voorhad met de VVD en met Wassenaar.’  Oud VVD-fractievoorzitter Ooms steekt de hand ook in eigen boezem: ‘Wat ik bij mijzelf heb gemerkt, is dat een slechte politieke sfeer niet het fraaiste in je karakter oproept. Ik heb mezelf dingen zien doen en horen zeggen, waarvan ik dacht: “Bert, dat moet je niet doen, dat hoort niet bij je persoonlijkheid”.’

 

Dreun

De komst van de wethouders van buiten (van VVD, CDA en D66) heeft in ieder geval voor wat rust in het dorp gezorgd, zegt CDA-aanvoerder Meindert Stolk. Maar natuurlijk, voegt hij eraan toe, is het nog steeds niet leuk om op een verjaardagsfeestje te moeten vertellen dat je raadslid bent in Wassenaar. ‘Het imago van onze gemeente heeft een enorme dreun gekregen. Er zijn dingen gebeurd die niet kunnen.’

 

Onvermogen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar moet er wat Stolk betreft weer een ‘eigen college’ komen. ‘Want we hebben onszelf met het ingehuurde college natuurlijk wel een beschamend brevet van onvermogen gegeven.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ongelofelijk op
Bert Ooms is zijn eigen partij begonnen. Mocht bij de VVD Wassenaar niet op de kieslijst. En wat doe je dan als je vind dat het volk echt niet zonder je kan? Dan begin je gewoon je eigen partij. Iets met Passie????

Ja, de volgende afsplitsing van de VVD Wassenaar is een feit. Dat is afsplitsing nummer 3 (of 4, ik ben de tel even kwijt).
Door paard van troje op
Paard van Troje? Ik denk dat Bert Ooms zichzelf daarmee bedoelde. typisch gevalletje van pot verwijt de ketel......
Door S.P. Ruit op
En nu begint Bert Ooms zijn eigen partij? Het kan dus nóg gekker dat Wassenaar. Afsplitsing nummer 3, fractievoorzitter nummer 3.......Nou VVD Wassenaar, Julius staan er er erg gekleurd op.
Door Piet Rubens op
Bert Ooms dus weer terug in het Wassenaarse??? Gebrek aan capaciteit of had hij nog wat af te maken? Ook vreemd, hier de boel gaan lopen afzeiken en vervolgens terugkeren naar het bevuilde Wassenaarse nest. Heel merkwaardig van Bert Ooms.
Maar ach, die incapabele Jan Hoekema is in ieder geval blij want zijn "maat" is weer terug en "lekker samen verder in het BELANG van Wassenaar????"

Door ben paulides op
Wat je zegt ben je zelf zeiden kinderen vroeger. Bert Ooms had het over zichzelf. Ik voorspelde het al eerder als reactie op deze column maar het komt er nu aan. De vvd had de andere kandidaten en zeker Bert Ooms beter moeten controleren. De vvd wassenasr krijgt weer met spraakmakend nieuws negatief in de media. Alweer zullen ze her zelf doen. 1 probleem komt snel naar boven, het andere duurt wat langer.
Door Johan op
Dat er in Wassenaar veel te grote ego's rondlopen nog daar aan toe, maar wat te denken aan zo'n arrogante integriteitsgoeroe en "onafhankelijk" bureau als BING ? Ik ben er 95% zeker van dat hoger beroep slechts een vlucht vooruit is. En alle beleidsheremieten en gezagsdragers in Den Haag vooral blijven zwijgen. Maakt de zaak alleen maar erger. Gelukkig hebben we in Nederland nog rechters die te betrouwbaar zijn. Wat is het verschil tussen een diploma en een onderzoeksrapport kopen? Over de ene ontstaat veel ophef en over de andere zwijgt men in alle toonaarden.
Door Al Cohol op
Bert Ooms is absoluut ook schuldig aan die verziekte zooi. Iedereen die Wassenaar een beetje kent of de verhalen heeft gehoord, die weet genoeg.
Zo jammer dat velen in Wassenaar het moeilijk vinden om in de spiegel te kijken. Geldt voor burgemeester Jan Hoekema, Bert Ooms en nog meer van dat soort potentaten.
Door P.R. van Selm op
Bert Ooms is niet het slachtoffer maar de veroorzaker van veel ellende in Wassenaar. Ik kan mij nog goed herinneren hoe hij mij eind 2005 zwaar belachelijk maakte bij de behandeling van de Europa School. Ik zou te veel hebben aangedrongen bij de verkoop en Ooms vond dat hij niet meer vrij was om een beslissing te nemen. Ons plan om met een groep enthousiaste Wassenaarders de school te kopen en de sympathie had van heel Wassenaar werd daarna ook stevig door de VVD in de grond geboord. Maar ik had nog meer moeten aandringen want de Euriopaschool heeft Wassenaar meer dan een half miljoen Euro gekost. Dat Ooms daarna de verkiezingen verloren heeft is niet de schuld van WWW maar heeft hij mede aan zijn eigen optreden te danken. Gek hé dat er zoveel mensen zijn die Ooms totaal niet mogen.
Door An Dyvie op
Meindert Sotolk en Bert Ooms hebben samen met heel veel anderen bijgedragen aan het verrotte klimaat. Dat geldt ook voor burgemeester Jan Hoekema met zijn dreigsms-jes en opdracht geven tot een rapport VOL leugens. Wat een misselijkmakende soap is dit zeg. Zijn er nog winnaars? Alleen maar verliezers!
Door B Paulides op
Indien de VVD ( bij monde van Eenhoorn en Ooms) en het CDA ( bij monde van Stolk) alsmede D66 ( de burgemeester Hoekema en ex wethouder Sanders) zo blijven liegen en draaien zoals zij nu doen, de zaak ontkennen en beweren dat anderen liegen en roddelen, dan weet ik zeker dat alle feiten boven tafel komen. Dan zal hun eigen rol duidelijk worden. Laat Binnenlands Bestuur degenen maar eens vragen die de rechtzaak tegen Bing hebben gewonnen. Die hebben ook de feiten en de bewijzen wat er 13 februari 2012 heeft plaatsgevonden.

En over het artikel; Het smeult al jaren??? VVD en CDA zelf ( resp Bert Ooms en Meindert Stolk) waren toch daar zelf de oorzaak van.