Advertentie

Wassenaars raadslid is het zat: Tijd van aardig zijn is voorbij

Het Wassenaarse raadslid Mary-Jo van de Velde is het zat dat burgemeester Hoekema zijn straatje blijft schoonvegen in plaats van excuses aanbiedt voor de gang van zaken rond de seksrel. 'De tijd van aardig zijn is voorbij.'

04 oktober 2013

Voor het Wassenaarse raadslid Mary-Jo van de Velde is de tijd van aardig zijn voorbij. Het vermeende slachtoffer van de seksrel is het zat dat burgemeester Hoekema zijn straatje blijft schoonvegen in plaats van excuses aanbiedt voor de gang van zaken rond de seksrel. ‘Wat een lafbek!’

Lafbek
Burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Wassenaar zou eens in de integriteitspiegel moeten kijken en daar consequenties uit moeten trekken, vindt Mary-Jo van de Velde ‘Wat een lafbek.’ Van de Velde is het vrouwelijk raadslid van Wat Wassenaar Wil (WWW) dat vorig jaar onheus bejegend zou zijn door wethouder De Greef. Dit leidde tot de befaamde seksrel, verstoorde verhoudingen in de raad, opgestapte wethouders, een BING-onderzoek in opdracht van burgemeester Hoekema en verschillende aangiften van smaad en laster over en weer.

Verklaring fractievoorzitters
Het BING-onderzoek werd onlangs van tafel geveegd door de Accountantskamer. Van de Velde, haar fractievoorzitter Henk de Vries en raadslid Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) werden in het gelijk gesteld: het onderzoek was plat gezegd broddelwerk. Daarbij werd ook geoordeeld dat burgemeester Hoekema een kwalijke rol heeft gespeeld in de kwestie. Hij heeft zich hier nog niet nader over uitgelaten. Wel heeft hij met een aantal fractievoorzitters in de raad gesproken met als doel tot een gezamenlijke verklaring te komen 'waarin we als gemeentebestuur een streep zetten onder het verleden en naar de toekomst kijken'. De verklaring werd door Hoekema opgesteld.

Luisterend oor
Volgens Van de Velde is die verklaring voorlopig aangehouden en is dat maar goed ook. ‘Als ze die verklaring wel naar buiten brengen, span ik daar een kort geding tegen aan. De fractievoorzitters zijn helemaal geen partij. Het is een zaak tussen mij, De Vries en Paulides tegenover Hoekema. Van de Velde vertelt dat Hoekema haar had gebeld om voor haar “een luisterend oor” te zijn. ‘Maar hij weigert tot een gezamenlijke oplossing te komen. Laat staan met excuses. Dat luisterend oor was een volstrekt kansloze holle frase. Ik kan daar niks mee.’

Straatje schoongeveegd
De verklaring ziet Van de Velde als een schop na. Daardoor is zij nog meer op haar strepen gaan staan. ‘De tijd dat ik aardig was is nu voorbij. Ik heb altijd hoop gehad op een goede afloop, maar kreeg teleurstelling na teleurstelling te verwerken. En dan heeft hij het gore lef om te zeggen dat ik een gebrek aan aandacht heb.’ Hoekema heeft zijn straatje schoongeveegd en wil een streep zetten onder de hele zaak, inclusief de uitspraak van de tuchtrechter, maar met de betrokkenen tot een oplossing komen zal hem worst wezen, stelt Van de Velde. ‘Hij komt dus weg met alle integriteitschennis, chantage, dreigementen (in de vorm van smsjes), onzorgvuldig handelen, bewust sturen van een “onafhankelijk” onderzoek, onderhandelen met de hoofdofficier van justitie over de sepots en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ongelofelijk.’

Mogelijke schadeclaim
Van de Velde heeft overleg met haar advocaat over een mogelijke schadeclaim. Ook behoort een aangifte in een later stadium nog tot de mogelijkheden. ‘Ik hoop dat er een beroepszaak komt en we dan met bewijzen moeten komen. We hebben nog foto’s van de bewuste nacht die we dan kunnen laten zien.’ Over politieke gevolgen voor Hoekema is Van de Velde sceptisch. ‘Hij zou zelf eens diep in de integriteitspiegel moeten kijken en zijn consequenties moeten trekken, maar ik betwijfel of dat gebeurt.’ Tijdens de raadsverkiezingen zou de zaak een rol kunnen spelen. Van de Velde neemt nu eerst even een weekje afstand. ‘En uiteraard stel ik me niet meer verkiesbaar. Dat zult u begrijpen.’

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stand van Zaken
Wat is nu de stand van zaken in Wassenaar? Komt er een verklaring? Stapt er nog iemand op? Komen er nog excuses, rechtzaken, meer dreigementen, meer hoger beroepen, speots et cetera



WAT IS HET STIL IN WASSENAAR?????? Dat baart mij zorgen want er is altijd wel 1 iemand te porren voor een reactie of een (snode_ opmerking links of rechts. Nu helemaal niets. Misschien nog een een belleetje wagen aan het gemeentenbestuur van de week. Eens kijken waarom alle deksels op de put lijken te zijn geschroefd door de de trekker van de stronkar (Jan Hoekema in eigen persoon).
B. Leek
Dus Jan Hoekema geeft zijn verlies niet toe? Hoe narcistisch is dat?
Adrie Cox
Gevalletje integriteistkwestie! Hoekema: koop een spiegel en kijk jullie zelf eens diep heeeel dipe, Neeeeeee, nog dieper, in de ogen!

Conclusies? Juist ja....
D. Uidelijk
Dus daarom was het stil......
Menno Steenwelle
Geachte heren Antoon Claassen (raadslid) en Jan Hoekema (burgemeester).



Zie de maan schijnt door de bomen...? Volgens mij hebben jullie meer behoefte aan een helder licht op de zaak?



Ik voel de intense behoefte om jullie te wijzen op een enkele zin uit het artikel en uit de uitspraak van de Tuchtrechter:



Het BING-onderzoek werd onlangs van tafel geveegd door de Accountantskamer. Van de Velde, haar fractievoorzitter Henk de Vries en raadslid Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) werden in het gelijk gesteld: het onderzoek was plat gezegd broddelwerk. Daarbij werd ook geoordeeld dat burgemeester Hoekema een kwalijke rol heeft gespeeld in de kwestie.



Wat ik dan niet snap: burgemeester Jan Hoekema wordt op zijn vingers getikt. En dan wil hij met een gezamelijke verklaring komen?



Daar snap ik helemaal de ballen van.



Voor degene die het spoor nu al heemaal bijster zijn, nogmaals:



burgemeester Jan Hoekema is door de TUCHT-RECHTER (notabene!) op de vingers getikt en dan???? Is het stil maar, wil Hoekema met een gezamenlijke verklaring naar buiten komen van mensen (zoals Antoon Claassen) die:

a. Er in het geheel niet toe doen.

b. Mensen die op geen enkele manier partij zijn in deze soap.

c. Op wiens mening in deze kwestie, niemand zit te wachten.



Volgens mij is er maar een verklaring relevant in deze en dat is een verklaring van Jan Hoekema. Of op zijn minst een reactie want het blijft wel akelig stil vanuit zijn kant.



Tenslotte: Anthoon Claassen. Ik hoop dat u spijt heeft van uw bericht. Want het is wel erg onzorgvuldig, inhoudsloos en van geen enkel greintje res[ect tonen naar het desbetreffende raadslid. Ik ga er maar vanuit dat u OOK bij dit raadslid inmiddels hebt aangegeven dit niet zo te hebben bedoeld????



Onno der Water
Het begint mij zo langzamerhand wel op te vallen dat de naam Jan Hoekema alleen in negatieve context staat! Het lijk erop dat alles wat Jan Hoekema aanraakt, zo langzamerhand veranderd in een strontkar.

Wassenaar heeft hij helemaal uit de klauwen laten lopen. Zo zo zonde.
Antoon Claassen / Nestor gemeenteraad Wassenaar
Wie burgemeester Hoekema kent, weet dat hij voorkomend en toegankelijk is – een diplomaat die voor iedereen een vriendelijk woord over heeft. Dat neemt niet weg dat je een geschil met hem kunt hebben en daarover zelfs een rechterlijke uitspraak wenst. Dat alles rechtvaardigt niet het jijen en jouwen, evenmin een vocabulair doorspekt met een denigrerend woordgebruik of het uit het oog verliezen van elk burgerlijk fatsoen, zoals mw. Van de Velde-de Leeuw tentoonspreidt. Tel daarbij op het feit dat mw. Van de Velde-De Leeuw aangeeft, dat zij de lopende raadsperiode afmaakt – waar zij een wel heel bijzondere betekenis aangeeft: maandelijks de raadsvergoeding opstrijken, zonder zich op het raadhuis te laten zien – dan ontkom je er nauwelijks aan je af te vragen, waar zij op uit is.



De redactie van Binnenlands Bestuur wekt bij mij enig onbegrip over het eenzijdige karakter van haar artikel. Hoe het zij, ik wil de suggestie doen om een aantal feiten uit de voorgeschiedenis te noemen, zeker in geval zij slechts één van de in het conflict betrokken partijen aan het woord laat. In dit verband is het bijvoorbeeld van belang te weten dat mw. Van de Velde-De Leeuw zelf deelnam aan de uit de hand gelopen nazit in tegenstelling tot burgemeester Hoekema, die nu voor haar en haar medestanders de gebeten hond is.



Homerus / Filosoof
Nestor? Op hoge leeftijd streed deze toch tegen Troje. Ik begin het te begrijpen. Dit is het vriendje van Hoekema waar Kees het over had op dit forum. Maar kijk eens op het item " de Wassenaarse politiek smeult al jaren". Deze nestor reageerde toen niet. Dit is gewoon een vriendje van Hoekema. Hoe netjes heeft die man zich gedragen?? Hij krijgt toch ook van de accountantskamer in de zaak tegen BIng behoorlijke kritiek over zich heen. Ook daarover hoor je deze nestor niet .



Nestor (Grieks: ??st?? Ge??????, Nestor Gerenios) is in de werken van Homerus de koning van Pylos en zoon van Neleus. Op hoge leeftijd nam hij nog deel aan de oorlog tegen Troje, waar hij, als de oudste en meest ervaren onder de Griekse vorsten, beschouwd werd als hun algemeen gewaardeerde en gerespecteerde raadsman, vermaard om zijn wijze woorden en gedachten. Over jongere jaren van deze wijze man komt men in de Ilias slechts weinig te weten. In de volgende passage uit boek VII van de Ilias rept hij over zijn grootse daden uit eerdere tijden waaruit blijkt dat hij op jongere leeftijd een groot krijgsman moet zijn geweest:



Constantijn
Wat heeft Wassenaar met Schiedam te maken buiten het feit dat er misschien ook een (lege) fles jonge klare uit Schiedam in Wassenaar op de tafel stond na die bewuste borrelnacht?

Antwoord:

Een ongelukkig uitgevallen keuze voor c.q. invulling van een integriteitonderzoek na een (vermeende) integriteitschending. Dat terwijl menig bestuurder, ambtenaar en inwoner vooraf voor zijn goeie geld zal hebben verwacht een uiterst zorgvuldig en integer onderzoek te krijgen waar vervolgens de kous politiek en juridisch snel mee af zal zijn, in het belang van de gemeente, vóór ieder eigenbelang.

En dat in deze beide gemeente niets minder waar is geworden.



De lotgevallen bewijzen nog eens extra dat de praktijk van de integriteit binnen het systeem van het (lokaal) openbaar bestuur repressief nog niet verloopt zoals het hoort en zoals de burger het verwacht. Zo lang een onderzoek naar (vermeende) scheding van integriteit niet met waarborgen voor onafhankelijk, integer en evenwichtig onderzoek kan worden ondergebracht - buiten commerciële kanalen met grotere kans op partijdigheid onder de opdrachtgever met alle gevolgen van dien - zit het in de prakijk nog niet goed met het sluitstuk van de cyclus. De verschillende dossiers doen hopelijk langzaam maar zeker meer ogen openen.



https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuw …
Jos praat / beleidsmedewerker
Wanneer die mevrouw Van de Velde gelijk heeft, dan is het wel een enorme bende daar in Wassenaar. Maar wie grijpt daar dan eens rigoreus in?

Hoop dat ze doorzet met haar actie om de onderste steen boven te krijgen. En dat die foto's dan ook boven water komen.
Elske de Ridder
Ik vraag mij af of de heer Claasseen uberhaupt OOIT langer dan 2 seconden met mevrouw Van de Velde heeft gesproken? Weet de heer Claassen bijvoorbeeld wat de reden van haar afwezigheid is? Vast niet....Deze volstrekt dichtegetikte onzin van Anthoon Claassen geeft maar weer aan, wat voor spelletjes er worden gespeeld in Wassenaar.



Die raadsvergoeding, weet ik uit eigen ervaring, is dermate klein, dat NIEMAND daarvoor in de Raad blijft behalve pensionado's.
K. de Beer / organisatie adviseur
Als een bestuurder of leidinggevende zegt dat er een streep gezet moet worden door het verleden en in het vervolg naar de toekomst gekeken moet worden, dan is dat een trucje om eigen falen te verdoezelen. Ik heb dat al een paar keer meegemaakt, maar dit zijn niet de beste leiders. Meestal gewend aan macht en korte termijn oplossingen die uiteindelijk vaak meer kosten dan opleveren. Ik vermoed dat Hoekzema ook zo'n type is en het zou me ook niet verbazen wanneer de uitkomst van het BING rapport geregisseerd is. Maar daar krijg je - ook bij de overheid met zijn WOB - zelden een vinger achter. Ik ken mevrouw Van der Velde overigens niet dus ik weet ook niet wat voor "verleden" die heeft. Maar vooralsnog heeft zij mijn sympathie en ik hoop dat zij doorzet en zich niet gewonnen geeft.
Luuk Jansen
HEEL EVEN: de TUCHTRECHTER heeft geoordeeld dat mevrouw Velden en de rest, GELIJK hebben. Daarnaast is er geoordeeld dat Jan Hoekema een kwalijke rol heeft gespeeld in het geheel. Misschien dat Antoon Klaassen danwel Jan Hoekema een keer het fatsoen kunnen hebben en TONEN om excuses te maken? Of in ieder geval een gepaste pas op deplaats nu de raadsleden in het gelijk zijn gesteld.



Deze trap na van Anthoon Claassen is ongepast, onfatsoenlijk en getuigd van geen enkele resprect! De Tuchtrechter heeft geoordeeld en volgens mij wordt het tijd dat IEDEREEN daar een keer naar gaat handelen. Daar knapt de gemenente van op!
gerrie
Stelletje befbekken daar in Wassemmaar. Gangbangers. Geen tijd om te praten met een volle mond.
Lieve
Conclusie volgens de rechter:

Het BING-onderzoek werd onlangs van tafel geveegd door de Accountantskamer. Van de Velde, haar fractievoorzitter Henk de Vries en raadslid Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) werden in het gelijk gesteld: het onderzoek was plat gezegd broddelwerk. Daarbij werd ook geoordeeld dat burgemeester Hoekema een kwalijke rol heeft gespeeld in de kwestie.



Dat zijn de feiten A. Claassen. Uw mening voeg daar verder niets aan toe want de rechter heeft geoordeeld ongeacht hoe "voorkomend" u Jan Hoekema ook vindt. Dat is dus niet terzake doende een volstrekt irrelevant.



Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Wat is het nu voor moeite van de burgemeester om tegen vd Velde te zeggen. We waren als college fout, sorry. Misschien moeten hij ook wel tegen BING zeggen....wij willen niet dat jullie in beroep gaan want we hebben al schade genoeg. Geef nooit de regie uit handen bij dat soort bureaus. Voordat je het weet gaan ze achter het stuur zitten en wordt je ontvoerd naar een gebied waar je als bestuurder helemaal niet naar toe wil. Dat Ten Wolde zijn eigen gelijk wil halen in het hoger beroep is slechts een kwestie van zelfoverschatting. Je weet op voorhand dat hij gaat verliezen op kosten van de gemeente. Burgemeester nu eens ballen tonen en regie nemen! Heeft u er al over nagedacht wat het betekent voor Wassenaar als ook de hoogste bestuursrechter dezelfde uitspraak doet.
bloem kool
Hoekema moet vertrekken dat is iedereen wel duidelijk. Je kan niet aan de gang blijven met je straatje schoonvegen! Je moet je verantwoordelijkheid nemen. Inderdaad een lafbek.
José
Totaal geen reden om aardig te zijn als de macht je heeft 'genaaid', met voorop - zoals zo vaak - een handige netwerker. In het kielzog van de macht de berispte accountant, nu AOW'er, en een partijwaakhondmeelezer die de schijn tegen had moeten mijden. Wat een giller. Kost wat maar dan hebben de inwoners van Wassenaar ook wat aan hun Circus Hoekema, waar het woord excuus voor onheuse bejegening helaas niet in de sjieke tent past. Maskers en tronies wel maar gezichtsverlies daar doen ze niet aan. Zoals in ieder circus wordt daarom met zand gewerkt, maar dan om in de ogen te strooien.

"Deze soap kent zijn weerga niet in bestuurlijk Nederland" luidde deze week het commentaar op de telegraaf.nl. Maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er nog zo'n soap speelt bij die Accountantskamer. Over dezelfde onderzoeker. Ik weet niet of dat ook over mislukte seks gaat maar daarin schijnt hij het ook bont te hebben gemaakt. Die weerga kan er dus misschien nog van komen.
Steven Dobber
"Deze soap kent zijn weerga niet in bestuurlijk Nederland" luidde deze week het commentaar op de telegraaf.nl. Volgens mij is daarmee wel alles gezegd.
Alcantara Coelho
Dat die burgemeester Jan Hoekema zich sowieso nog serieus neemt.

Even voor echt: die ziekte van hem is OOK te behandelen. ALs je maar wil.
Jan Jacobs
Mogen we hieruit concluderen dat Jan Hoekema eigenlijk een lulletje rozenwater is met narcistische (grootheidswaanzin)-trekken?
Kees de Groot / Journalist
Je kan concluderen dat het bedrijfsleven en de politiek wel heel erg ver uit elkaar staan.



De BING onderzoeker Jaap ten Wolde is bang voor tuchtrechtelijke maatregelen en loopt snel weg. Hij laat zich uitschrijven als RA in de hoop de dans te ontlopen. Verder treedt hij af als directeur bij BING. Maar via zijn BV ( Bloemenbaan bv, doel van de bv accountancy!!!) trekt hij nog steeds aan de touwtjes bij BING.



De politicus Jan Hoekema ( D66 burgemeester van Wassenaar) zou om wat hij gedaan heeft nu juist uit zichzelf of gedwongen moeten vertrekken. Hij doet dat niet en hij blijft zitten. Zijn "politieke vrienden" steunen hem om zichzelf te beschermen.



Niemand die deze niet integere, incompetente, manipulatieve en partijdige bestuurders wat kan maken.



Maar ja. Zo is Nederland. De soap gaat zeker nog een tijdje door .



Teun de Jong
Alsof Van de Velde die dikke Audi betaalt van die maandelijkse grijpstuiver van de gemeente. Daar kan je nog niet eens de verzekering van betalen...



Fijn dat de heer Claassen in ieder geval nog in sprookjes geloofd. Hij heeft zich hiermee in ieder geval onsterfelijk belachelijk gemaakt!
Advertentie