Advertentie

Wachtgeld? Nee, bedankt.

Hennie Hemmes, wethouder in Pekela, vindt het niet passen om in deze tijd van bezuinigingen aanspraak te maken op zijn wachtgeld. De SP-politicus was in de vorige termijn ook werkzaam als (fulltime) wethouder en werkt sinds afgelopen gemeenteraadsverkiezingen parttime: 0,7 fte, net als de twee nieuwkomers.

18 juni 2010
Vreemd
Als zittend wethouder maakte hij aanspraak op wachtgeld dat hij in zijn vorige periode had opgebouwd. Zo zou hij 0,7 fte kunnen werken, maar de overige 0,3 fte uit zijn wachtgeld kunnen halen. Hemmes vindt dat echter onzin. ‘Als je er vrijwillig voor kiest om uit een kostenbesparingsoogpunt minder te werken, is het toch erg vreemd om vervolgens wel wachtgeld te krijgen.’

Werkvermindering
'Daarnaast strookt het natuurlijk niet met de SP-ideologieën om wachtgeld op te strijken. Al helemaal niet als het om een vrijwillige baanverandering gaat,' zegt Hemmes. De partij ageert al jaren tegen de riante wachtgeldvergoedingen, zoals in de zorg. ‘Daar is gelukkig een kentering in gekomen, maar het zou niet passen om zelf in te stemmen met een werkvermindering en alsnog wachtgeld op te strijken.’

Kostenbesparing
‘In veel gemeenten gebeurt dat wel. Is het idee om wegens kostenbesparing de wethouders minder te laten werken, kunnen de zittende wethouders alsnog hun salaris tot 100 procent aanvullen en daarnaast minder werken. Niet echt de bedoeling,’ aldus de SP-wethouder. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / ambtenaar
Eindelijk eens een integere politicus. Een zeldzaam verschijnsel!
Carola
Niet om het één of ander, maar toen ik voor de SP in de vorige eeuw gekozen werd, moest ik vooraf een document tekenen waarin stond dat ik het wachtgeld moest opeisen voor de SP na afloop van de termijn zodat het in de partijkas gestort kon worden, of ik nou wel of daar zelf behoefte aan had. Dat heb ik geweigerd te tekenen. Als ik deze meneer zo hoor, is dat beleid gewijzigd. Overigens had ik daar zeker behoefte aan achteraf, maar ik heb het niet opgeëist.
wietse / bel.ambt
zo zouden er meer moeten zijn!
Advertentie