Advertentie

‘Wachtgeld is een vangnet, geen hangmat’

'De tijd dat bestuurders vanaf hun vijftigste zo’n beetje met pensioen konden, is definitief voorbij'

25 april 2014

Zo’n 500 ex-wethouders maken op dit moment plaats voor een nieuwe lichting. 500 mensen die terugkomen op de arbeidsmarkt. En dat is lang niet altijd eenvoudig. ‘Er bestaat een groeiende minachting van burgers ten opzichte van politici, het post-Fortuynsyndroom’, aldus oud-burgemeester en oud-minister Gerd Leers.

Aan de kant gezet
Na zijn gedwongen vertrek in 2010 als burgemeester van Maastricht en het ministerschap tot 2012, was Leers niet van plan lang wachtgeld te incasseren. ‘Ik kwam erachter dat veel ex-bestuurders en -politici tegenwoordig gemakkelijk aan de kant worden gezet. Vervolgens komen ze niet een, twee, drie weer aan de bak en ontvangen ze wachtgeld. Daar wilde ik iets aan doen. Hij werd adviseur van consultancybureau GP-staffing dat ex-wethouders rekruteert en inzet bij bijvoorbeeld het coachen van nieuwe wethouders of het ontwikkelen van collegeprogramma’s. 


Lintjesknippers
Hij ziet de strubbelingen van dichtbij. Lang niet alle wethouders kunnen terugkeren in hun oude functie. Potentiële werkgevers denken bij oud-wethouders al snel aan lintjesknippers die zichzelf verplaatsen in een auto met chauffeur en hun dagen vullen met een praatje hier en een praatje daar. Het is volgens Leers voor wethouders zaak alles op alles te zetten om weer productief te worden. ‘Wachtgeld is een vangnet en geen hangmat. De tijd dat bestuurders vanaf hun vijftigste zo’n beetje met pensioen konden, is definitief voorbij. Een ex-burgemeester ondergaat tegenwoordig dezelfde behandeling als de groep moeilijk bemiddelbare werklozen waar hij of zij vroeger beleid voor maakte.’

Nieuwe carrière
De telefoon van Leers gaat de laatste weken onophoudelijk. Veel oud-collega’s hopen via de voormalige burgemeester een nieuwe carrière te starten. Hij staat inmiddels bekend als ‘het uitzendbureau voor burgemeesters en wethouders’, maar die kwalificatie klopt volgens hem niet helemaal. ‘Ik ben slechts adviseur.’ Bovendien is er in zijn winkel niet plaats voor iedereen. ‘We moeten selectief zijn, de goede mensen pikken we eruit.‘ Een verleden als  wethouder alleen is daarbij niet voldoende. Maar met een goed cv en een goede instelling, is er ook voor ex-wethouders een toekomst op de arbeidsmarkt. 'Een goede ex-wethouder is heel waardevol.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Geen wachtgeld meer geven maar na de normale ww-uitkering gewoon in dienst nemen bij de gemeente waarvan men oud-wethouder is, als er voor die tijd geen ander werk gevonden is. Geleiden van werk naar werk heet dat en dag gebeurt bij normale mensen ook. En dan gewoon elk werk accepteren dat beschikbaar is. Dat moeten anderen ook. En nu niet zeggen: dan wordt niemand meer wethouder. Onzin. Iedereen krijgt tegenwoordig een jaarcontract en is evenmin zeker van zijn baan. Burgemeesters en kamerleden zouden op een ministerie werk aangeboden moeten krijgen na hun ww. Gedeputeerden bij hun provincie.
Michiel Schmidt
Aan Mergoscia zal ik het antwoord geven, waarom er een verschil in zit. Het antwoord is dat dienstbetrekking vanuit de arbeidsovereenkomst o.b.v. artikel 610, boek 7 BW, titel 10 niet dezelfde strekking heeft dan de strekking van het begrip dienstbetrekking vanuit de huidige Ambtenarenwet van 12 december 1929, omdat de uitgangssituaties van elkaar verschillen met verschilende strekkingen van het begrip dienstbetrekking ten gevolg. Dat de uitgangssituaties van elkaar verschillen is terug te vinden in artikel 615, boek 7 BW en nog eens in artikel 1 lid 3 AW. Het enige bindmiddel hierin is het toepassingsbereik van de bovenwettelijke voorzieningen in aanvullende hoogte boven het maximum dagloon vanuit de WW systematiek, dus minimaal het maximum dagloon vanuit de WW systematiek zelf. Dat geeft nog geen recht op die voorziening zelf, maar het gaat om het toepassingsbereik zelf.
Bond / Adviseur
De vraag waarom de ene groep werknemers wel zo'n vangnet zou moeten hebben en de andere niet blijft onbeantwoord. Bouwvakkers van in de 50 komen net zo goed niet meer aan de slag maar kunnen het doen met bijstand en het stoppen van de opbouw van hun pensioen.

Als je de wachtgeldregeling afschaft krijg je misschien juist de mensen die gemotiveerd zijn.
P.A. Stringa / Ambtenaar
Een (flink) aantal jaar geleden is het wachtgeld door Politieke ambtsdragers voor ambtelijke ambtsdragers afgeschaft. Het heeft mij toen al tijdens de voorbereiding en behandeling tot invoering van dat onderdeel van de ambtenarenwet verbaasd dat de Politieke ambtdragers niet voor henzelf dezelfde verandering inzette.

Ik ben het daarom met schrijver Jan eens dat politieke ambtsdragers net zoals ambtelijke ambtsdragers in de WW zouden moeten komen en al nagelang de politieke en ambtelijke dienstjaren het recht zouden moeten hebben op een bovenwettelijke en nawettelijke ww. Echter in tegenstelling tot ambtelijke ambtsdragers moeten de politieke ambtsdragers in de eerste jaren van de ww verplicht worden gesteld een Persoonlijk Mobiliteits Plan ( PMP) en een Van Werk Naar Werktraject (VWNW) te volgen. (Ambtenaren zijn al verplicht een verplicht PMP en VWNW traject te volgen voordat ze herplaatst of ontslagen worden ten gevolge van reorganisatie).

Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij zijn er aparte wet- en regelgeving voor de twee groepen. Mijns inmziens wordt het tijd om die samen te voegen tot een wet- en regelgeving. Want in beide gevallen ben je gewoon ambtenaar. Alleen net zoals alle ambtelijke ambtsdragers aangesteld in een specifieke functie.



Waarom dus het verschil?????

P.A. Stringa / Ambtenaar
Even een correctie op het onderdeel dienstjaren.

Hier dient te staan...."en al nagelang het aantal politieke en ambtelijke dienstjaren (samen) het recht zouden moeten hebben op een gepaste bovenwettelijke en nawettelijke ww-uitkering, zoals dat nu geldt voor ambtelijke ambtsdragers".



Met het in stand houden van een verschil creeer je scheefgroei en is de wetgever misschien ook nog wel aantoonbaar aan het discrimineren????
Anoniem
Wat is dit? Een advertorial?

Ligt er wel erg dik boven op...
Advertentie