of 64231 LinkedIn

WaarOverheid.nl toont gemeentestukken over de buurt

Wanneer praat de gemeenteraad over jouw wijk of buurt en waar gaat dat dan over? De app WaarOverheid.nl brengt je daar van op de hoogte.

Wanneer praat de gemeenteraad over jouw wijk of buurt en waar gaat dat dan over? De app WaarOverheid.nl brengt je daar van op de hoogte.

Zoeken

Het is misschien nog wat vroeg om deze app naar buiten te brengen, want vooralsnog ontbreekt tweederde van de gemeenten in de app WaarOverheid.nl. En van het kwart dat wel in de app is opgenomen, is de informatie nog alles behalve gemakkelijk te zoeken en te ordenen. Maar de bedoeling is duidelijk: met de app moet het mogelijk zijn te zien wanneer de gemeenteraad over jouw buurt of wijk praat en waar het over gaat.

Betrekken
Veel informatie van gemeenteraden in Nederland is openbaar, bijvoorbeeld de agenda en de verslagen van raadsvergaderingen en de besluiten die daaruit voortkomen. Maar burgers gebruiken deze informatie nog weinig. Het is vaak lastig te vinden op de website van de gemeente en je moet maar net weten welke stukken er over jouw buurt of wijk gaan. De app WaarOverheid.nl moet dit makkelijker maken en daarmee de burger beter bij de lokale politiek betrekken.

Boven tafel

De app maakt gebruik van de landelijke Wijk- en Buurtindeling van het CBS. Door op een kaart te klikken kan de gebruiker alle documenten die betrekking hebben op een buurt oproepen. En dat zijn er vaak nogal wat. Stel, je hebt gehoord dat er wat gaat gebeuren met de riolering in de Leidsebuurt Noordoost in Amsterdam. Een zoekopdracht naar documenten die betrekking hebben op deze buurt levert al gauw 3500 documenten op, waarvan er 269 betrekking hebben op riolering. Het is mogelijk allerlei filters toe te passen. Dat brengt echter met zich mee dat je behoorlijk precies moet weten waar je naar op zoek bent wil je de juiste documenten boven tafel halen.

Award

WaarOverheid.nl kreeg inmiddels al veel aandacht. Op dit moment doen 108 gemeenten mee met Open Raadsinformatie, het open data-platform van VNG Realisatie, dat voor WaarOverheid.nl als bron dient. WaarOverheid.nl leverde de ontwikkelaars een podiumplaats voor de Stuiveling Open Data Award op. Deze award beloont gebruikers van open data voor een bijzondere prestatie, met als doel het belang en de mogelijkheden van open data te benadrukken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Snackverkoper op
Burgers. Waarom belanden die altijd in allerlei beleidsstukken en nieuwsberichten? Burgers horen op een broodje. Inwoners zijn we allemaal.
Door B. Janssen (Ambtenaar) op
Dom gedoe, waarom niet aansluiten op: https://www.overheid.nl/berichten_over_uw_buurt_ …
Begrijp niet dat elk gremium weer zijn eigen speeltje moet maken? Laat de overheid nu eens helder communiceren vanuit 1 kanaal...............
Door Wottsjer (Watcher) op
Twee derde niet en een kwart wel. Volgens Plons en Bartjes hangt er dan nog wat in de lucht. Maar ja, het aantal gemeenten in Nederland is nogal fluïde en dan is alles tussen een fractie en de helft een goede score. Armoede of gewoon dom foutje?
Door H. Ondsrdijk (Juridisch adviseur, gemeenteraadslid) op
Wat is waarheid? Terug naar ?

Vacatures

Van onze partners