of 65378 LinkedIn

Waarnemer Maasdriel vertrouwt op 'nieuwkomers'

Dick de Cloe
Dick de Cloe
4 reacties
PvdA-er Dick de Cloe, kort geleden nog formateur in Maasdriel na het terugtreden van drie wethouders, is beëdigd als waarnemend burgemeester van die Gelderse gemeente. Onder zijn leiding krijgt de lokale politiek een laatste kans zélf af te rekenen met de arenacultuur en het besmeurde bestuurlijke blazoen.

Platform
Ondanks de weerbarstige cultuur is De Cloe hoopvol over zijn missie. Dat optimisme ontleent hij vooral aan het gegeven dat er een platform is gevormd van ‘nieuwkomers in de politiek’, jonge raadsleden en burgerraadsleden die ‘helemaal klaar zijn’ met de gang van zaken. ‘Dat gaat dwars door alle fracties, heeft geen verleden in het monistisch model maar kent alleen het dualisme. De leden zijn bereid bij te dragen aan de noodzakelijke cultuurverandering,’ aldus De Cloe het afgelopen Paasweekeinde.   

Formatierapport
De sociaaldemocraat krijgt van commissaris der Koningin Clemens Cornielje de opdracht het formatierapport uit te voeren dat hij samen met hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten schreef om een eind te maken aan de ‘Maasdrielse soap’, zoals Cornielje het noemde. Linksom of rechtsom: werkt de gemeenteraad niet mee, dan krijgt De Cloe de titel regeringscommissaris, met vrijwel carte blanche. Een einddatum heeft De Cloe (63) zichzelf niet gesteld, ‘maar met zo’n klus ben je niet in een paar weken klaar.’ Hij wil ook de vanwege de perikelen stilgelegde verkenning van een ambtelijke fusie met Zaltbommel vlot trekken. 

Weer ruzie
Ondanks een ultimatum van Cornielje kwam de gemeenteraad in Maasdriel er vorige week niet uit en werd er binnens- en buitenskamers weer fors geruzied. Daarmee strandde de formatiepoging van De Cloe en Korsten definitief. Zware publieke pressie door waarnemend burgemeester Arno Frankfort (VVD) hielp evenmin. Laatstgenoemde vertrekt op 1 mei.

Verlammend
Een voor de coalitie aanvaardbaar voorstel om een vierde, nog onbekende CDA-wethouder ‘van buitenaf’ toe te voegen aan het college, was onverteerbaar voor de Maasdrielse CDA-fractie. Voorts worstelt het CDA met de herbenoeming van de omstreden VVD-wethouder Cees Sips. Het CDA kandideerde zelf twee fractieleden voor de vierde wethouderspost en was niet bereid meerdere raadsleden te offeren om een eind te maken aan de verlammende 10-9 verhouding (coalitie VVD, Samen Sterk Maasdriel, PvdA; oppositie CDA en GroenLinks) in de raad.

Ruime ervaring
Voormalig Tweede Kamerlid De Cloe heeft ruime bestuurlijke ervaring. In 2003 was hij waarnemend burgemeester van het Zuidhollandse Vlist en hij droeg dat ambt hetzelfde jaar ook in Schoonhoven. In 2004 was hij waarnemend burgemeester van Bergen op Zoom. Eind 2005 werd hij wederom waarnemend burgemeester van Schoonhoven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anna op
Het volk krijgt de leiders die het verdiend! Dat is democratie! Dit probleem is lang voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen ontstaan en toch zitten nog steeds de zelfde " oude vossen" in de raad. Die zaten daar niet als ze niet weer gekozen waren...
Door Klaas Kriel (uit Maasdriel) op
In Maasdriel zien we de gevolgen als een aantal dorpen, die weinig met elkaar gemeen hebben, van bovenaf (Den Haag) worden gedwongen te fuseren.

Deze gedwongen fusie is opgelegd door het paarse kabinet, met de PvdAse staatssecretaris Van der Vondervoort als grote (en dwingende) animator.

Het is aan de ene kant een gotspe dat er nu een PvdA-er wordt benoemd. Deze partij is praktisch weggevaagd in Maasdriel (nog slechts 1 zetel). Maar aan de andere kant: Laat de PvdA maar de rotzooi opruimen die zij zelf heeft veroorzaakt.
Door gerrie (adviseur) op
De kiezer bepaalt, ook in Maasdriel. Is dit democratie? De maasdrielse CDA kliek is gelukkig vorig jaar van de troon gestoten, naar jaren wanbeleid, corruptie en vriendjespolitiek. Nu ze zelf niet meer de macht hebben doen ze er alles aan om andere aan de schandpaal te nagelen. Wat zijn dit slechte verliezers zeg. De kiezer heeft toch gesproken. Laat die dan ook beslissen.
Door johan op
Wat een zeldzaam domme raad. Eigen belangen en trots staan een goed bestuur in de weg. Het is een wonder dat er nog iemand komt stemmen daar met gemeenteraadsverkiezingen. Een beschamende vertoning waar zelfs een italiaaans maffiadorpje zich nog voor schaamd.