Advertentie

Waar blijft de geheimhouding?

Martin Stoelinga, raadslid voor Onafhankelijk Delft (beter bekend als De Snor), heeft aangifte gedaan tegen het college van Delft vanwege het openbaren van geheime stukken. Inzet: het nieuwe stadskantoor.

30 september 2011

Spraakmaker: Martin Stoelinga

 

U bent naar de politie gestapt.
Omdat het college de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. In het begin van de zomer heeft de gemeenteraad bepaald dat de strategienota en de begroting van het nieuwe stadskantoor geheim zouden zijn. Pas na overleg met de raad zouden de geheime stukken openbaar mogen worden.

 

Maar tijdens een commissievergadering legde wethouder Junius vorige week de vertrouwelijke gegevens doodleuk op tafel. Heel gek, niet netjes en onverstandig. Iedere aannemer kan gebruikmaken van die informatie. Dat zou ik eens moeten proberen. Ik lekte in 2004 een taxatierapport waarvan een wethouder had geprofiteerd; 2 jaar voorwaardelijk en 500 euro boete waren mijn deel.

 

U hebt niets met dat stadskantoor, hè?
Welke gemeente gaat in deze tijden 100 miljoen euro uitgeven aan een stadskantoor bovenop een nieuw treinstation? Er gaan vierhonderd ambtenaren uit; de rest past gemakkelijk in de bestaande Torenhove. Ik heb twee keer om een referendum gevraagd, de laatste keer met steun van oud-CDA raadslid Jeroen van Oort. Twee keer afgewezen.

 

Om het stadskantoor er doorheen te drukken, liet het college Ernst & Young vorige week vertellen dat niet bouwen de stad tussen de 30 en 50 miljoen aan schadeclaims zou opleveren; bangmakerij uit een verificatierapport.

 

U bent een plaaggeest.
Ik heb een mandaat en dat dien ik te gebruiken. In 2005 beschuldigde ik toenmalig wethouder Baljé van corruptie naar aanleiding van in het geheim gemaakte opnames in een Delftse pizzeria. Die zaak is bekend geworden als de ‘gondelaffaire’.

 

Baljé startte procedures omdat ik hem niet corrupt had mogen noemen. Vorig jaar stelde het Gerechtshof in Den Haag mij in het gelijk. Baljé ging in cassatie. De uitspraak is op 11 november, maar de procureur-generaal heeft al geconcludeerd dat het cassatieverzoek moet worden verworpen. Jammer dat de Hoge Raad pas in november vonnist, want dat zou mij nu sterker hebben gemaakt.

 

Wat gaat er nu gebeuren?
Het proces-verbaal gaat naar de officier van justitie. Eerlijk gezegd vertrouw ik het niet, ook omdat ze wel zullen roepen dat ze andere zaken aan hun hoofd hebben. Eigenlijk zou de rijksrecherche deze zaak moeten afhandelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie