of 64231 LinkedIn

VWS past werkwijze Wob-verzoeken niet aan

© Shutterstock
© Shutterstock
3 reacties

Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze zomer zeventig extra ambtenaren aangetrokken om verzoeken te behandelen voor de openbaarmaking van documenten. Maar de werkwijze waarover het ministerie eerder door een rechter op de vingers werd getikt, wordt nu niet aangepast.

100 extra ambtenaren
Vóór de zomer waren er dertig ambtenaren die zich enkel bezig hielden met de behandeling van verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat komt met de nieuwe mensen erbij uit op honderd.

Dwangsom
De rechtbank legde het ministerie aan het begin van de zomer een dwangsom op, naar aanleiding van een rechtszaak die enkele media hadden aangespannen. Na het uitbreken van de coronacrisis besloot het ministerie Wob-verzoeken niet meer individueel te behandelen. Door de crisis was daar geen tijd voor, zo redeneerde het departement. In plaats daarvan worden documenten die te maken hebben met corona om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt. De rechtbank ging niet mee in de redenering van het ministerie, waarop VWS beroep aantekende.

Verzameling documenten
Volksgezondheid wil wel indieners van een Wob-verzoek laten weten wanneer een verzameling documenten die openbaar worden gemaakt, betrekking hebben op hun verzoek. ‘Ook krijgen zij informatie of er met het deelbesluit volledig op hun verzoek is beslist, of dat er nog deelbesluiten zullen volgen en zo ja, welke deelbesluiten dit zijn.’

Bottleneck
Het ministerie past wel de werkwijze op een ander punt aan. Normaal gesproken worden derden op wie documenten betrekking hebben, al aan het begin van het proces gevraagd om een zogenoemde zienswijze. Derden in de ‘primaire fase’ al om hun mening vragen is ‘de gangbare praktijk’, maar ‘vormt tegelijkertijd helaas ook een praktische bottleneck als het gaat om de snelheid van het proces’.

Bezwaar
Derden kunnen voortaan richting het einde van het proces bezwaar maken, nadat het ministerie een besluit heeft genomen. De documenten die op hen betrekking hebben worden dan niet openbaar gemaakt zolang het bezwaar loopt. Het beroep dat het ministerie aantekende dient woensdag bij de Raad van State. De uitspraak wordt binnen zes weken verwacht. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door N. de Bruin op
Hoe wordt het vertrouwen in de overheid ondermijnd? Door dit soort arrogante acties. Waarom zou VWS boven de wet staan? Als burger of journalist word je ook gehouden aan de regels. Omdat de niet bevallen, kun je niet zelf nieuwe regels maken. Onfatsoenlijk zoals er met de uitspraken van rechters wordt omgegaan. En de dwangsom-dat is gewoon belastinggeld. Het kabinet heeft geen enkele moeite dat te besteden aan het oplossen van misstappen die ze welbewust hebben gemaakt. Houd je gewoon aan de wet!
Door Spijker (n.v.t.) op
Je kunt je wel afvragen waar ze bij VWS mee bezig zijn. Gewoon transparant zijn en stukken direct volgens de normale WOB-regels gewoon aanleveren is toch niet zo moeilijk? Daarvoor heb je echt geen 70 ambtenaren extra nodig, maar kan je met veel minder volstaan. Kom op De Jonge, maak eens een einde aan die onnodige bureaucratie.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Ik las een interessant artikel van Peter Teffer op BB https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuw … . Het moet toch mogelijk zijn om snel het nieuwe EU IT systeem ook op onze ministeries en lagere overheden los te laten i.c.m. wat kunstmatige intelligentie en het schrappen van wat artikelen van de WOB in de nieuwe WOO? Dat geeft ambtenaren een weer kans om open en transparant volgens het boekje te werken i.p.v. al hun zonden met een viltstift onder het tapijt te vegen. Het huidige systeem van geheimhouding van persoonlijke meningen etc. lokt uit tot ambtelijke corruptie.

Vacatures

Van onze partners