of 63998 LinkedIn

VVD wil toch verbod op weigerambtenaar

Een ambtenaar van de burgerlijke stand is in de ogen van de VVD gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en tussen personen van hetzelfde geslacht.
8 reacties

De VVD wil nu toch in de wet voorkomen dat een trouwambtenaar uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten. Een ambtenaar van de burgerlijke stand, of een kandidaat voor die functie, is in de ogen van de partij gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.

Tegen GroenLinks gestemd

Jeanine Hennis en Brigitte van der Burg van de VVD stellen voor de verplichting toe te voegen aan de nieuwe wet die de positie van de ambtenaren gelijk moet trekken met die van andere werknemers. Deze werd ingediend door CDA en D66. Eerder zag Hennis zich, zeer tegen haar zin, om politieke redenen genoodzaakt om tegen een ander plan van GroenLinks tegen de trouwambtenaar te stemmen.


PvdA mee eens

De PvdA wilde ook al in genoemde nieuwe wet opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. D66 en CDA lieten toen al weten dat hun ambtenarenwet daar niet voor bedoeld is en dat die zo 'gekaapt' wordt.

De Tweede Kamer vergadert donderdag over de trouwambtenaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk (realist) op
Hans, hou op te zeuren.
Wat een managersgebral.
Ga aan je werk (wat dat ook moge zijn)
Door Frederik (bestuurskundige) op
Ik moet de eerste homo nog tegenkomen die geen "homohuwelijk" heeft kunnen sluiten. De VVD - en in haar kielzog SP, D66 en PVDA) houdt zich dus bezig met pure symboolwetgeving: barbertje (de weigerambtenaar) moet hangen. Intussen zakt ons land weg in een financieel moeras. Wanneer pakt de VVD nou eens de echte problemen aan?
Door Hans de Bruijn (free lance journalist) op
Precies @Babs. Het zijn idd vaak babsen die huwelijken sluiten, omdat "men" het leuk(prettig) vindt
door een vriend(in)/bekende in de echt te worden verbonden. De VVD maakt een probleem van iets dat geen ptrobleem is.
Gewetensbezwaren zullen er vast wel zijn, maar de
babs heeft ze niet, anders was hij/zij geen babs..
Door Babs (babs) op
Dit is zo'n non-issue. Huwelijken worden bijna overal gesloten door babsen die een onkostenvergoeding krijgen die niet in verhouding staat tot het werk. Het zijn helemaal geen ambtenaren, maar mensen die uit liefhebberij een bruidspaar een mooie dag willen bezorgen. Daarbij zou het voor mij financieel zeer aantrekkelijk zijn als de gemeente me voor ander werk in dienst moet nemen. Krijg ik misschien ook eens loon naar werk.
Door Jan op
Wat een gezeur. Je kiest toch altijd de ambtenaar van de burgerlijke stand die bij jou past? En er is keuze zat. Ik kan me niet voorstellen dat je als homopaar een ABS zou kiezen die tegen zijn zin hun huwelijk moet sluiten.
Door johannes (adviseur) op
Zoals Hans al aangeeft, hebben ambtenaren geen recht op een eigen mening. M.a.w. zij moeten objectief uitvoeren hetgeen wordt voorgeschreven.Deze lijn volgend zou zit ook moeten gelden voor burgemeesters die weigeren mee te werken aan de uitvoering van de uitvoering van een besluit tot uitzetting.
Ik denk dat de kamer dat niet zou willen.
Door hoogmoed (publicist) op
gaat er nu ook echt iets gebeuren, of draait de VVD bij de volgende kabinetsformatie weer als een blad aan de boom om?
Door Hans (afdelingsmanager) op
Prima! Ambtenaren hebben geen enkel recht op een eigen mening in deze kwestie; evenmin bij de beoordeling van bouwaanvragen, het verlenen van een paspoort, een horecavergunning, het starten van een onteigeningsprocedure of wat dan ook.
Ook de rechtspraak kent een blinddoek en een weegschaal!

Vacatures

Van onze partners