of 59925 LinkedIn

VVD-wethouders weg door conflict over Ramadan

4 reacties
De twee VVD-wethouders in Rotterdam zijn woensdag uit het college van burgemeester en wethouders gestapt. Zij dienen hun ontslag in. De bestuurders hebben dat tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het gaat om wethouder Mark Harbers (Economie en Haven) en Jeanette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie). De liberale wethouders zijn in overleg met de raadsfractie tot hun besluit zijn gekomen.

Wending
Aanleiding is het debat over de integratie-adviseur Tariq Ramadan, vorige week donderdag. De fractie van de VVD wilde aanvankelijk Ramadan aan de kant zetten, maar draaide in een uren durend debat bij. Een meerderheid in de raad besloot dat de omstreden Ramadan zijn advieswerk kan voortzetten. De draai van de VVD leverde de liberalen luid misprijzen van de sterke fractie van Leefbaar Rotterdam en de SP op. De opmerkelijke wending werd een politieke aanfluiting genoemd.

Verwarring over integratie
'Het optreden van Ramadan heeft een spoor van verwarring over integratie achtergelaten', zei Harbers. 'Wij hebben twijfels over zijn opvattingen over de rechten van homo's en vrouwen.' Harbers zei na het debat VVD-voorzitter Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam, te hebben geraadpleegd. Die adviseerde hem zijn eigen mening te volgen, aldus Harbers.

Meerderheid

De wethouder zei niet te zijn beïnvloed door de uitspraken van zijn partijgenoot, het Tweede-Kamerlid Hans van Baalen, die zich het afgelopen weekeinde in de media tegen Ramadan uitsprak. Ook zonder de steun van de VVD hebben de andere partijen in het college (PvdA, CDA en GroenLinks) samen een meerderheid in de gemeenteraad. Het Rotterdamse college wordt geleid door burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).

Verklaring
De PvdA, de grootste partij in de raad, wil dat de VVD donderdag een verklaring geeft voor de handelwijze. Daartoe zal een extra raadsvergadering worden gehouden. Fractieleider Peter van Heemst zei 'verbijsterd' te zijn. 'De VVD in Rotterdam loopt aan het lijntje van de landelijke partij en heeft de stad ondergeschikt gemaakt.'

Coalitie voortzetten
De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, was niet ongelukkig met de stap van de VVD-wethouders. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', aldus fractievoorzitter Ronald Sörensen. Raadslid Arno Bonte (GroenLinks) was 'onplezierig' verrast door het ontslag van de wethouders. Zijn partij is ervoor de coalitie met de PvdA en het CDA voort te zetten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. Windt (machteloze burger) op
@M. Dijkman
Dus ik snap Van Heemst best wel. Het komt erg (bestuurlijk) onbetrouwbaar over door invloed van het landelijke orgaan
-----
Zag net een vergenoegde mijnheer Samsom praten in Nova over het nee in Brabent t.a.v. verkoop van Essent.
De landelijke P.v.d.A. heeft stevig lobbywerk verricht.
Heb er zelf direct geen oordeel over. Samsom had wel een goed verhaal, maar ik neem aan dat u dit nu ook niet vindt kunnen?
Door R. Windt (machteloze burger) op
Los van dat, dit geintje van de vvd kost de samenleving weer geld.
De twee ontvangen bijna een half miljoen euro aan wachtgeld!!
-----
Deze aanname suggereert dat deze mensen niet zo behoorlijk dus zijn, om zo snel mogelijk een andere baan te zoeken!

Deze mensen weten als geen ander ook, beter als buitenstaanders, hoever de rek is in standpunten en "doordrukken" ervan bij grote partijen.

Anders is de klacht altijd plucheplakken.
Door M. Dijkman op
Onbehoorlijk van deze vvd'rs. Waar je eigenlijk ook weer niet van opkijkt tegenwoordig; dit soort oppertunistische acties.

Los van dat, dit geintje van de vvd kost de samenleving weer geld.
De twee ontvangen bijna een half miljoen euro aan wachtgeld!!

Dus ik snap Van Heemst best wel. Het komt erg (bestuurlijk) onbetrouwbaar over door invloed van het landelijke orgaan.

Dat je het niet eens bent met de gang van zaken kan best. Probeer eerst een oplossing te zoeken en spreek erover.
Niet meteen 'headlines' met zo'n stap die de samenleving weer tonnen kost.

Daarnaast voelen de twee vvd'rs zich niet verantwoordelijk (genoeg) voor hun eigen portefeuille. Dat zegt veel over hun besef van bestuurlijke verantwoordelijk.
Door R. Windt (machteloze burger) op
Fractieleider Peter van Heemst zei 'verbijsterd' te zijn. 'De VVD in Rotterdam loopt aan het lijntje van de landelijke partij en heeft de stad ondergeschikt gemaakt.'
------
Zijn reactie op de beeldbuis gezien en gehoord. Klonk nog wat scherper als hierboven beschreven. Geen respect voor!! Dit is in oude beruchte P.v.d.A reflexen schieten (Fortuyn) om andere politici zeer venijnig te kwalificeren. Het deed mij aan het spreekwoord denken: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

De Heer van Heemst had zelf beter bij mevrouw Ploumen even kunnen informeren of het nou consistent is, dat een partij, die van oudsher voluit voor emancipatie staat, een conservatief religieus persoon als Dhr. Ramadan als bruggenbouwer aanstelt. Laat deze vooral in conclaaf gaan met collegawetenschappers over de Islam, maar betaal niet voor een bijrol (verkeerde beslissing) die ook nog eens hoofdrol werd en men van links intellectuele kant overal ook nog eens rode lopers uitlegt voor hem, NIET past in Westerse beelden over gelijkwaardigheid van man, vrouw en homo's. De eerste is nog steeds het beste af in zijn beeld en de laatste het allerberoerdste.

We hebben al genoeg te stellen met hardnekkige Christelijke orthodoxie, die door de Islam orthodoxie weer opleeft in de achterhoedeposities, waar men na de ontzuiling in terecht was gekomen. Mensen met nog erger fundamentalistische denkbeelden maakt hij niet soepeler. Mensen, die al wat vrijzinniger Moslim zijn, trekt hij weer naar de conservatieve hoek wellicht. De sociale controle is nog zeer groot, zoals bij ons tot de jaren 60.

Personen als Dhr. van Heemst menen nog oprecht voor het heil van het volk bezig te zijn (dus niet namens het volk!) en de les Fortuyn en nu Wilders, die in dat hiaat is gesprongen, als verstandsverbijsteringen des volks ervaren.

Helemaal niet erg dat de VVD in Rotterdam even in de "Ramadan hypnose" raakte.
Gelukkig waren ze weer snel uit die ban!
Respect heb ik voor het feit dat zij uiteindelijk wel voor de emancipatie opkwamen. Nederlandse normen en waarden hoog hebben en zelf ook toepassen. Geen woorden, maar daden van deze twee VVD politici in Rotterdam.