Advertentie

VVD vindt dat een drankje bij de kapper moet kunnen

Winkeliers die alcohol schenken, overtreden momenteel nog de drank- en horecawet, maar die wet is volgens de VVD niet meer van deze tijd. Als het voorstel voor deze 'mengvormen' van winkel en horeca het uiteindelijk haalt, wil de VVD er wel grenzen aan stellen. Zo zouden winkeliers een Sociale Hygiëne Diploma moeten halen en geen sterke alcoholische dranken mogen schenken.

07 december 2016

Het moet mogelijk worden voor ondernemers als kappers en boekenwinkels om drank te schenken aan consumenten. Dat vindt de VVD. De partij dient deze maand nog een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken.

Drank- en horecawet
Winkeliers die alcohol schenken, overtreden momenteel nog de drank- en horecawet, maar die wet is volgens de VVD niet meer van deze tijd. Als het voorstel voor deze 'mengvormen' van winkel en horeca het uiteindelijk haalt, wil de VVD er wel grenzen aan stellen. Zo zouden winkeliers een Sociale Hygiëne Diploma moeten halen en geen sterke alcoholische dranken mogen schenken.


Experimenteren
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stond ondernemers eerder dit jaar al toe te experimenteren met deze 'mengvormen' van winkel en horeca. Dit was tegen het zere been van de Koninklijke Slijtersunie, de brancheorganisatie voor slijters, die stappen heeft genomen. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zette zijn vraagtekens bij het experiment.

Slijters tegen

De slijters blijven faliekant tegen. 'De eerste reactie van veel consumenten zal zijn: Goh, nou hartstikke gezellig toch? Maar als je twee stappen verder nadenkt, kom je tot de conclusie dat hiermee het hele alcoholpreventiebeleid op de helling wordt gezet. Aan de ene kant zet iedereen in op het terugdringen van alcoholmisbruik en de verkoop aan jongeren, maar hiermee gaat de deur wijd open voor het tegenovergestelde', zegt een woordvoerder van de Slijtersunie. (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Ik ga naar de kapper om te worden geknipt. Geen haar op mijn hoofd denkt verder dan het eventuele kopje koffie dat ik krijg aangeboden. In mijn stad van 35 k inwoners zijn zo'n 15 kappers. Evenzovele drankzaken erbij dus. Ik snap die slijters wel. Moet je politiek trouwens nog serieus nemen als de vvd het 'gezellige drankje' eerst gaat invoeren en dan aan banden leggen? Ik niet.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Uiteraard zijn de slijters en de horeca tegen. Bang voor concurrentie!

Ik begrijp niet hoe je hiermee de deur wijd open zet voor verkoop aan jongeren. Het lijkt me dat ook kappers en dergelijke níet aan minderjarigen mogen verkopen. Geen probleem dus daar.



En alcoholmisbruik.... Tja... Het lijkt me nog steeds je eigen keus of je thee, fris of een wijntje neemt bij de kapper, de boekwinkel, de boetiek, het café, restaurant of thuis. Dat ze het mógen schenken betekent niet dat ze het je door de keel gieten!

Ik denk dat we in Nederland best met wat minder regels toe kunnen en de mensen weer mogen leren dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken in hun leven!
Paul / projectleider
@Marinke, dat eigen keus is natuurlijk een farce. Tel maar een s het aantal dingen in je huis die je eigenlijk niet nodig hebt...

Alcoholverslaving is één van grootste gezondheidsproblemen in NL, en om mensen dan actief aan hun shot te helpen lijkt me een slecht plan!
Jeannette
Het is toch eigenlijk best gek he. Kinderen confronteren met roken. Hele campagnes... En we stellen ze nu bij de kapper gewoon bloot aan drankgebruik. Best gek he eigenlijk. Ik zie de volgende geldverslindende campagne al weer voor me.
Jan
Oké, maar dan ook je haar mogen laten knippen bij de slijter!
H. Wiersma / gepens.
Het geblunder en onzinnige voorstellen doen houdt maar niet op bij de VVD.
henk
En dan uiteraard tegen het lage btw tarief.



Wat een idioot voorstel van de VVD. Straks ook een drankje bij de dokter, ziekenhuis, garage, supermarkt (naast de koffie)' etc.
W.F.Willems / pensionado
Toen ik afgelopen zomer langs de waterkant liep,met allemaal mooie jachten, kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er een relatie is tussen watersport en alcoholisme.Maar hoe zou de wereld er uit gezien hebben, indien Absalom op tijd naar de kapsalon was gegaan?(2 Sam.18) met of zonder borreltje?
veestapel
Een drankje bij de kapper, een strijkje bij vernietiging van meningvrijheid, dát is VVD.
Fritz
De Slijtersunie (kennelijk een speeltje van advocaat Houben wiens kantoor garen spint bij het voeren van procedures) stelt dat het schenken van een glas wijn bij de kapper (kan voor mezelf niet voorstellen waarom ik wijn zo willen drinken bij de kapper, maar goed) dit alcoholmisbruik in de hand zou werken (onwaarschijnlijk van dat ene, misschien twee glazen). Zo verzet de Slijtersunie zich, om onduidelijke redenen (en gezochte argumenten; 'er is niet constant een leidinggevende in de supermarktslijterij aanwezig' .So what? op het moment dat die leidinggevende aanwezig is, om de verkoophandeling te voltooien, wordt er toch op een verantwoorde wijze, door een gekwalificeerde medewerker, alcohol verstrekt of niet dan?) zich tegen alcoholverkoop bij supermarkten. Leg me nu eens, binnen de kaders en de doelstellingen die de Drank- en Horecawet stelt (verantwoorde alcoholverstrekking) uit waar hier nu het probleem zit. Als door een gekwalificeerd medewerker (van een supermarkt) alcohol wordt verstrekt, is er, mijns inziens, geen enkele strijdigheid met de wet. Wat de Slijtersunie hier probeert is, krampachtig, haar monopolie veilig te stellen. Dat zij hierbij de DHW misbruikt om commerciële belangen veilig te stellen interesseert se Slijtersunie geen zier.
Arno
Laat de Vvd eerst een keer de regulering van Softdrugs bovenaan de agenda zetten. Mark Rutte barst van de ambitie om als minister van Softdrugs als hij niet de grootste wordt bij de verkiezingen, het nieuwe Softdrugs beleid tot een feest te maken. En als de Vvd wel de grootste wordt dan ieder geval een Vvd ministerspost hiervoor.
Advertentie