of 64621 LinkedIn

VVD-schandalen breiden uit als olievlek

Rob Bats (l) en Piet Ploeg
Rob Bats (l) en Piet Ploeg

Ex-wethouder Ploeg van Stichtse Vecht en voormalig burgemeester Bats van Haren, beide VVD’ers, zijn in opspraak gekomen. Het NRC meldt dat ze worden verdacht van het beïnvloeden van de benoemingsprocedure voor burgemeester in Stichtse Vecht. De zaak kwam aan het licht doordat de politie de telefoongesprekken afluisterde van VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in in diezelfde gemeente.

Hennepteelt
De Kruif werd vorige maand aangehouden op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. 

In dit onderzoek werd zij afgeluisterd en stuitte de politie onverwacht op de corruptiezaak met Bats en Ploeg. Ze hoorden gedetailleerd hoe de VVD pogingen ondernam om Rob Bats op de burgemeesterspost te krijgen. Overigens heeft De Kruif, die nog steeds vastzit, vandaag officieel ontslag genomen als raadslid. 


Passieve ambtelijke omkoping
De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg. Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats, bekend van de rellen in Haren, zou worden benoemd. Die poging is overigens niet gelukt, begin dit jaar werd Marc Witteman als burgemeester geïnstalleerd. Rob Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping. 

Klokkenluider afgekocht
Bats speelt momenteel ook een rol in andere integriteitskwestie op Terschelling. Hij was daar tot voor kort interim-burgemeester en in deze periode zou een klokkenluider zijn afgekocht met 155 duizend euro. Het ging om de boekhouder die zou hebben geweigerd een gat in de begroting te verdoezelen. 


Huiszoeking
Volgens het NRC is er bij Ploeg, momenteel voorzitter stichting Vliegramp MH17, huiszoeking gedaan. De hele zaak wordt behandeld door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland omdat Ploeg tot voor kort een hoge functie bekleedde bij het OM in Utrecht.
 

Van Rey
De kwestie lijkt op de zaak van Jos van Rey en Ricardo Offermans, ook VVD’ers. Offermans zou tijdens de race om het burgemeesterschap van Roermond vertrouwelijke informatie hebben gekregen van de eveneens van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey. Die was adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moest voordragen.

Opstelten en Teeven
Ruim een week voor de Provinciale Statenverkiezingen is dit het zoveelste schandaal waar VVD'ers bij zijn betrokken. Tweedekamerlid Mark Verheijen stapte twee weken geleden op wegens onterecht ingediende declaraties. Gisteren eiste het OM vier jaar cel tegen voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53). Volgens de aanklagers staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. En als klap op de vuurpijl stapten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven gisteravond ook op vanwege een integriteitskwestie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door multatuli op
....een bewuste aktie van buiten om de vvd te beschadigen....
hahahaha
.....ik zou zeggen een bewuste actie van de vvders, die menen dat ze boven de wet staan! Zie de hilarische column van Krapuul "de corrupte vvder du jour" die er werkelijk elke week in slaagde een vvder te vinden die perfect in het plaatje paste. Wanneer wordt lidmaatschap van een partij die aanzet tot corrupte iverboden?
Door Griffier op
We moeten niet zo zeuren. we hebben veel aan de vvd te danken. Hardwerkende ondernemers en zelfstandigen maken nederland groot. Ik vind dat vvd ers daarom mogen sjoemelen.
Door Emile Janssens (Geen) op
Nu is er weer zo'n a sociale hufter in Venlo Stephan Satijn.

Ook dit heerschap heeft schijt aan de belastingbetaler.

10.000 euro taxi in een jaar 184 ritten.Wat een klote partijtje
Veel meer schandalen depan de socialisten
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Dit artikel van mevrouw Walstra is klachtwaardig. Zij schrijft 10 maart een bijdrage in BB waarin zij melding maakt van een verdenking , Hennepteelt , jegens mevrouw K. die al sinds 6 maart niet meer van toepassing is. Evenzo wordt zij niet langer verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Dat mevrouw Walstra het op 10 maart schrijft duidt op een beperkte dossierkennis, dat zij het niet corrigeert onder aanbieding van excuses is een persoonlijkheidsstoornis die bij kwaaddenkende voeding geeft aan de geachte dat BB bewust ten nadele van de VVD de lezers informeert.
En overigens is de Heer Opstelten decennia een voortreffelijk dienaar van de publieke zaak geweest. Dat zijn terugtreden zo perspectiefloos wordt neergezet duidt ook niet op respectvolle journalistiek.
Door Johan op
Eens met griffier. Ik schreef dit ook al op 10 maart. Linkse krachten bij de NRC zitten hierachter. Is eigenaar Derk Sauer niet van de SP ?
Door Griffier op
Ik ben het met edith schippers eens die zegt dat het gaat om een bewuste aktie van buiten om de vvd te beschadigen. Zij denkt aan Krachten van links of elementen in het volk. Zie telegraaf 14 maart
Door Burger (Burger) op
Vaak zijn het bestuurders van CDA en VVD die in opspraak raken. Zij hebben dan ook wel erg veel bestuurders. Een SP-er zal niet gauw op bv. belangenverstrengeling worden betrapt, want hij is geen bestuurder en zeker ook geen ondernemer.
Door Mark op
Als jarenlange VVD stemmer ben ik zwaar teleurgesteld in alle wandaden van al die VVD ers. Ze beschadigen de partij, de democratie en geloof in politiek ter eigen faveur.
Ik heb vorige week de verkiezingsposter van mijn raam afgehaald en lidmaatschap van de VVD opgezegd. Daar wil ik niet meer bijhoren. De directe aanleiding is al dat gesjoemel met gemeenschapsgeld, maar diep in mijn hart schaam ik me ook diep voor het afbreken van de zorg en de gasboringen in Groningen. Dus ook het afbraak-beleid steun ik niet meer.
Door Adri op
@Johan. Het vertrek van Opstelten en Teeven heeft niks met integriteit te maken??? Goed lezen en zorgvuldig luisteren kun je wel trainen hoor!.
Feit: Teeven reageert in de richting van een journalist met de woorden: 'u weet van niks, maar ik (TEEVEN) weet er alles van'. Dan rijst op zijn minst de vraag waarom hij dat niet aan zijn baas heeft gemeld. Achterhouden van cruciale informatie is ook niet integer. En als hij het wel aan Opstelten heeft verteld, hetgeen voor de hand ligt, dan heeft Opstelten de kluit belazerd gedurende de afgelopen 9 maanden. Hoe je het ook wendt of keert, beiden handelden niet integer in deze kwestie.
Door doeterniettoe (-) op
Wederom een hoop mensen die het niet kunnen hebben dat hun idolen niet integer blijken te zijn. Maar in plaats van zich af te vragen of ze dan toch een ander idool kunnen zoeken, wordt de schuld bij anderen gelegd.
Kinderachtig, populistisch, dom.