of 59250 LinkedIn

VVD levert in bij lokale verkiezingen

VVD levert in bij lokale verkiezingen. Vooral in Alphen verloor de partij veel stemmen.
2 reacties

De VVD heeft woensdag een tik gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Friesland en Zuid-Holland. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren woensdagavond laat naar buiten hebben gebracht.

VVD in Alphen verliest meest
Het grootste verlies leed de VVD in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. Die plaatsen gaan op 1 januari samen in de gemeente Alphen aan den Rijn. De VVD kreeg er woensdag 12,7 procent van de stemmen. In 2010 gingen de drie gemeenten ook naar de stembus, en als die uitslagen bij elkaar worden opgeteld, had de VVD toen 21,6 procent van de stemmen. De PvdA krijgt nu 10,5 procent. Dat was 3 jaar geleden 12,8 procent.

Ook verlies in Leeuwarden en Heerenveen
Ook in Leeuwarden en Heerenveen verloor de VVD terrein. In de Friese hoofdstad zakten de liberalen van 5 naar 4 zetels. De Heerenveense VVD behield zijn 4 zetels, maar zakte wel van 15,8 naar 13,2 procent van de stemmen.

De Friese Meren
De vierde gemeente waar kon worden gestemd, is De Friese Meren. Die ontstaat op 1 januari door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente. Bij elkaar opgeteld kreeg de VVD er 3 jaar geleden 14,7 procent van de uitgebrachte stemmen. Nu staat de partij op 11,3 procent.

Inleveren
De VVD heeft ,,wat in moeten leveren'', erkende campagneleider Klaas Dijkhoff in een eerste reactie.

Het beeld voor de PvdA was wisselender. De sociaaldemocraten wonnen in Leeuwarden en Heerenveen, maar verloren in Alphen aan den Rijn en De Friese Meren.

Mooie avond
PvdA-leider Diederik Samsom noemde het een ,,mooie avond'', in een eerste reactie tegen de NOS.

De landelijke oppositie was tevreden. Zo zei GroenLinks-partijleider Bram van Ojik dat zijn partij ,,de weg omhoog heeft gevonden'' en ,,een stevig herstel'' heeft neergezet. Ten opzichte van de landelijke verkiezingen vorig jaar is het percentage GroenLinksstemmers drie keer zoveel, becijferde GroenLinks. Sybrand Buma (CDA) noemde zichzelf na de uitslagen ,,een tevreden man'', SP-leider Emile Roemer zei dat hij ,,dik tevreden'' is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin (ZZP) op
Dat klopt helemaal. Op lokaal niveau kan de SP heel goed samenwerken met de VVD, omdat het om geheel andere onderwerpen gaat. Landelijk is dit absoluut onmogelijk. De VVD wil op landelijk niveau de complete overheid afscshaffen, behalve politie, justitie en leger. De SP vindt dat de overheid er zorg voor moet dragen dat iedereen een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd heeft, voldoende voedsel, een betaalbare ziektekostenverzekering en pensioenverzekering, en de opleiding van zijn keuze kan volgen. Dat is merendeels onmogelijk bij liberaal beleid.
Door Johannes (adviseur) op
Volgens mij deden niet alle landelijke partijen mee. Derhalve is iedere vergelijking met de landelijke verkiezingen volstrekte onzin.