of 64231 LinkedIn

VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op

VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers stapt op vanwege een integriteitskwestie. Meer nieuws wordt later bekend.
14 reacties

Johan Houwers, Tweede Kamerlid voor de VVD, stapt op. Hij heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag laten weten dat hij ,,met pijn in het hart'' afstand doet van zijn Kamerzetel.

Onderzoek Rijksrecherche
De reden is dat er aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling. Dat zou gebeurd zijn voor hij in 2010 in de Kamer kwam. De Rijksrecherche heeft een onderzoek tegen hem ingesteld, dat nog loopt.

Geen onjuiste gegevens
Zelf is Houwers van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Zijn verklaring daarover wordt volgens hem ondersteund door derden. Maar hij vindt dat hij hangende het onderzoek ,,mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze'' kan invullen. ,,Vertrouwen was al de basis voor mijn werk als makelaar, maar is dat nog meer bij mijn functioneren als politicus.''

Jos van Rey
Houwers wijst erop dat na de recente discussies in de VVD is afgesproken dat bij twijfel over dat vertrouwen of de integriteit een politiek vertegenwoordiger van de partij (tijdelijk) zijn taken zou moeten neerleggen. Die discussie betrof onder meer de in opspraak geraakte Roermondse ex-wethouder Jos van Rey.

Alle vertrouwen
Houwers wil lopende het onderzoek van de Rijksrecherche geen details meedelen. Hij stelt: ,,In de komende tijd zal ik mijn best doen deze zaak af te wikkelen, mijn naam zo snel mogelijk te zuiveren zodat ik niet langer onderwerp van onderzoek of discussie meer zal zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in.''

Afschieten
VVD'er Houwers trad de afgelopen jaren niet veel op de voorgrond, maar hij wist onlangs de aandacht op zich te vestigen in de discussie over de mogelijke terugkeer van de wolf. Houwers zag niet uit naar de terugkeer van dit roofdier en stelde toen dat er serieus overwogen moet worden om het dier te laten afschieten.

Terugkeer in Kamer
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Johan Houwers om terug te treden, hangende het onderzoek van de Rijksrecherche. Hij vindt het een verstandig besluit. Zijlstra wijst er op dat, mocht het onderzoek Houwers vrijpleiten, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
Zijlstra wijst er op dat, mocht het onderzoek Houwers niet vrijpleiten, niets de terugkeer van de wolf nog in de weg staat.
Door Kop op
Eindelijk heeft de PvdA dan genoegdoening voor het gedwongen aftreden van hun staatssecretaris Verdaas. En opvallend: opnieuw een frauderende politicus uit Gelderland. Wat is dat toch met die provincie? Is de boel belazeren en bedonderen daar soms tot norm verheven ?
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
En nu de rest van zijn leven wachtgeld.
Door gijs op
Mensen met ballen blijven gewoon zitten gedurende het onderzoek. Telkens weer tonen politici dat ze geen ballen hebben maar watjes zijn.
Door Anne den Drijver op
ALWEER een VVD-er met een integriteitsprobleem. Dat wordt zo langzamerhand wel de norm bij de VVD! En dan een symboolpolitiek van heb ik jou daar bij de VVD: aanscherpen van de de integriteitsregels. Wat een goede grap!
Als politici VERKLAAR of BELOOF je al INTEGER te zijn.
Door Plafond op
We kunnen, zonder te schandpalen, veilig stellen dat deze figuur niets heeft toegevoegd aan de parlementaire democratie, geldt waarschijnlijk voor meer dan de helft van onze "volksvertegenwoordigers".
En dan zo´n uitspraak over het afschieten van wolven en plezierjachten op het water (lagguh), wat een niveau.
Door Schenk op
Houwers treedt terug. Niet voor een tijdje, maar definitief.
De man is tot op zijn enkels afgebrand.
Als politicus ongeloofwaardig geworden.
Voor hemzelf erger: ook als makelaar !
Hoe gaat hij de komende 12 jaar overleven ?
Door albert (jurist) op
Stapt ie nou op, of treedt ie enkel een tijdje terug. In het eerste geval krijgt ie wachtgeld; in het tweede loopt zijn salaris gewoon door. Maar als de man nu helmaal niets had gemeld, wie had er dan tijdens het reces iets van deze man gehoord? Niemand toch? Dus waarom er aandacht aan besteden?
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Een stille geldwolf die in psychologische zin jaloers is op de in het wild levende wolf en daarom zijn rivaal wil afschieten ? Goh, in mijn jeugd werden zulke types met S5 voor militaire dienst afgekeurd.
Dit soort affiares verhoogt niet bepaald het vertrouwen in de politiek. Natuurlijk is verder het oordeel over de financiële handel en wandel van meneer Houwers aan de rechter.
Door Fritz op
Houwers is mij volslagen onbekend, maar laten we eerst het onderzoek afwachten, voordat iemand al publiekelijk aan de schandpaal wordt gezet.

Vacatures

Van onze partners