Advertentie

VVD grootste partij, D66 grootste winnaar

De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 35 zetels. Maar grote winnaar is D66 met leider Sigrid Kaag. Deze partij wordt de nummer 2, met 27 zetels, zo blijkt uit de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed.

17 maart 2021
verkiezingen-.jpg

De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 36 zetels. Maar grote winnaar is D66 met leider Sigrid Kaag. Deze partij wordt de nummer 2, met 27 zetels, zo blijkt uit de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed.

Daling CDA
Het blijft een exitpoll, dus er moet rekening gehouden worden met een foutmarge van twee zetels meer of minder. Maar op basis van wat de stemmers aan hebben gegeven ziet het er naar uit dat de VVD drie zetels wint en op 36 zetels uitkomt. D66 zou maar liefst 8 zetels stijgen ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en op 27 zetels eindigen. Dat is voor de partij het beste verkiezingsresultaat ooit; in 1994 haalde D66 24 zetels. PVV en CDA verliezen allebei: 3 zetels minder voor de PVV, die daarmee op 17 uit zou komen en maar liefst een daling van 5 zetels voor het CDA, van 19 naar 14.


Flinke klappen
Ook flinke klappen voor Groenlinks en de SP. Beide dalen volgens de exitpoll van Ipsos van 14 naar 8 zetels. De PvdA behoudt haar huidige 9 zetels. Ook Forum voor Democratie kan tot de winnaars gerekend worden. Al werd de partij bij de Provinciale Statenverkiezingen virtueel de grootste partij van Nederland, bij deze Tweede Kamerverkiezingen stijgt de partij van de huidige twee naar 8 zetels. Op basis van deze uitslag zouden er vier nieuwe partijen bijkomen in de Tweede Kamer. De pro-europese partij Volt krijgt 3 zetels, het rechtse JA21 3, Bij1 van Sylvana Simons 1, en de BoerBurgerBeweging 1.  Denk verliest 1 van haar huidige drie zetels en 50Plus raakt drie van haar vier zetels kwijt.

 

Vertrouwen
Dat de VVD gegroeid is en opnieuw de grootste partij in de Tweede Kamer wordt, 'laat zien dat Nederland vertrouwen uitspreekt in de VVD, in Mark Rutte, in deze ongekende crisis'. Dat zegt campagneleider Sophie Hermans in een eerste reactie op de exitpoll. Daarin staat de VVD op 35 zetels. 'Het is gelukt. Dat vervult mij met trots', zegt Hermans. De VVD voerde een campagne rond premier en lijsttrekker Mark Rutte, maar het is een overwinning voor de hele VVD, vindt Hermans. 'Ik denk dat resultaat is van vier jaar keihard werken, leiderschap tonen in moeilijke tijden.' Rutte zelf reageerde er blij op de exitpoll. 'Hij sprong van de bank'. Hermans feliciteerde ook D66-leider Sigrid Kaag 'met een fantastische uitslag'.

Gouden glans

D66 'ging door het dak' bij de exitpoll, waarin de partij op 27 zetels staat. Kamerlid en campagneleider Sjoerd Sjoerdsma is blij dat de vloer het hield, zegt hij, want er werd 'flink op en neer gesprongen'. Hij spreekt van een historische uitslag en 'zilver met een gouden glans'. De gelukkige campagneleider spreekt van een campagne van optimisme en verbinding. Volgens hem heeft lijsttrekker Sigrid Kaag heel Nederland in de ban gebracht van 'haar menselijkheid en idealen'. 'Er is wat scepsis geweest over nieuw leiderschap en dat snap ik wel,' zegt Sjoerdsma, die refereert aan de campagneslogan van Kaag. 'Het is nogal een claim.' Zelfs als er van deze voorspelling nog twee of zetels af gaan, is het volgens Sjoerdsma een historische uitslag. Het liefst ziet hij deze uitslag niet meer veranderen. 'Wat mij betreft beitelen we deze exitpoll in steen.'

 

Opkomst

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens de exitpoll van Ipsos uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De grote winnaar is niet D66 met Sigrid Kaag met 24 zetels maar Thierry Baudet met Forum voor democratie die zowel verhoudingsgewijs als in absolute zin de grootste winst heeft geboekt kennelijk omdat hij genoeg aanhangers heeft gevonden voor de bewering dat corona niet meer is dan een stevige griep.
Petra
De verdubbeling van het aantal zetels voor D'66 van 12 naar 24 in maar een paar dagen is op zijn minst opmerkelijk, zo niet reden voor nader onderzoek.
Keijzer
De uitslag is voor mij naar tevredenheid, omdat Mark Rutte, als meest ervaren premier t.a.v. EU (met Euro), in die EU- en Euro kooi, zijn ervaring heel hard zal moeten gaan inzetten. Niet vanwege de VVD zelf. Naar mijn aanvoelen gaan de komende 4 jaar erop-, of eronder betekenen voor Nederland en Europa en dat we op zijn minst enige tijd heel grote turbulentie gaan meemaken, naast, of bovenop de Coronacrisis.



We hebben nu uitstel van executie door de giga bergen aan monopoly geld. De Corona crisis heeft zonder blikken of blozen, ontbloot bij de EU leiders, wat Trump, meedogenloos eerlijk, hardop durfde te zeggen: mijn land zet ik op de eerste plaats en dezelfde stille "zondaars" in dat opzicht, hem bekritiseerde. Welk volk kiest een leider die stelt: andere landen eerst. Dat impliceert niet automatisch dat je van de rest niks aantrekt.



De grote overwinning van D66 is heel opmerkelijk, na de lange aanloop die, dat niet ging voorspellen. Wat PvdA en Groenlinks hoopte voor zichzelf, is nu D66 geworden. De dominante partij op links. Liever D66 dan een van de andere partijen op links, maar de politieke correctheid zal fricties blijven geven tussen de Everywheres als D66 en de Somewheres. Op migratievlak gaat het heel moeizaam worden in de coalitievorming en daarna. Als de heer Pechtold al moest toegeven (na jaren oogkleppen op) bij die kosmopolitische, keurige happy few partij, dat hij dwarsstraten gemist heeft wat betreft de gevolgen van massamigratie etc. voor de socio economische onderkant van de samenleving, zegt dat veel over hun bevoorrechte koker uitzicht, binnen eigen kring. Ik denk dat mevrouw Kaag een aantrekkelijke keus was voor veel hoog opgeleide vrouwen die eerder op andere linkse partijen stemden.



Het tweede wat ik hoopte is dat Joost Eerdmans de Kamer in zou komen en hij en zijn partij de PVV en FvD over 4 jaar kunnen leeg eten, nu niemand met die partijen wil samenwerken. Je kunt lang twisten over democratisch gehalte van partijen, die de 2 partijen uitsluiten, maar dat is nu eenmaal het gegeven. Hopelijk wordt de partij van Eerdmans dan een goede rentmeester van de Fortuyns nalatenschap en mits goed uitgevoerd, over 4 jaar de D66 van nu ter rechterzijde, of zelfs de VVD, indien Mark Rutte stopt.



Het gaat zoals te verwachten was, weer om mogelijk 4 partijen, omdat vooraf gesteld is, dat naar een breed draagvlak wordt gestreefd. Meer dan 2 leidde in verleden naar hetzij kibbel- of vechtkabinetten. De afgelopen 4 jaar was dat een kibbel-kabinet, al probeerde men dat zoveel mogelijk intern te houden. Met deze overmacht denk ik niet dat D66 op aansluiting van CU zit te wachten! Ik denk dat de trend van versnipperingen in politiek landschap, na deze verkiezingen gaat keren.
Erik / Gemeente ambtenaar
De kop van dit artikel geeft geen goede weergave. van de feiten. De grootste winnaar van de verkiezingen is FvD.
Keijzer
@ambtenaar



Waarschijnlijk is die kop en het artikel gemaakt toen D66, woensdagavond om 21.00 uur, op 27 zetels stond.
Keijzer
Donderdagavond heb ik de D66 prominent gehoord aan een van de praattafels. Als de additude van mevrouw Kaag zo gaat zijn als die van haar hoog gewaarde partijgenoot, de heer Terlouw, zijn we voor lange tijd vertrokken m.b.t. coalitievorming, of het mislukt totaal!



Met alle respect voor de heer Terlouw, maar het lijkt wel of VVD met 35 zetels (D66 met 23 zetels) en elke partij verder, waarmee D66 regeert, nu naar partijprogramma moet buigen van D66. D66 is niet te passeren merkte de heer Terlouw, terecht hoogst waarschijnlijk wel, op. Op die wijze redeneren, moet je toch wel doen afvragen wat je partijnaam inhoudt, namelijk Democraten 66.



Tjonge, wat was Fortuyn toch uit ander hout gesneden, in dit geval in democratische zin, die coalitiegenoten ruimhartig wat gunde, zoals professor van Schendel als formateur in Rotterdam opmerkte en dat Pim Fortuyn zijn prettigste onderhandelaar was, die hij had meegemaakt. Voor Fortuyn was een prettige werksfeer ook van groot belang en onderling vertrouwen. Dat bereik je niet door anderen het vel over de neus te trekken van meet af aan.



Een journaliste had het volgende onderzocht en vastgesteld (dat was jaren geleden trouwens ook al zo) dat de helft van Nederland plus een heel kleine beetje, als meerderheid kiest voor een partij aan de rechterkant van de middenlijn. Een lid of sympathisant van Bij1 keek daar zichtbaar groot van op, want het voelde totaal niet zo voor hem, tja…Alhier vaker opgemerkt, geen sociologen (Fortuyn was een zeldzaamheid) of psychologen in politiek. Laat staan bij de praattafels van “publieke” omroep, of enige kennis in dat opzicht onder (dominant linkse) cabaretiers.



De lijsttrekker van Volt, die erbij zat, wordt zonder enige twijfel een grote concurrent voor D66. Een politiek natuurtalent! Die gaat verfrissend worden in de Tweede Kamer.

Destijds hoopte ik, dat het Fortuynisme ooit een variant van nu deze Europese partij Volt zou worden, om de Europese implosie tegen te gaan, maar dan in een samenwerking vorm.



De controlecode hieronder eindigt toevallig op PF:

Dit is een oproep aan betrokkenen: Ik wens Nederland veel Pim Fortuyn wijsheid toe bij de coalitievorming en nu Pasen en Pinksteren zal gaan passeren, voordat er een nieuw kabinet herrijst, de zuivere (politieke) geest voluit mag gaan waaien door de hoofden en besprekingen van alle betreffende verantwoordelijken heen, in het belang van dit land! In dit geval is eerst het (universele) proces van Pinksteren nodig en dan volgt die van Pasen vanzelf!
Erik / Gemeente ambtenaar
@Keijzer

Het kan wel zo zijn dat deze stelling woensdag gemaakt is, dan hadden ze het woensdag niet zo moeten schrijven. Ze waren toen ook niet de grootste winnaar. Dat is pas duidelijk als de wedstrijd gepeeld is en wordt nooit uitgeroepen tijdens de wedstrijd. Verkeerde beeldvorming dus.

Gisteren presenteerde de heer Terlouw zich als politicus van de oude stempel. Vasthouden aan de gevestigde orde. Argwanende kijkend naar de nieuwe partijen. Daarmee heel veel kiezers aan de kant schuivend. D66 gaat de coalitiebesprekingen frustreren door (te) hoge eisen te stellen, let maar op!

Keijzer
@Ambtenaar

Strikt genomen heeft u wel een punt, maar die exitpoll was wel enorm verrassend met 27 zetels en overtuigend.

Niet voor niets liet mevrouw Kaag haar gebruikelijke gereserveerde- en beheerste houding van enthousiasme varen op dat moment en klauterde ze op een tafel. Dat het later minder zetels werden was ook wel weer opmerkelijk.

In elk geval was u het met mijn laatste punt dus eens.

Dat is geen wenkend perpectief. Hoe is mevrouw Kaag zelf bij de onderhandelingen en hoe werkt de interactie met partijgenoten? Veeleisend en arrogant, of niet.

Gelet op een voorgangster van haar, die uit het toenmalige kabinet stapte, gaan we hopelijk geen herhaling meemaken in deze multi crises tijd, als het al tot een coalitie komt. Nu gaat de tijd en energie van campagnes over naar coalitievorming en hoelang dat in beslag gaat nemen. Een demissionair kabinet, waar al spanningen op stond en in welke mate is het resterende teamgevoel aangetast door altijd polariserende campagnes, met verholen, of onverholen kritiek op vooral Mark Rutte, terwijl de problemen zich in 30 jaar hebben opgestapeld. De voormalige ombudsman heeft daar een boek over geschreven, maar Fortuyn al veel eerder eind vorige eeuw.
H. Wiersma / gepens.
Jammer dat er geen nieuwe leider komt. Na 10 jaar volledig uitgekeken op 'wereldkampioen blunderen' Rutte. Teveel makke schapen hebben het nog steeds niet door.
Advertentie