Advertentie

VVD Goeree-Overflakkee zweet peentjes

Op 21 november houden de fusiegemeenten Goeree-Overflakkee en Molenwaard verkiezingen. De VVD was het grootste, maar de lijsttrekker vreest de gevolgen van de ophef onder VVD-kiezers over het regeerakkoord.

07 november 2012

De ophef in VVD-kringen over de inkomensafhankelijke zorgpremie kan op 21 november al lokale politieke gevolgen hebben voor de liberale partij. Dan zijn de herindelingsverkiezingen voor de gemeenten Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

Ernstige zorgen
Rein Osinga, VVD-lijsttrekker voor Goeree-Overflakkee, kan er met zijn verstand niet bij. De VVD werd bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in alle vier her in te de delen gemeenten voor het eerst het grootst. Niets zou de overwinning bij de aanstaande verkiezingen nog in de weg staan en dan gebeurt zoiets. ‘Ik maak me ernstige zorgen. De telefoon staat in de Kamercentrale staat nog steeds roodgloeiend. Mensen zijn vreselijk teleurgesteld over de VVD. Eerst de hypotheekrenteaftrek en daarna de inkomensafhankelijke zorgpremie. Met die opeenstapeling van berichten en verhalen dat mensen er 20 tot 30 procent erop achteruitgaan wordt het niet minder.’

Volksverlakkerij
Zelf vindt Osinga de ommezwaai van de landelijke VVD ook “volksverlakkerij”. ‘Dat je concessies moet doen, begrijp ik, maar als je op dag 1 al de hypotheekrenteaftrek weggeeft, dan is dat toch een duivels teken? Ze hadden zo hard hadden gezegd deze te behouden. Ik zie het om me heen. Mensen kunnen hun huis niet verkopen. Er heeft nog nooit zoveel te koop gestaan. De woningmarkt zit op slot. En dan dit.’

Steun gevraagd aan partijtop
In de vaste achterban heeft Osinga wel vertrouwen. ‘De PVV kreeg hier nooit een poot aan de grond.’ Maar de zwevende kiezer kan roet in het eten gooien. Kan Osinga het tij nog keren? ‘Gisteravond was ik bij een toelichting van Halbe Zijlstra in Alblasserdam. Ik heb daar om hulp en steun van de top gevraagd om uit te leggen dat de gevolgen niet zo erg zijn. Op 16 november houden we een bijeenkomst waar mensen vragen kunnen stellen. Zijlstra zal daar zijn, maar ik hoop ook op Kamp en Rutte zelf.’

Het vertrouwen waard
Overigens zei die laatste dat hij pas in maart meer duidelijkheid verwacht. 'Ik vind hem te laconiek. We zullen zelf proberen de mensen ervan te overtuigen om de lokale en de landelijke politiek gescheiden te houden.’ Zelf gaat Osinga in ieder geval niet mensen geruststellen over de gevolgen van het regeerakkoord. ‘Ik weet niet welke berekening ik moet geloven. Ik voer campagne met de slogan “het vertrouwen waard”. Ik moet ergens honderd procent achter staan om het uit te kunnen dragen en dat kan ik nu niet.’


Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit is een mooi voorbeeld van de dubbele moraal in Nederland, vooral bij de VVD. Eerst roepen dat er 15 miljard per jaar bezuinigd moet worden, en dan piepen als het echt gebeurd. Bij de VVD gaat het altijd om het eigen belang, nooit om het algemeen belang. Ik heb nog wel een goede raad voor de heer Osinga. Spreek je partijgenoten aan die de afgelopen 15 jaar helemaal binnen gelopen zijn met financiele goochelarij en bonusgraaien. Of die dan die 16 miljard willen ophoesten, want dat is wel zo eerlijk.
Willem
Inderdaad. De VVD leden laten zich teveel door de Telegraaf en Wiegel in de luren leggen. Het [probleem dat ze menen te zien bij de zorgpremies is nauwlijks een probleem. Ze zijn blijkbaar van mening dat niet zij, maar de rest van Nederland maar moet opdraaien voor de crisis. Die arme VVD kiezers zijn overigens in het geheel niet de slachtoffers van het regeeraccoord. Je zult tenslotte maar werkloos raken of je huishoudelijke hulp kwijtraken als gevolg van de bezuinigingen in de zorg. niks zielige VVD kiezers.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Voor je beurt praten heeft geen zin. Als de exacte cijfers op tafel liggen wordt het pas echt helder. En dat iedereen moet inleveren (inclusief gemeenten, provincies en Rijk c.a.) is duidelijk.
Kritikus / Geen Hagenees
Lees ik daar toch enig leedvermaak in de eerste 3 reacties ?

Dat is een slechte zaak. Je moet je antipathieën opzij kunnen zetten en rationaal naar de verbeteringsvoorstellen kijken.



Dan kan de conclusie slechts zijn dat er broddelwerk is afgeleverd door Rutte/Blok/Kamp en Samsom/Bos/Dijsselbloem.



De voorstellen rond de zorgpremie dragen nl. niets bij aan de bezuinigingen, nee ze leiden zelfs tot een enorme toename van de werkeloosheid (tot 150.000 banen !).

Dat regionale en lokale VVD-bestuurders met de handen in het haar zitten, is goed te begrijpen. Want het prutswerk van Rutte II valt gewoon niet uit te leggen aan de achterban. Los van feit dat de uitwerking en consequenties pas over een half jaar duidelijk worden.
Schiphorst / adviseur
Wat een bijzondere reactie van ene Norbert. Fijn te weten dat er ambtenaren op "wijkzaken' zitten die zo objectief de wereld inkijken. En wat een gefrustreerde afgunst. Beangstigend bijna. Maar goed, het gaat om dit artikel. En ik snap de onrust van de heer Osinga goed. Lokaal kan hij prima zijn kiezers vertegenwoordigen, maar zij zullen toch echt reageren op de VVD in Den Haag. Hoop voor hem dat er vanuit de partijtop een helder verhaal komt dat enige nuance aanbrengt. Anders wordt hij vrees ik (in mijn ogen onterecht) afgerekend. En dat is erg zuur na zo'n lokaal/regionaal succes.
Jes / ambtenaar
Mooi gezegd Norbert!
Burger
Ik blijf me verbazen dat het Min. van VWS nou niet eens een gedegen onderzoek doet, om de zorgkosten naar beneden te brengen. Het is wel erg makkelijk om alsmaar de rekening bij de burger te leggen. Terwijl de "zorgsector" nog steeds on-efficient te werk gaat (m.n. ziekenhuizen en GGZ instellingen) terwijl vrij makkelijk maatregelen genomen kunnen worden, die kosten besparend zijn.

Kokervisie, noemt men dat.

Bovendien hebben zorgverzekeraars miljarden in "kas" en profiteren bestuursleden van een riant salaris, die ver boven de balkenende liggen.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Lokale en landelijke politiek, VVD een grote kliek!.

Achterban komt met het zout wanneer de dop leeg is. Hou op lokale bestuurders!, de bevolking trapt niet in uw misleidende praktijken. U had de kans om in te grijpen, maar liet u inpakken door uw eigen ( Haagse Elite! ). Het word steeds grotesker!, steeds meer VVD leden in de schijnwerpers. Met alle respect, laten we realist blijven. VVD is een schrik bewind!!. Dat over lijken gaat. De voorbeelden spreken voor zich!.

vriendelijke groet, Henri Okken, Drenthe.
Advertentie