of 60715 LinkedIn

VVD Diemen wint verkiezingen, verliest formatie

Henk Bouwmans Reageer
De onderhandelende partijen in Diemen hebben nog zeker 2 weken nodig om een coalitieakkoord te sluiten, nadat verkiezingswinnaar VVD haar formatiepoging liet mislukken. Diemen heeft hiermee het record voor de langste formatie - dat stamde uit 2006 - gebroken.

De VVD versloeg op 3 maart in Diemen de PvdA met een neuslengte. De liberalen werden in zeteltal even groot als de PvdA (beide partijen vier zetels), maar omdat de VVD meer stemmen (1,3 procent) haalde dan de PvdA (die ruim zes procent verloor) mochten de Diemense liberalen de collegeonderhandelingen starten. De VVD ging met PvdA en GroenLinks (dat een zetel had gewonnen) naar de onderhandelingstafel.

Na twee maanden van moeizame onderhandelingen maakte de liberale fractieleidster Brigitte Wielage op 19 mei bekend dat er een financieel akkoord was. De drie partijen waren het eens over een sluitend financieel kader voor de komende tien jaren, waarbij rekening werd gehouden met een korting 1,6 miljoen vanaf 2014. Elf dagen later klapt de zaak: de VVD laat weten dat de onderhandelingen zijn stukgelopen op de invulling van de wethoudersposten en de stemverdeling in het college. De drie partijen zijn het oneens over het aantal wethouders: alle drie een wethouder of de grootste partij een extra wethouder.

Hoop

De PvdA neemt het stokje over en wil nu samen met Groen- Links en D66 (winnaar van 0 naar 2 zetels) en verliezer SP (van 3 naar 2) een coalitie bouwen. PvdAfractievoorzitter Rob Verheuvel is optimistisch: ‘We willen in de raadsvergadering van 8 juli de nieuwe wethouders kiezen en een week daarvoor het coalitieakkoord definitief maken en naar de raadsleden sturen. Nadat we bijna drie maanden met de VVD hadden gepraat, moesten er nu twee nieuwe partijen aanschuiven in de onderhandelingen. Die hebben een kennisachterstand en die moet je bijpraten over de financiële situatie en de bedreigingen op financieel gebied. Je kunt niet verwachten dat je dat in een paar dagen doet. Daarom nemen we voldoende tijd. Ik heb goede hoop dat we in het weekeinde voor de raadsvergadering de definitieve tekst naar de raad kunnen sturen.’

Diemen heeft het formatierecord van Winterswijk uit 2006 nu al gebroken. De Achterhoekse gemeente had toen na de raadsverkiezingen honderd dagen nodig om een nieuwe coalitie te maken. Diemen is al 107 dagen onderweg en is de enige gemeente waar nog geen coalitieakkoord is. Heiloo rondde afgelopen maandag de onderhandelingen af met de benoeming van drie wethouders. Harlingen heeft al een coalitieakkoord, maar moet de wethouders nog benoemen die via een sollicitatieprocedure extern worden geworven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.