of 60220 LinkedIn

Vuurwerkverbod Apeldoorn onder vuur

De eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland bij de volgende jaarwisseling zou Apeldoorn zijn, althans als het aan een meerderheid in de gemeenteraad ligt die het voornemen eerder deze maand in een motie heeft vastgelegd. Een gevoelig besluit, waar VVD en SP nu tegen in het geweer komen.

De eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland bij de volgende jaarwisseling zou Apeldoorn zijn, althans als het aan een meerderheid in de gemeenteraad ligt die het voornemen eerder deze maand in een motie heeft vastgelegd. Een gevoelig besluit, waar VVD en SP nu tegen in het geweer komen.

Motie
‘Je leven een vuurwerk … of niet’, dichtte Simon Vinkenoog eens. In Apeldoorn zijn ze bezig met een variant erop: Een vuurwerkverbod … of niet. Een raadsmeerderheid onder aanvoering van het CDA droeg het college per motie op voorbereidingen te treffen voor een te nemen raadsbesluit waarmee vanaf de jaarwisseling 2020-2021 een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk van kracht wordt. De motie werd mede ingediend door D66, PvdD, SGP, GroenLinks, 50PLUS, ChristenUnie en VSP en werd aangenomen met 22 stemmen voor en 15 stemmen tegen.

Gevaarlijkste nacht van het jaar
Op zijn website voert het CDA een aantal redenen aan om te stoppen met vuurwerk: er is een groot risico op letselschade, mensen en dieren ondervinden dagenlang ernstige overlast, gebouwen raken beschadigd en politie en hulpverleners zijn in gevaar. ‘Alle nadelen van particulier vuurwerk hebben de feestnacht tot de gevaarlijkste nacht van het jaar gemaakt’, schrijft raadslid Hessel Dooper. Ook wijst hij erop dat minister Grapperhaus naar verwachting in november het Vuurwerkbesluit wijzigt, waarmee gemeenten de ruimte krijgen om een algeheel vuurwerkverbod in te stellen.

Onbeheersbare situaties
In de motie werd ook het feit dat de luchtkwaliteit urenlang slecht is als reden opgevoerd. Verder wordt in de overwegingen meegenomen dat de jaarwisseling vooral feestelijk moeten zijn en dat politie en hulpverleners negatief adviseren over het huidige vrije afsteken van vuurwerk. De combinatie alcohol-drugs-vuurwerk zou tot onbeheersbare situaties en geweld leiden en er zou in de samenleving een meerderheid zijn voor een afsteekverbod. Wel zou er dan in wijken en dorpen ruimte moeten worden gevonden om professioneel vuurwerk centraal en veilig af te steken.

Recept voor ellende
‘Een recept voor ellende’, noemde Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, het voornemen van de raad in De Stentor. Volgens hem zet Apeldoorn een te grote stap ineens. ‘Omdat de samenleving dit niet begrijpt. Het gebruik van vuurwerkvrije zones blijkt niet zo’n probleem. Want je kan uitleggen: ‘Dit is de omgeving van een verpleeghuis of dierenasiel, hier hebben anderen er last van’. De meeste mensen begrijpen dat en dan is het een kleine moeite om een paar blokken verder te gaan afsteken. Maar een volledig verbod is iets heel anders.’

Waardevol
Volgens hem vindt een flink deel van de bevolking het afsteken van vuurwerk ‘waardevol’. Als je dan een totaalverbod afkondigt dan zul je als overheid moeten handhaven: controleren en beboeten. ‘En dat is erg lastig met een overtreding die in een seconde is gepleegd.’ Hij zou het dan ook niet bepaald aanbevelen, maar noemt het een interessant experiment, waar Crisislab (het kennis en adviesbureau waar Helsloot aan verbonden is, WB) zouden zeggen dat dit wel een recept voor ellende is. Omdat de samenleving er niet achter staat.’

Grote financiële zorgen
Uit een poll op de website van De Stentor blijkt dat 77 procent van de bijna 5000 deelnemers zich niet aan het afsteekverbod zou houden. Dit alles is weer reden voor VVD-raadslid Tim Kamphuis om zijn kont tegen de krib te gooien en te gaan pogen het algeheel verbod van tafel te krijgen zodra het college een plan heeft voorgesteld. ‘Mijn gevoel is dat dit er is doorgedrukt en we hier nog wat tegen moeten doen’, zegt hij tegen De Stentor. Hij zet in dit verband ook de grote financiële zorgen van de gemeente tegenover het geld dat voor handhaving van het afsteekverbod zal moeten worden vrijgemaakt. Naast collegepartij VVD heeft ook oppositiepartij SP deze zorgen. Kamphuis wil dan ook samen met de SP optrekken tegen het aangekondigde Apeldoornse algehele afsteekverbod.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Just Saying op
Nee medewerker Joop, jij bent pas een echte held. Alleen met voornaam. Kijk voortaan eerst eens in de spiegel voordat je anderen verwijten maakt.

Zwichten voor de overtreders is nooit de aangewezen weg. Als er buiten de toegestane uurtjes vuurwerk wordt afgestoken, dan moet daartegen gehandhaafd worden. Zo simpel is dat.
Door Rick op
@Joop Je hebt het over 'bommen', dit betreft illegaal vuurwerk. Dat is dus al verboden! We moeten hier in dit land gewoon rekening houden met elkaar.
Ik heb dagelijks last van hondenpoep voor mijn deur en kattenpoep in mijn tuin, en wat denk je van de gewonden die vallen door hondenbeten. Dan zeg ik toch ook niet dat alle honden en katten verboden moeten worden?
Waar wil je zoveel professionals vandaan halen? Er zijn er in Nederland namelijk te weinig om in elke gemeente, laat staan in ook nog de grotere dorpen etc. een show te schieten. En daarnaast geeft een aanzienlijk deel van de bevolking al aan dat ze gewoon blijven afsteken. Zeker met zo'n lokaal verbod, waarbij er wel vuurwerk mag worden verkocht, blijven mensen echt wel afsteken. De politiek moet weer eens gaan luisteren naar de mensen door wie ze zijn gekozen!
Door Ben (Ben) op
Professor Helsloot heeft gelijk; een alleszins redelijk voorstel waarbij de belangen van verschillende partijen in het oog worden gehouden. Dat totaalverbod is scherpslijperij en van een mug een olifant maken. Overigens; ik ben er heilig van overtuigt dat de grootste overlast van illegaal vuurwerk komt en van jongeren die zelf vuurwerkbommen in elkaar knutselen. Laten we nu niet een prachtig ritueel, het jaar uitknallen, om zeep helpen. Overigens heb ik zelf nog nooit in mijn leven vuurwerk gekocht maar ik kan er wel van genieten. Vanwaar die tendens tegenwoordig om alles een 'risico' te vinden en te betuttelen? Laten we eens aan de slag gaan met de echte problemen.
Door Joop (medewerker) op
@Jus Saying (durf je niet met je eigen naam voor je mening uit te komen, echt laf) Wat dat vuurwerk betreft en de tijd, ik wordt nu al elke week wel een avond opgeschrikt omdat er weer "bommen" afgaan, dus dat is wat mij betreft voorbij "vuurwerk". Het materiaal wordt steeds zwaarder en geeft steeds meer risico's. Als het tot de door u opgegeven tijd zou worden beperkt is het nog wat. Maar kleuterend Nederland kan er niet mee omgaan en heeft lak aan regels. Dus gewoon algeheel verbod in Nederland en op een paar plekken dan de "professionals" het werk laten doen.
Door Just Saying op
Het lijkt wel of jaar na jaar de verdraagzaamheid in Nederland afneemt. Nog geen halve dag, tussen 18.00 en 2.00, vuurwerk afsteken wordt al gepresenteerd als een levensbedreigend drama voor mens, dier en milieu. Zelfs die paar uurtjes zijn al te veel, terwijl er ruim 364 dagen vuurwerkvrij zijn. Wat een intolerantie ten opzichte van deze oude traditie.

Iets soortgelijks zien we bij het Sinterklaasfeest. Het moet en zal worden aangepast aan de eisen van een militante minderheid.

Wat een treurigheid allemaal.
Door WJB (adviseur) op
De gemeente Apeldoorn verdient bewondering en een dikke pluim! Eindelijk een gemeente die de moed toont om voor het vuurwerk de enig juiste en verstandige beslissing te nemen, namelijk een algemeen afsteekverbod. Professor Helsloot noemt het verbod een recept voor ellende. Welke ellende? Ieder weldenkend mens weet dat het afsteken van vuurwerk in de omvang en heftigheid zoals die de laatste jaren rond de jaarwisselingen te zien en te horen was, niet langer houdbaar is. Dat is de echte ellende! Niet verder uitgelegd behoeft te worden dat voor mens, dier en milieu de lasten van vuurwerk ondragelijk zijn. Stoppen met het afsteken van vuurwerk is de beste oplossing. Al was het maar voor ieders eigen bestwil!