Advertentie

VROM-inspectie dreigt met ingrijpen chemisch bedrijf

De VROM-Inspectie maakt zich ernstig zorgen over de milieu- en veiligheidsproblemen bij het chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland. De inspectie zegt ervan uit te gaan dat de provincie op korte termijn ingrijpt. Indien dat niet gebeurt zal de inspectie zelf ingrijpen.

09 september 2010
Handhavingsverzoek
Het NOS-journaal berichtte woensdag over de kwestie, gebaseerd op brieven van december vorig jaar en april dit jaar van de VROM-Inspectie aan het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland. ,,Indien dit niet het geval is, zie ik mij genoodzaakt een formeel handhavingsverzoek hiervoor te doen", schrijft de inspectie.

Geurbelasting
De inspectie maakt zich zorgen over de hardnekkige geuroverlast en de toename van de geurbelasting in de omgeving. Ook maakt de inspectie zich zorgen over de gezondheidsaspecten die verbonden zijn aan de uitstoot van de stoffen van de fabriek.

Niet snel genoeg
Het bedrijf heeft eerder een plan van aanpak geschreven om orde op zaken te stellen, maar dat gaat de inspectie niet snel genoeg. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat in de afgelopen periode Thermphos onvoldoende heeft geïnvesteerd in een verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering op het gebied van veiligheid, arbo en milieu en daarbij een weinig proactieve houding aanneemt."

Sluiting
De inspectie benadrukt de coördinerende rol die de provincie heeft bij het verbeterplan. ,,Indien daarvoor een duidelijke termijn ontbreekt, zult u daarvoor alternatieve scenario's moeten ontwikkelen, inclusief het ultimum remedium van het sluiten van het bedrijf."

Peijs
Gedeputeerde Marten Wiersma van milieu in Zeeland verwees voor een reactie naar commissaris van de Koningin Karla Peijs. Volgens hem is zij belast met deze zaak. Peijs was woensdagavond echter niet beschikbaar voor commentaar, zo liet het kabinet van de commissaris van de Koningin weten. Bij Thermphos was niemand bereikbaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie