of 61869 LinkedIn

Vrees voor minder capabele wethouders

Door de grote electorale verschuivingen van de laatste decennia neemt de groep niet of nauwelijks voorbereide wethouders van buiten de politiek toe. Vele wethouders geven volgens hun koepelorganisatie aan dat zij de eerste 100 dagen als een zware periode ervaren: nieuwe indrukken, vele dossiers, drukke dagen, met amper tijd voor reflectie.

Goede en goed voorbereide wethouders. Dat is waar de Wethoudersvereniging de komende jaren extra werk van maakt. Met name de grote uitstroom van wethouders – vorig jaar moesten er maar liefst twee per week aftreden – speelt een rol in die keuze.

Door de grote electorale verschuivingen van de laatste decennia neemt de groep niet of nauwelijks voorbereide wethouders van buiten de politiek toe. Vele wethouders geven volgens hun koepelorganisatie aan dat zij de eerste 100 dagen als een zware periode ervaren: nieuwe indrukken, vele dossiers, drukke dagen, met amper tijd voor reflectie. ‘Achteraf horen wij dan vaak ‘‘had ik dit maar eerder geweten’’ of ‘‘hadden jullie mij dit maar eerder verteld’’, aldus verenigingsdirecteur Jeroen van Gool. Een driedaags basisopleidingsprogramma moet aan die behoefte voldoen.

Uitkering
Uit het deze week gepresenteerde meerjarenbeleidsplan 2020-2024 (Een bijzonder ambt) wordt duidelijk dat de vereniging in toenemende mate inzet op het doen van onderzoeken die zich primair op de rol en positie van de bestuurder richten. Wat betreft dat laatste zal er onder andere onderzoek worden gedaan naar de effecten van de versobering van de rechtspositie. De vrees is dat het ambt er zodanig minder aantrekkelijk op wordt, dat het vinden van kandidaten een steeds grotere uitdaging gaat vormen. Zo staat hun rechtspositie steeds vaker ter discussie, bijvoorbeeld doordat de
APPA-uitkering als onrechtvaardig wordt neergezet. Te vaak – ‘zo niet altijd’ – wordt volgens Van Gool voorbijgegaan aan de reden waarom die uitkering bestaat.

Slechtere rechtspositie
‘Een goed functionerende lokale democratie is er namelijk bij gebaat dat politieke ambtsdragers keuzes in het algemeen belang maken. Als de wethouder bij het afwegen van impopulaire besluiten rekening moet houden met het leiden van een  substantieel persoonlijk financieel nadeel als dat tot diens vertrek zou leden, dan tast dat de integriteit van besluitvorming aan.’ De vereniging wil ervoor waken dat het uiteindelijke resultaat van de toegenomen druk op ambtsdragers en een verslechterende rechtspositie ertoe leidt dat minder capabele mensen voor het wethouderschap kiezen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rob Jansen (burger) op
Wat ik als burger elke dag weer zie, is dat het bestuur in NL verziekt wordt door beroepspolitici. Ook op locaal niveau en dan met name in de grote steden. Door teveel politiek gekonkel is er geen ruimte meer voor capabel bestuur en dat vreet aan de goedwillenden. Ook het publiek is dit zat en ventileert hun woede op de politiek via walgkanalen als Twitter en Feestboek.
Zeker nu in deze tijd van crisis maak ik me daar heel veel zorgen om. Juist nu hebben we capabele en welwillende bestuurders nodig en vooral geen kakelende politici die teveel bezig zijn met hun herverkiezing.
Door Jan op
Bedoeld wordt natuurlijk:Vrees voor nòg minder capabele wethouders. De kwaliteit is immers al vaak bedroevend. Er moet echt een wethoudersopleiding komen.
Door Henk Donkers op
Op heel veel punten eens met Hannes. Wat ik wel raar vind dat hij kennelijk genoeg geld heeft gespaard om wethouder te kunnen worden. Een wethouder heeft gewoon een goed salaris. Daar werkt hij hard voor en het is ook helemaal verdiend maar het is niet zo dat een wethouder armlastig is en dus moet sparen om wethouder te kunnen worden.
En om niet al te depressief te worden. Er zijn natuurlijk ook wethouders die een mooier CV krijgen en met de kennis van het vak en alle contacten die je er aan overhoud een mooie cariere na het gemeentebestuur kunnen opbouwen.
Door Hannes (Ex-wethouder) op
Geheel eens met Puck. Ook ik verliet mijn heel goed betaalde baan om wethouder te worden. Verdiende twee keer zo veel als een wethouder, maar had goed gespaard dus geen probleem. 80 uur per week werken ook geen probleem want ik vond het hartstikke leuk: Ik kon mijn ervaring er goed in kwijt ook al had ik geen ervaring in de politiek. Door bevolking en raad voelde ik me gewaardeerd.
Maar het gezijk op twitter en zo over wachtgeldregelingen als je er na de verkiezingen uit moest is stuitend. Men beseft niet dat je je suf solliciteert, bijna bedelt om een baan. Maar de maatschappij lust ex-politici niet omdat men niet weet wat die nu precies doen of ze als "overgekwalificeerd" ervaart. Het werd al voorspeld door het bureau wat mij begeleidde, nota bene. Jonge(re) mensen raad ik daarom ook af om wethouder te worden als ze het mij vragen: het risico is heel groot en de waardering (niet tijdens, maar er na) is zeer gering.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Er zijn nog werkelijke natuur bestuurstalenten.De beste allertijden was een tuindersknecht met alleen LO én een rotsvast geloof....In het moeilijkste geval sprak hij wat moet ik er met....Spaar ons alle WO dictatoren die in eigen vakgebied het brachten tot kluivenduiker
Door Puck (Ex-wethouder ) op
Steeds minder capabele mensen willen nog het risico van dit vak nemen. Je geeft je goed betaalde baan op om je met hart en ziel in te zetten voor de lokale democratie. Zelf mocht ik tussentijds instromen. Een prachtig baan ik kan niet anders zeggen echter met de gemeenteraadsverkiezingen was het einde mooie baan. Nu twee jaar later is het mij gelukt om weer een leuke baan te vinden. Ik ben zeer recent weer gevraagd om ergens wethouder te worden maar ik heb er vriendelijk voor bedankt wel met pijn in het hart. Voor mij geen tweede keer meer want het risico om wederom na verkiezingen werkeloos thuis op de bank terecht te komen is mij te groot.