of 58952 LinkedIn

Vr-bril tool tegen etnisch profileren

Etnisch profileren door de politie wordt in toenemende mate afgekeurd, schrijft Halsema. Ze heeft namens de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) onderzoek laten doen naar hoe Amsterdammers etnisch profileren ervaren.

Amsterdam overweegt virtual reality in te zetten om etnisch profileren door de politie te voorkomen. De afgelopen maanden heeft de politie-eenheid Amsterdam een simulatie ontwikkeld waarbij agenten in weinig tijd keuzes moeten maken over wie op welke manier gecontroleerd moet worden. ‘De simulatie maakt agenten bewust van eventuele vooroordelen die ze hierbij hebben’, vertelt burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

‘Ook ervaren ze zelf hoe het is om etnisch geprofileerd te worden.’ Etnisch profileren door de politie wordt in toenemende mate afgekeurd, schrijft Halsema. Ze heeft namens de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) onderzoek laten doen naar hoe Amsterdammers etnisch profileren ervaren. Uit het onderzoek van bureau Beke, dat te beschouwen is als een nulmeting, blijkt onder meer dat burgers een 6,5 geven voor de wijze waarop de Amsterdamse politie ze aanspreekt en hetzelfde cijfer voor het vertrouwen dat ze hebben in de politie. ‘Samen met de hoofdcommissaris en de hoofdofficier vind ik de uitkomsten veelzeggend’, schrijft Halsema.

‘Hoewel deze geen inzicht geven in de frequentie van etnisch profileren, kan wel geconcludeerd worden dat te veel Amsterdammers gevoelens van onrecht en discriminatie ervaren wanneer zij staande worden gehouden.’ Halsema noemt verschillende meerdere maatregelen, zoals een lesprogramma en een app om agenten te ondersteunen bij de afweging om iemand te controleren. En virtual reality. Ze verwacht medio 2020 de resultaten van de tests, waarna besloten kan worden de simulatie breder in te zetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
Helemaal geen goed en nuttig iniatief want de aanhoudingen vinden niet plaats op basis van vooroordelen maar op basis van statistische feiten. En ja het is super vervelend als je aangehouden wordt , vooral als het vaker gebeurt en je hebt niets met criminaliteit te maken. Maar om weer met het voorbeeld van de BMW en een jongen van 22 te komen; als je geen dealertje bent dan ben je waarschijnlijk een voetballer bij Ajax ;) De echte aanstichters van etnisch profileren zijn de boefjes, belangrijk om dat te weten.
Door Peter op
Zeer goed en nuttig initiatief van de gemeente Amsterdam. Als agenten door deze VR-bril hun dagelijkse praktijk kunnen testen en langs de discriminatie-meetlat kunnen leggen, kan er voor de praktijk op straat enorm voordeel worden behaald. En dat is goed voor iedereen. Onterecht aangehouden worden op grond van je huidskleur of etnische achtergrond is niet bepaald een prettige ervaring, en moet worden uitgebannen.
Door Rekenaar (medewerker) op
Ja, mevrouw Halsema is een heldin in het kapot relativeren. Ik las afgelopen weekend een artikel in de VK over jeugdcriminaliteit en straatcultuur in relatie tot drillmuziek waarin geweld wordt verheerlijkt. Op heel veel fronten verontrustende geluiden over het nieuwe dreigingsbeeld van jonge kinderen die messen dragen én gebruiken. Mevrouw Halsema was echter minder verontrust en liet optekenen dat "criminalisering van rap ons niet dichterbij een oplossing brengt".
Mij lijkt gezond verstand een belangrijk element bij zowel het tegengaan van etnisch profileren als bij het indammen van jeugdcriminaliteit. En gezond verstand houdt in dat je moet kunnen en mogen varen op je gevoel dat er iets mis is, ook al heet dat etnisch profileren. Dat teksten die geweld verheerlijken en schijt hebben aan enige seksuele moraal als drugs werken bij jongeren zonder kompas en begeleiding.

Diegenen die zich "schuldig maken" aan etnisch profileren hebben in ieder geval de statistieken aan hun kant voor wat betreft de inschatting van risicofactoren. Kijk er de populatie van de gevangenissen maar eens op na.
Wat wil mevrouw Halsema met haar VR-bril dan nog zien te bewerkstelligen?
Door Ben (jurist) op
Amsterdam zucht onder een communistisch extreem links juk. Het is heel simpel; als etnisch profileren effectief is dan ga je etnisch profileren. De nette jongens uit de bevolkingsgroep moeten de oververtegenwoordiging van boeven uit hun groep er maar op aan kijken. Tja, jammer maar helaas; als je een Marokkaan van 22 in een dikke BMW ziet rijden dan is er 9 van de 10 keer iets mis. Dat is geen racisme maar puur statistiek. Met wegkijken en negeren van feiten kom je er ook niet. En soms woont er ook nog eens een boefje in de burgemeesterwoning, nietwaar mevrouw Halsema? O wacht, twee boefjes, want ik mag haar echtgenoot natuurlijk niet vergeten.
Door Hans op
Amsterdam wordt geteisterd door de hondsbrutale en gewelddadige mocromaffia. En wat doet Amsterdam? Een vr-bril tegen etnisch profileren ontwikkelen. Hoe idioot en krom wil je het hebben? Ik zou daar als agent direct ontslag nemen omdat je volstrekt niet serieus genomen wordt. Banen zat.
Door Carl van Meeteren (Beleidsmedewerker) op
De belachelijke discussie over etnisch profileren.
We hebben het hier over controles en een risico inschatting.
Daar waar je vermoedt dat de risico's het hoogste zijn, daar moet je de controle capaciteit voor gebruiken.
Een 86 jarige blanke vrouw controleren op een vliegveld alleen maar om etnisch profileren te voorkomen is complete waanzin. Daar zit géén risico.
Door je capaciteit politiek correct in te zetten, verhoog je het risico dat er wel een aanslag wordt gepleegd zoals op Zaventem, Utrecht en ik kan er nog wel een paar noemen.
Hoe het voelt om etnisch geprofileerd te worden? Niet leuk denk ik... Maar hoe voelt het om dood te zijn of een arm of been te moeten missen omdat er door verkeerde controles capaciteit compleet onzinnig wordt benut?
Mijn statement, zet controle capaciteit zinvol in en ga op Schiphol géén blanke jonge vrouw die in verwachting is controleren, zoals mijn schoondochter overkwam. Compleet nutteloze inzet van capaciteit. Want wanneer heeft een blanke jonge vrouw die in verwachting is voor het laatst een terroristische aanslag gepleegd? Ik kan u wel een risicoprofiel schetsen dat veel hoger ligt. Maar ja dat is politiek niet correct.
Ik heb snel gekozen. Vindt men risico gerichte! controles zoals ik voorstel niet leuk? Jammer dan. Voorkomen is beter dan genezen.