Advertentie

Vorming provinciebestuur laat lang op zich wachten

Het duurt lang voordat de colleges van gedeputeerde staten worden gevormd. Alleen de provincies Gelderland en Limburg hebben inmiddels een provinciebestuur.

22 april 2015

Het vormen van nieuwe provinciebesturen na de verkiezingen van 18 maart gaat wat minder snel dan vier jaar geleden. Alleen in Gelderland en Limburg is tot nu toe de kogel door de kerk.

Overleg volop gaande

In beide provincies is volgende week de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). CDA, VVD, D66 en PvdA maken in de Gelderse Staten de komende vier jaar de dienst uit. In Limburg gebeurt dat door dezelfde partijen met de SP erbij. Ook in Groningen en Drenthe lijkt de collegevorming in de laatste fase beland. In de overige provincies is het overleg nog volop gaande.


Vorige verkiezingen eerder

Vier jaar geleden waren rond deze tijd de colleges al rond in negen provincies, blijkt uit een rondgang. Flevoland kreeg uiteindelijk, op 18 mei 2011, als laatste een nieuw college. De eerste waren Groningen en, ook toen, Gelderland. Dat was al op 13 april van dat jaar.


Geen termijn

Volgens een woordvoerder van het IPO, de koepelorganisatie van de twaalf provincies, bestaat er geen termijn waarbinnen een nieuw provinciaal bestuur na de verkiezingen moet zijn gevormd. Zoals het nu gaat, is niet uitzonderlijk, zegt hij.


PvdA onderuit

In totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus om zijn of haar stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. D66 was een opvallende winnaar, de PvdA ging in alle provincies fors onderuit. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Auke / coördinator frontoffice KCC
De vorige verkiezingen in 2011 waren ook 16 dagen eerder en wel op 2 maart 2011. Dus ze hebben nog even de tijd
Rik / journalist
Nog niets van gemerkt. Het is gewoon voorjaar, als altijd.
Frenk
Inderdaad, Auke, de oenigheid spat er weer van af. Man, man, wat een niveau, dat BB.
Paul / projectleider
O nee, we hebben nog steeds een demissionair provinciebestuur, Plasterk help...!



Hans van Elzakker / gemeenteambtenaar
Is er eigenlijk iemand die de uitslag van de waterschapsverkiezingen weet? Worden daar ook colleges gevormd? Na 18 maart heb ik niets meer gehoord.
Paul / projectleider
Die hebben blijkbaar in tegenstelling tot de provincies geen nietzeggend persbericht uitgestuurd die je kan copy pasten...
John Steegh / regiovoorzitter Water Natuurlijk
@Hans in 21 van de 22 waterschappen zijn de colleges in hoofdzaak gevormd (soms moet het nog geformaliseerd worden). Politieke samenstelling is meestal breed, want zelden hebben fracties meer dan 4 zetels (op 25 à 30). Voor de herkenbaarheid erg verstorend werkt met name dat een groot aantal niet gekozen, 'geborgde' zetels voor agrariërs, bedrijfsvertegenwoordigers en natuur (7 à 9) die ook nog eens wettelijk ten minste één vertegenwoordiger in het DB moeten krijgen.

Ik zou zeggen: kijk op de site van je eigen waterschap, daar staat het meestal wel, en beoordeel het presteren van nieuwe colleges op wat er op watergebied in je eigen gemeente/omgeving gebeurt, de komende jaren!
Advertentie