of 64740 LinkedIn

Voorzichtig optimisme vanuit Groningen over asielopvang

De afgevaardigde van de provincie Groningen prijst het harde werk van iedereen die afgelopen weekend op zoek moest naar extra opvangplekken voor asielzoekers.
1 reactie

De provincie Groningen en de gemeente Westerwolde zijn voorzichtig optimistisch over het nu nog overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het overleg tussen kabinet en provincies van dinsdagochtend heeft commissaris van de Koning René Paas in Groningen ‘goede hoop’ gegeven dat ergens de komende dagen niet meer te veel asielzoekers in de nachtopvang hoeven te verblijven.

Te lang
De afgevaardigde van de provincie Groningen prijst het harde werk van iedereen die afgelopen weekend op zoek moest naar extra opvangplekken voor asielzoekers. Maar tevreden is hij pas als de te volle opvang in Ter Apel echt verleden tijd is. ‘Het wordt elke dag beter, maar iedere nacht met te veel mensen in Ter Apel is er één te lang.’ Volgens Paas sliepen er afgelopen nacht bijna honderd mensen boven de maximumcapaciteit in de opvang. Dat waren er eerder nog enkele honderden.

Nieuwe plekken
Broekers-Knol zei eerder deze maand vanaf 1 november 3000 nieuwe opvangplekken te verwachten. Volgens bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Milo Schoenmaker, gaat het aantal worden gehaald, zei de bewindsvrouw dinsdag.

Verantwoordelijkheid
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel bij hoort, zegt blij te zijn met ‘de verantwoordelijkheid die het ministerie en de provincies hebben gepakt’. Burgemeester Jaap Velema kon nog niet inschatten of het nu toegezegde aantal voldoende is om het overvolle aanmeldcentrum snel te ontlasten. ‘We hebben vanuit het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog onvoldoende zicht op de cijfers om dit vast te kunnen stellen.’

Zeshonderd
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bespraken dinsdagochtend digitaal met de provincies hun dringende oproep om snel meer opvang regelen. Na een eerder overleg van vrijdag hebben Drenthe, Zeeland en Overijssel locaties beschikbaar gesteld, waar in totaal ongeveer zeshonderd mensen terechtkunnen, zo maakte Broekers-Knol maandag bekend.

Komende dagen
Het overleg van dinsdagochtend heeft nog niet meteen meer nieuwe plekken opgeleverd om asielzoekers op te vangen. Wel is de verwachting dat de komende dagen meerdere locaties zullen worden geopend, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (gepensioneerd) op
De inwoners van Nederland met een sociaal hart hopen nog steeds op plannen van de landelijke politiek om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de vluchtelingenproblematiek wereldwijd. In de ogen van veel Nederlanders moet de schrijnende huidige uitvoeringspraktijk waarbij aan enkelingen die toevallig de middelen hebben om de reisagent te betalen, waarbij een belangrijk deel geen recht heeft, simuleert of anderszins hier in een duur uitvoeringscircus terecht komen, op de schop. Het wachten is, al decennia lang, op een regering met het lef en het inzicht om met de huidige praktijk te stoppen. De landelijke politieke zit al decennia lang vast in allerlei dogma's. Maatregelen zoals grotere bijdragen aan vluchtelingenkampen wereldwijd, fair trade en daadwerkelijk iets doen aan de opwarming van de aarde, leveren echt iets op. De wereld telt nu ca. 80 miljoen vluchtelingen, over enkele decennia zijn dat er wellicht 1,5 miljard. Waar hebben we het over. Al diegenen met een grote muil over het niet humaan zijn van de opvang, zijn pas geloofwaardig als zij stoppen met vliegen, autorijden, het eten van te veel vlees etc.