of 61869 LinkedIn

Voortaan duidelijke taal uit provinciehuis Noord-Holland

De provincie Noord-Holland gaat werk maken van duidelijke en begrijpelijke communicatie. Door als eerste provincie de Direct Duidelijk-deal te tekenen, bindt de Noord-Holland zich aan drie principes die tot minder misverstanden en meer vertrouwen moeten leiden.

De provincie Noord-Holland gaat werk maken van duidelijke en begrijpelijke communicatie. Door als eerste provincie de Direct Duidelijk-deal te tekenen, bindt de Noord-Holland zich aan drie principes die tot minder misverstanden en meer vertrouwen moeten leiden.

Meetbare doelen

Die drie principes houden onder meer in dat de provincie beleid gaat voeren met duidelijkere communicatie als doel. Daarvoor moeten dit jaar al meetbare doelen worden gesteld, en wordt het beleid eind dit jaar geëvalueerd. Ook gaat de provincie Noord-Holland haar medewerkers ondersteunen in helder communiceren.

 

Zwarte lijst

‘Nee, een zwarte lijst met woorden en zinsconstructies hebben we niet. Nog niet, tenminste’, zegt een woordvoerder van de provincie. Wel zijn jargon en ouderwetse taal voortaan uit den boze, blijkt uit een flyer met tien basisregels die de provincie onder personeel verspreidt. Daarnaast wordt de provincieambtenaren op het hart gedrukt om een tekst te laten beginnen met de essentie, een heldere structuur in de tekst aan te brengen en de schrijfstijl op de doelgroep aan te passen. Andere basisregels draaien om korte zinnen, actief schrijven, het vermijden van tangconstructies, afkortingen voluit schrijven, verbanden tussen alinea’s en zinnen aangeven en -last but not least – spellingscontrole.

 

‘Formalistisch en niet helder’

De woordvoerder laat weten dat leveranciers van de provincie Noord-Holland de effecten al kunnen merken. ‘De brieven van de afdeling inkoop zijn namelijk al aangepast. Gefaseerd doen we dat ook met de andere brieven en communicatiestukken, inclusief de brieven van het bestuur aan de Provinciale Staten. Iedereen wordt ook getraind op het hanteren van de basisregels.’ Desgevraagd laat de woordvoerder weten dat uit klantonderzoek is gebleken dat veel partijen die met de provincie Noord-Holland te maken hebben de brieven van de provincie ‘formalistisch en niet helder’ vonden. ‘Dat was voor ons voldoende aanleiding om een traject te starten om het schriftelijke taalgebruik te verbeteren’, aldus de woordvoerder. De provincie inventariseert nu welke brieven het meeste klachten en vragen opleveren. De standaardbrieven over de onderwerpen waarover de meeste klachten binnenkomen, worden binnenkort als eerste aangepast.

 

Deelname GS nog niet duidelijk

De nieuwe aanpak betekent niet dat alle ambtenaren van de provincie Noord-Holland binnenkort op cursus moeten. ‘In elk geval een derde volgt een opleiding’, vertelt de woordvoerder. ‘Of het aankomende bestuur ook deelneemt aan de opleidingen is nog niet duidelijk’, voegt zij daar desgevraagd aan toe. ‘Er wordt op dit moment nog druk onderhandeld over een mogelijke coalitie in Noord-Holland.’   

 

Onbegrijpelijk

De Direct Duidelijk-deal is een initiatief van Stuurgroep van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO), een samenwerking tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Taalunie. Met zeventig andere Nederlandse en Vlaamse organisaties richt dat netwerk zich op het probleem van onbegrijpelijke taal vanuit de overheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Knap hoor!

Vacatures

Van onze partners