of 61441 LinkedIn

Voorlichter à 1100 euro per dag

De provincie Gelderland huurt tegen een dagtarief van ruim 1100 euro een jaar lang een externe communicatieadviseur in. ‘Geen abnormaal tarief’, zegt de branchevereniging. ‘Aan de hoge kant’, menen andere provincies
Boudewijn Warbroek 45 reacties
De provincie Gelderland huurt tegen een dagtarief van ruim 1100 euro een jaar lang een externe communicatieadviseur in. ‘Geen abnormaal tarief’, zegt de branchevereniging. ‘Aan de hoge kant’, menen andere provincies

Bijna 231.000 euro per jaar, exclusief btw. Dat is de prijs van een externe communicatieadviseur die de provincie Gelderland voor het jaar 2010 in de arm heeft genomen. Als de adviseur het hele jaar door fulltime voor de provincie werkt. Omdat uitsluitend ‘daadwerkelijk gemaakte dagen’ maandelijks worden gefactureerd, kan de rekening voor de provincie lager uitvallen. Bij ziekte of vakantie betaalt Gelderland niets. Wel heeft de provincie aangegeven de adviseur gedurende het gehele jaar nodig te hebben.

 

De betrokken adviseur heeft ‘grote ervaring’ op het gebied van openbaar vervoer, en daarnaar was Gelderland op zoek. De inhuurkracht werkt al sinds juni 2007 voor de provincie, zij het niet altijd fulltime. Volgens een woordvoerster van de provincie heeft de communicatieadviseur specifieke deskundigheid op het gebied van marketing: ‘Die expertise hadden wij onvoldoende in huis, en daarom hebben we deze extern ingehuurd.’

 

Met een dagtarief van ruim 1100 euro is Gelderland relatief goedkoop uit, schrijft het verhurende communicatiebureau aan de provincie. Gelderland dacht eigenlijk aan een minder zware ‘medior adviseur met grote kennis van OV’, blijkt uit deze correspondentie, die in bezit is van Binnenlands Bestuur. Het bureau droeg, ‘gezien haar grote ervaring op het gebied van OV’, de senior adviseur aan die al voor de provincie werkte.

 

Voor een medior adviseur rekent het bureau normaal gesproken een dagtarief van 1046 euro, een senior adviseur kost 1316 euro per dag. Hierbij wordt uitgegaan van een 9-urige werkdag. ‘Om de provincie tegemoet te komen’ werd de senior ditmaal uitgehuurd tegen een dagtarief van 1110 euro. Dat is 123 euro per uur. De adviseur werkt 9 uur per dag, vier dagen per week. Het provinciehuis in Arnhem is de standplaats, maar thuis werken is toegestaan. Het afgesproken dagtarief is inclusief reiskosten. De inzet van de communicatieadviseur staat los van eventuele ‘losse, afgebakende projecten’ van de afdeling Openbaar Vervoer. ‘Dergelijke projecten worden apart geoffreerd.’

 

Vraag en aanbod

 

Uit cijfers van de VPRA, de branchevereniging voor public relations- en communicatieadviesbureaus, blijkt dat uurtarieven voor senior communicatieadviseurs in de praktijk variëren van 80 tot maximaal 150 euro. ‘Die 123 euro is dus geen abnormaal tarief’, zegt VPRA-voorzitter Alexander Osten. ‘Het is een kwestie van vraag en aanbod. Kennelijk heeft deze persoon iets dat de provincie heel graag wil.’

 

Osten wijst erop dat een ambtenaar in loondienst de overheid ook veel geld kost: ‘Iemand in vaste dienst kan ziek worden, en de werkgever moet bijvoorbeeld ook verzekeringspremies betalen. Dat zit bij externe inhuur allemaal bij de prijs ingebakken.’ De tijd dat de overheid gemakkelijk de beurs trok voor het inhuren van derden is volgens Osten voorbij: ‘In het verleden is het kostenbewustzijn een tijdje zoek geweest, maar de laatste jaren probeert de overheid strakker met inkoop om te gaan.’

 

Als het gaat om het inkopen van communicatieadvies, hebben veel provincies, waaronder ook Gelderland, raamcontracten met een beperkt aantal bureaus. Deze overeenkomsten, die een looptijd hebben van maximaal vier jaar, zijn na een Europese aanbestedingsprocedure tot stand gekomen. Indien de provincie voor communicatieadvies moet terugvallen op een externe kracht, worden offertes aangevraagd bij de geselecteerde bureaus.

 

Doordat de uurtarieven in de raamcontracten veelal vastliggen, valt er voor een provincie over de prijs doorgaans weinig meer te onderhandelen, zegt de woordvoerster van Gelderland: ‘De dagvergoeding en het uurtarief behoren tot de basisafspraken in de raamovereenkomst.’ Het werken met raamcontracten sluit volgens de woordvoerster ook een andere, vermoedelijk veel goedkopere mogelijkheid uit: ‘Via de geselecteerde bureaus huren we op projectbasis afzonderlijke adviseurs in. Dit betekent ook dat je als opdrachtgever geen individueel jaarcontract kunt afsluiten.’

 

Lagere prijs

 

Toch reageren andere provincies met enige verbazing op het dagtarief dat Gelderland betaalt voor een adviseur die minimaal een jaar lang nodig is. ‘In 2009 hadden wij 1,5 miljoen euro beschikbaar voor externe inhuur van communicatieadviseurs. Het uurtarief dat wij betalen varieert, en loopt op tot maximaal 120 euro’, zegt André Lammerse van de provincie Zuid-Holland. Een lang contract betekent volgens hem dikwijls echter een lagere prijs. Noord-Holland werkt, net als Zuid- Holland en Gelderland, met raamcontracten. ‘Voor elk project vragen we minimaal drie offertes aan. Dat doen we om de concurrentie scherp te houden’, zegt Wrister Grommers, hoofd communicatie van de provincie Noord-Holland.

 

Hoewel een uurtarief van 123 euro hem ‘erg hoog voorkomt’, zegt Grommers de bedragen waarmee Noord- Holland werkt niet te kunnen vrijgeven. ‘Het gaat hier om bedrijfsgevoelige informatie die wij niet mogen verstrekken aan derden.’ Wel zegt Grommers dat de bedragen in Noord-Holland omlaag gaan naarmate een adviseur voor langere tijd wordt ingehuurd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door pluk (directeur) op
wat een flauwekul.
een communicatie adviseur is zo'n non-vak.
Iedereen kan praten en uitleggen en redeneren, tenminste dat mag verwacht worden van mensen in het midden - en hogere kader.
Leer je mensen zelf communiceren en je hebt al die ongein niet meer nodig.
Door Harm van Dort (Accountant) op
Uit dit soort wantoestanden wordt zonneklaar waarom de hakbijl in de overheidsuitgaven moet. In ieder bedrijf met een financiele positie als de overheid zou al lang een vacaturestop zijn ingevoerd. Daarvoor nog dit soort peperdure krachten geloosd,
Door MItchell (Communicatie adviseur) op
Jammer genoeg zit ik ook in dit vakgebied: leuk salaris heeft mijn collega.
Wel jammer dat een communicatie adviseur eigenlijk niets weet. Kunnen wel heel goedgebakken lucht verkopen, en tsjah, daar moet wel wat tegenover staan.
Communicatie = gebakken lucht, oude wijn in nieuwe zakken.
Huur dan iemand in de weet waar hij het over heeft
Door Kees Hoogtevrees (burger) op
Indien een plan op het gebied van openbaar vervoer steun behoeft op het gebied van communicatie naar de burger toe, is er per definitie sprake van een slecht plan. Een goed plan spreekt namelijk voor zichzelf.
Door K.Kok (mens) op
Begrijpen de verantwoordelijken wel dat er mensen zijn die een hele maand moeten rondkomen van het belastinggeld wat daar per dag over de balk word gegooid?

Een communicatie deskundige op het gebied van OV. Wat moet zo'n man/vrouw in vredes naam recht praten dat het zoveel geld waard is?
Door Kouwe Kack (ambtenaar) op
Ik ben tegen
Door Morsnova op
Ik vind het tarief ook niet schokkend, maar wel de duur van de inhuur. Wat me ook verbaast is, dat er kennelijk een chronisch tekort aan communicatieadviseurs is. Ik heb wel eens een tijdje bij een grote gemeente rondgelopen en daar verbaasde ik me juist over het grote aantal (ambtelijke) communicatieadviseurs in vaste dienst. Ik vroeg me altijd af waar die voor nodig waren. Teksten nalopen en corrigeren deden ze niet, want dat vonden ze beneden hun stand. En áls er eens een gemeentelijke persconferentie werd georganiseerd kwam alleen het plaatselijke sufferdje opzetten, en soms de provinciale omroep. Voor een dergelijke " oogst" hoef je toch geen kamers vol communicatieadviseurs te hebben? Zou het bij de provindie Gelderland anders zijn? Ik kan me dat niet voorstellen. Of zitten daar ook allerlei ambtelijke communicatieadviseurs, die het handwerk beneden hun stand vinden? En daarom maar liever een externe het werk laten opknappen?
Door Jofel (adviseur) op
Tja, het is geen hoog tarief voor externe inhuur. Een beetje medior organisatieconsultant kost ook €100-€120. Zelf ziet een consultant daar ongeveer een kwart van terug (mits in loondienst bij adviesbureau). Dus dit bedrag vind ik niet schokkend.

Wat ik alleen niet begrijp is waarom Gelderland niet een eigen ambtenaar in huis heeft die dit kan. Consultants zijn bedoeld om in te huren voor zeer moeilijk invulbare vacatures óf om hun specifieke kennis voor een kort traject.

Als iets een jaar duurt en daarnaast deze consultant al sinds 2007 voor de provincie werkt, dan had de provincie beter kunnen investeren in een eigen amtenaar. Dan waren ze goedkoper uit geweest (waarschijnlijk ongeveer €100.000/jaar aan werkgeverslasten) én dan hadden ze de kennis tenminste in de eigen organisatie geborgd.

En dat is zo jammer, dat de overheid zo veel inhuurt dat de eigen organisatie geen kennis meer opbouwt en behoudt.
Door Hans van den Berk (Communicatieadviseur) op
Het is inderdaad conventie dat naarmate de lengte van het dienstverband toeneemt, het uurtarief dienovereenkomstig daalt. Dat lijkt hier niet overeengekomen te zijn.
Door Kees op
die man is geen stuiver waard.
Hij kost slechts 4 cent per seconde