of 61043 LinkedIn

Vooral VVD’ers willen burgemeester worden

VVD’ers solliciteren het meest op burgemeestersvacatures. Vrouwen doen nog altijd veel minder vaak een gooi naar het burgemeestersambt dan mannen. Dat blijkt uit inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

VVD’ers doen nog altijd de meeste pogingen om ergens burgemeester te worden. Daar zijn ze ook de eerste helft van dit jaar weer in geslaagd. Vrouwen schromen wederom meer dan mannen een gooi naar het burgemeestersambt te doen.

Politieke kleur

Op 40 opengestelde burgemeestersposten hebben de afgelopen maanden in totaal 826 mensen gesolliciteerd: 596 mannen en 230 vrouwen. Niet alle provincies maken de politieke kleur van de kandidaten kenbaar. Voor zover dit wel is gebeurd, spannen VVD’ers, evenals vorig jaar, de kroon. Tot medio juli reageerden 87 kandidaten van VVD-huize op een vacature. CDA en PvdA complementeren de top drie met respectievelijk 65 en 48 kandidaten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur naar alle tot en met medio juli opengestelde burgemeestersvacatures en de dit jaar bekendgemaakt interesse voor openstaande vacatures.

 

Grote verschillen

Per vacature hebben gemiddeld bijna 21 mensen gereageerd, maar de verschillen zijn groot. Het meest in trek was dit jaar de post Aa en Hunze, waarop 44 mensen solliciteerden; 38 mannen en 6 vrouwen. Anno Wietze Hiemstra (CDA) krijgt er 12 september de ambtsketen omgehangen. Hilvarenbeek was ook in trek: daar solliciteerden 27 mannen en 15 vrouwen. Het is nog niet bekend wie hier de gelukkige gaat worden. Wierden staat op de derde plaats met 28 mannen en 11 vrouwen. Daar is Doret Tigchelaar (VVD) benoemd.

 

Ver onder gemiddelde

Voor Voorschoten hebben zich maar 5 kandidaten zich gemeld; het minst aantal geïnteresseerden van alle openstaande burgemeestersposten. Het is nog niet bekend wie er burgemeester wordt. Ook de herindelingsgemeente Westerkwartier lag met 9 burgemeesterskandidaten ver onder het gemiddeld aantal kandidaten. Ard van der Tuuk (PvdA) kwam als beste uit de bus en gaat er op 2 september aan de slag. Voor Zundert toonden zich 10 belangstellenden; Joyce Vermue (PvdA) kreeg hier begin juli de ambtsketting omgehangen.

 

Geen gedragen voordracht

In Koggenland is in maart de benoemingsprocedure stopgezet; tot nu toe de enige keer dit jaar. De vertrouwenscommissie was onderling te verdeeld om tot een ‘gedragen voordracht’ van twee kandidaten te komen. De vacature wordt later opnieuw opengesteld. Vorig jaar kwam er in drie gemeenten een kink in de kabel: in Amsterdam, Kapelle en Heerhugowaard. In Kapelle vond de vertrouwenscommissie geen van de 25 kandidaten geschikt. Datzelfde gold min of meer voor de ‘eerste ronde’ in Amsterdam. De vertrouwenscommissie stelde toen dat het aantal geschikte kandidaten ‘te beperkt’ was. In Heerhugowaard werd de vacature tussentijds beëindigd vanwege de discussie over de bestuurlijke toekomst van Heerhugowaard en Langedijk.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Het behoort helemaal geen rol te spelen van welke partij een (kandidaat) burgemeester lid is. Hij/zij staat immers als burgemeester boven de partijen? Daarom mijn voorstel: iedereen die solliciteert naar het burgemeesterschap moet eerst zijn/haar partijlidmaatschap opzeggen.
Door Twijn ter Braake op
En laat die waarnemer in Voorschoten, die dus Kroonbenoemd burgemeester gaat worden, nu ook van de VVD zijn...

Maar dat ligt ook aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland: Jaap Smit heeft een grote voorliefde voor CDA'ers en VVD'ers.
Door henk van tol op
In Voorschoten is de waarnemer gevraagd mee te solliciteren. Vandaar het lage aantal reacties. Zij is inmiddels voorgedragen en wordt op 16 oktober geïnstalleerd.
Door henk van tol op
In Voorschoten is de waarnemer gevraagd mee te solliciteren. Vandaar het lage aantal reacties. Zij is inmiddels voorgedragen en wordt op 16 oktober geïnstalleerd.
Door henk op
Ze voldoen aan alle eisen: belust op status en geldgewin, gek op alcohol, willen ambtswoning en rekbaar, gek op reisjes en lintjes doorknippen en natuurlijk een dikke nek