of 64231 LinkedIn

Volgens VNG zijn ook andere gemeenten ongerust over jihad

Volgens de VNG lopen echter niet alleen de 9 à 10 Nederlandse gemeenten waar nu al de jihad-problematiek speelt tegen de kwesties aan. ‘Ook andere gemeenten komen klem te zitten in de aanpak’, aldus de zegsvrouw.
4 reacties

Ook de gemeenten waar het probleem van mogelijke of teruggekeerde Syriëgangers nog niet speelt, willen zo snel mogelijk in gesprek met onder meer minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat liet een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag weten. De VNG reageerde op een brief die burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag eerder naar de Haagse gemeenteraad had gestuurd, waarin hij aangaf dat de Rijksoverheid nog verder moet bijspringen bij de aanpak van teruggekeerde Syriëgangers.

Klem bij aanpak
De VNG zei de zaken die Van Aartsen aansneed zeker te herkennen. Volgens de VNG lopen echter niet alleen de 9 à 10 Nederlandse gemeenten waar nu al de jihad-problematiek speelt tegen de kwesties aan. ‘Ook andere gemeenten komen klem te zitten in de aanpak’, aldus de zegsvrouw.

Opvang teruggekeerde mensen
Van Aartsen schreef in een brief aan de gemeenteraad dat gemeenten de verantwoordelijkheid voor de opvang van teruggekeerde Syriëgangers ‘nu niet voldoende waar kunnen maken. Volgens de burgemeester ontbreekt het bij gemeenten aan specifieke kennis en is de regelgeving ook niet op orde. Hij pleitte onder meer voor een verplichte screening, een eventueel gedwongen deradicaliseringsprogramma en centrale opvang van de teruggekeerde mensen.

Centrale opvang
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al eerder laten weten de mogelijkheid voor een centrale opvang te bekijken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Wat een geleuter in Babbelonië over de terugkeer van de jihadstrijders. Ze zijn in illegale krijgsdienst geweest en dus moet hun paspoort worden vernietigd en hun het Nederlanderschap worden ontnomen. Verder een kwestie van weer adequate grenscontroles instellen. Het gaat gewoon om enkele reizen naar Syrië en niet met de OV-shitkaart. Met terroristen en geweldplegers ga je niet in gesprek, daarin moet je consequent zijn. Dat geldt voor mij ook voor Volkert van der G. Die hadden ze ook levenslang wasknijpers in een gesloten inrichting moeten laten maken. Volkert was alleen een terrorist van eigen bodem.
Door Gerrie op
Zelfs de PVDA flikkert al moslims uit haar partij. Dit is wind op de molen van Geert. Het is inderdaad een vreemd geloof.
Door henk (burger) op
Nederlandse Overheid wees duidelijk.
Een ieder die in het buitenland voor een terreurorganisatie op welke manier dan ook actief is geweest hoort niet meer in Nederland thuis.
Niks opvang en begeleiding of op welke manier dan ook pamperen. Het zijn ongeleide projectielen waarbij niet in te schatten is tot wat ze in staat zijn. Die dreiging moeten we niet in Nederland toelaten.
Conclusie: ONGESCHIKT! Paspoort afnemen en uitwijzen naar de staat waar ze actief geweest zijn.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur te Utrecht) op
De eerste Nederlandse jihadistische massamoordenaar heeft zijn daad gepleegd: 40 doden en een paar honderd gewonden in Irak. Wie waarschuwden ruim 30 jaar geleden al voor de multiculturele samenleving??

Vacatures

Van onze partners