Advertentie

Volgens OM maakte ex-VVD'ster gewoonte van witwassen

Haar raadsman John Peters noemt de aantijgingen van het OM donderdag 'volstrekt belachelijk.' 'Het OM blijft maar volhouden, terwijl ze niets kunnen bewijzen tegen mijn cliënt. Ze willen haar hoe dan ook helemaal kapotmaken', meent hij.

20 augustus 2015

Ex-VVD-raadslid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht heeft er volgens het Openbaar Ministerie een 'gewoonte' van gemaakt om crimineel verkregen geld wit te wassen. Dat deed ze door onder andere een boot, een jetski, een caravan en auto's te kopen. Toen ze begin dit jaar werd gearresteerd, gaf ze de onderzoeksrechter een valse koopovereenkomst voor de boot.

Volstrekt belachelijk

Haar raadsman John Peters noemt de aantijgingen van het OM donderdag 'volstrekt belachelijk.' 'Het OM blijft maar volhouden, terwijl ze niets kunnen bewijzen tegen mijn cliënt. Ze willen haar hoe dan ook helemaal kapotmaken', meent hij. De Kruif moet maandag met zeven anderen voor de eerste maal voor de rechter verschijnen.

Criminele organisatie

Volgens het OM vormde De Kruif met zeven mannen een criminele organisatie. 'Die verdenking is zowel door de onderzoeksrechter als door de raadkamer afgewezen. Maar toch komt justitie er weer mee', aldus Peters. De Kruif had een relatie met een van de verdachte mannen. In een telefoongesprek van die man met een andere verdachte viel haar naam en toen liet justitie volgens Peters niet meer los.

Contante betaling

De ex-fractievoorzitster erkent dat ze voor 25.000 euro een boot kocht van een Amsterdammer. Die betaalde ze contant. Het bankafschrift heeft ze aan de politie gegeven. 'Dat het OM beweert dat dat afschrift vals is, is te idioot voor woorden', stelt Peters.

Hennepteelt

De zeven mannen zouden op grote schaal hennep hebben gekweekt en daarin hebben gehandeld. De Kruif wordt niet verdacht van de hennepteelt. De rechtbank heeft maandag de hele dag uitgetrokken voor de zaak, maar zal niet inhoudelijk op de feiten ingaan. (ANP)

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Opa / IC
Ook toevallig, angststoornis en PTSS, net voor de eerste zitting. Slimme advocaat. Zal wel tot een strafvermindering leiden, als het tot een veroordeling mocht komen.
Janneman
Dat Binnenlands Bestuur dit bericht plaatst, is toch wel schunnig. Het is een onderdeel van een rechtszaak waar nog lang geen rechterlijke uitspraak is gedaan.

Een beetje respect voor de privacy van raadsleden en andere politieke bestuurders is ver te zoeken bij BB. Vooral als het om leden van de VVD gaat.
August Biels / gewezen ambtenaar
@JanWillem: Doe niet zo raar. BB bedrijft gewoon journalistiek, laat ook keurig beide kanten van de zaak horen. En hoezo privacy? er worden alleen voor de zaak relevante gegevens opgenomen, en verder komen we niets te weten van mevrouw De Kruif.



Dat de VVD zo vaak met dit soort aangelegenheden in het nieuws komt zou een zorg voor de VVD moeten zijn. En als de VVD er zorg voor draagt onberispelijke bestuurders af te leveren, dan komen ze ook minder vaak in het nieuws.



Verder raad ik u aan even ergens op een terrasje iets koels te drinken, dan kunt u een beetje tot rust komen.
Roeland
Deze zaak speelt pas a.s. Maandag voor de rechtbank. Dit bericht kan dus niet anders dan rechtstreeks afkomstig zijn van het OM. "Ze willen mijn client kapotmaken", zegt de raadsman van de De K. Daar begint het inderdaad op te lijken met dit voortijdig uitgebrachte persbericht.
Martin
Hoe kun je een bankafschrift ontvangen als je contant 25.000 euro betaald?
Willem / AS
Krijg zo langzamerhand de indruk dat de VVD een criminele organisatie is...
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Beste Roeland, als dit een persbericht van het Om zou zijn geweest, had er nooit een verklaring van de advocaat in gestaan. Duidelijk is dat de advocaat van mevrouw door BB gehoord is en zijn mening heeft gegeven. Journalistiek geheel correct.

De opmerking van Martin is geheel terecht. Bij een contante betaling krijg je hooguit een kwitantie, maar geen bankafschrift.

Dat VVD-ers zo negatief in het nieuws komt zegt wellicht iets over de wijze waarop zij denken met integriteit te kunnen omgaan. Zoals Ien Dales al zei: "een beetje integer bestaat niet".
Janneke
@Martin. Ze kan het geld ook contant hebben opgenomen bij de bank, vandaar dat bankafschrift. En met dat geld zou ze de boot contant hebben betaald.
Jan
Typisch een lid van de Vermogens Veiligheids Dienst...
M. van der Stelt / adviseur
In Nederland ben je pas veroordeeld als er geen beroep meer mogelijk is en dat is dan aan een Nederlandse rechter. Schuldig of niet schuldig in Nederland is het gebruikelijk dat journalisten incluis Binnenlands Bestuur artikelen plaatsen en zo mensen in een heel moeilijke positie plaatsen. BB stop met dergelijke publicaties en stel u professioneel op. Laat de rechter oordelen. Plaatsing van dergelijke stukken die ook insinueren is een vorm van riooljournalistiek.
Roeland
@adviseur Johannes: de in dit artikel geuite beschuldiging aan mevr. De K. is weldegelijk afkomstig uit een persbericht van het Openbaar Ministerie. Het OM zoekt bewust de publiciteit, daar waar zij deze beschuldiging in de rechtzitting behoort te doen.



@Jan Willem: de lijst van stelende, frauderende of huiselijk geweld plegende PvdA-ers is behoorlijk lang. Toch lees je hier zelden iets over. Het heeft er inderdaad de schijn van dat BB bewust de VVD op de korrel neemt. Heeft ongetwijfeld ook te maken met de linkse politieke orientatie van de redactie.
Mr R.M. Dalmijn
Onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Mooi grondbeginsel van de Rechtsstaat. En toch krijgen de aangeklaagden of verdachten een zwaai mee die , ook bij onschuldig verklaring, blijft rondzingen. Neem de eminente geleerde Professor George Maat. Bezoedeld na 40 jaar onafgebroken dienstverlening voor de publieke zaak. Eigenlijk schandelijk. Neem de senator uit Roermond, verdwaald in een circus dat nu al jaren duurt zonder het begin van een zitting. Ook mevrouw K. Is politiek publiek geïnvalideerd zonder dat daar een Rechter aan te pas is gekomen.

BB en reageerders moeten zich ver van hypen en onderbuiken houden.
Jan
@Roeland. Je kunt dat nu wel roepen, maar de lijst met sjoemelende VVD-ers is veel en veel langer. Logisch dat de Vermogens Veiligheids Dienst dan vaker negatief in het nieuws komt dan de de Partij van de Armoede. Samen zijn ze een mooi neo-liberaal stel, dat wel.
Janneman
Mevrouw Katelijne de K. heeft inmiddels een angststoornis en een posttraumatische stress-stoornis door alle media-aandacht en valse aantijgingen. Ze is onder behandeling bij een psychiater, die haar heeft 'verboden' om vandaag naar de rechtszitting te gaan.



Geweldig redactie van BB, mede dankzij jullie is er opnieuw een bestuurder psychisch helemaal kapot geschreven. (Even namen en rugnummers erbij: Erik de Kluis en Hans Beckers hebben dit op hun geweten).
Henk Donkers / medewerker
Aan Jan Willem,

Je geeft aan dat er opnieuw een bestuurder psychisch helemaal kapot is gemaakt door Binnenlands Bestuur.

Misschien goed als je ook aangeeft wie al die ander bestuurders waren. Het woordje "opnieuw" gebuik je wel erg makkelijk.

En by ythe way, ik denk niet dat mevrouw psychisch uit het lood ligt door een artikeltje in BB.

Terecht doet BB verslag van het feit dat er een rechzaak gepland is (is nieuws) en geeft zij aan wat de aanklacht is (toelichting op het nieuws). Ik lees niet meer dan verslageving en ik lees geen beschuldigingen of verdachtmakingen door BB.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik lees de reacties en merk dat je hier stuit op een dilemma. Natuurlijk is iemand formeel pas schuldig na een gerechtelijke veroordeling. We leven echter ook in een mediamaatschappij waar hoge bomen veel wind vangen. Wie zijn ego groot opblaast zoals veel politici graag doen, die kan ook meemaken dat een ego hard kan ontploffen. Naar ik begrepen heb, heeft ook het Openbaar Ministerie destijds een mediabericht verstuurd en de media leven van sensatie en negativisme. Alles wat wel goed gaat, heeft geen nieuwswaarde.
Hans / afdelingsmanager
Nou Jan-Willem, de kranten schrijven er anders ook over. Moet BB het dan maar negeren? Andere, al veroordeelde VVD'ers als Sjoerd Swane en Ton Hooijmaijers hebben het er zelf naar gemaakt: geen enkel medelijden mee.. En bij VVD'ers als Mark Verheijen en Jos van Rey is het gewoon nieuws vanwege hun hoge profiel.
Karel van Klaveren
Over de rechtszaak en de veroordeling van het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest, die ruim 60.000 stal uit de kas van de Straatkrant, hebben we niets kunnen lezen in BB. Dus degenen die de redactie eenzijdige berichtgeving verwijten, hebben op dit punt wel gelijk.
Linda
Net als bij Jos van R. Neemt de revhtbank royaal de tijd om de zaak tegen Kathelijne de K. te behandelen. In november de 2 e pro-formazitting. Pas in de loop van 2016 volgt de inhoudelijke behandeling. De Volkskrant is wel zo netjes door haar naam niet voluit te publiceren. Kunnen andere media een voorbeeld aan nemen!

http://www.volkskrant.nl/politiek/ex-raadslid-vv …

D. Pool / raadslid
Sinds wanneer is een (ex-)raadslid bestuurder? Ik vermoedt dat u bedoeld gekozen volksvertegenwoordiger. M.a.w., hoort dit bericht wel in BB?
Advertentie