of 59854 LinkedIn

VNG wil duidelijker regels voor drones

Het gebruik van drones groeit, maar de regelgeving dreigt te kort te schieten. De VNG wil daarom een fundamenteler wettelijk kader voor het gebruik van camerabeelden.

Het gebruik van drones zal alleen maar toenemen. Maar de regelgeving dreigt te kort te schieten. Daarom wil de VNG een fundamentele discussie en een breder wettelijk kader voor het gebruik van camerabeelden.


Regulering verbeteren
Het lokale bestuur zal zich erop moeten instellen dat er steeds meer drones (onbemande vliegtuigjes) in het gemeentelijke luchtruim zullen verschijnen. Die mening ventileerde de VNG tijdens een rondetafelgesprek met de tweedekamercommissie voor Veiligheid en Justitie, bij monde van burgemeeste Aat de Jonge van Dronten. Dat vergt goede regulering door de overheid.

Juridisch kader
Tot dusver is het huidige juridisch kader toereikend gebleken bij de inzet van drones bij concrete incidenten, strafrechtelijk onderzoek of routinematige handhaving. De Politiewet, het Wetboek van Strafvordering, de Wet Politiegegevens en de Aanwijzing opsporingsbevoegdheden geven aan wat wel of niet mag. Maar de inzet van drones zal alleen maar groeien en de technische mogelijkheden nemen steeds verder toe.

Fundamentelere benadering
Daarom pleit de VNG voor 'een wettelijk kader voor het gebruik van camerabeelden in plaats van de lappendeken aan regels die slecht op elkaar aansluiten.' De verschillende vormen van cameratoezicht - ook met vaste camera's - worden door afzonderlijke wetten gereguleerd, terwijl er alweer nieuwe vormen van cameratoezicht ontstaan. Zo experimenteert men in de VS met grotere drones die op grote hoogte permanent in de lucht hangen en met scherpe camera's gewoon nummerborden kunnen herkennen. VNG: "Er is een fundamenteel andere benadering nodig om dit te reguleren."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hangst & Aat op
Je kunt het klootjesvolk niet genoeg in de gaten houden, er loopt teveel rommel op straat.