Advertentie

VNG wil dat Rijk voor kosten NIK opdraait

VNG stelt dat het Rijk de kosten moet terugbetalen die gemeenten maken voor de Nationale Identeitskaart (NIK) en het terugbetalen van al geïnde leges.

19 september 2011
Het Rijk moet alle kosten terugbetalen die gemeenten maken voor het verstrekken van de Nationale Identeitskaart (NIK) en het terugbetalen van al geïnde leges. Dat stelt de VNG in een ledenbrief.

80 Miljoen

De uitspraak van de Hoge Raad dat het heffen van leges voor de NIK niet mag heeft de gemeenten opgezadeld met extra drukte bij de publieksbalies en bezwaarschriften tegen recente legesheffingen voor de kaart. Volgens een berekening van BZK lopen de gemeenten zo op jaarbasis 80 miljoen euro mis, terwijl ze veel meer kaarten zullen moeten verstrekken.

 

Gemeentewet

Het Rijk moet al die kosten betalen, stelt de VNG. Volgens artikel 108 van de Gemeentewet mogen gemeenten voor de hen opgedragen taken immers geen extra kosten hoeven maken. De VNG zal dus zal 'nakoming van deze wettelijke verplichting eisen tot vergoeding van de integrale kosten van de verstrekking van de NIK.'

 

Bezwaar

Het advies van de VNG aan gemeenten is om in ieder geval terughoudend te zijn bij het honoreren van bezwaarschriften over onterecht geïnde leges voor kaarten die onlangs zijn verstrekt. In de praktijk betekent dat dat alleen heffingen voor NIK's van de afgelopen zes weken moeten worden terugbetaald.

 

Reparatie

De VNG is zich wel bewust van de door BZK aangekondigde 'reparatiewetgeving', die wellicht behelst dat het niet de bedoeling is dat de NIK gratis blijft. De VNG wil daarover graag met het ministerie in conclaaf en vindt dat over vergoedingen voor producten en diensten duidelijke wettelijke criteria moeten bestaan. Die reparatiewetgeving 'moet zeer voortvarend ter hand worden genomen'.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het rijk legt de indentificatieplicht op en hoort de daaraan verbonden kosten ook te dragen.De kosten voor een id-kaart moeten op de kosten voor het paspoort in mindering worden gebracht.Een p[aspoort is immers ook een ID-document.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
laat ze eerst de schending van de privacy gaan aanpassen. Vingerafdruk ter voorkoming van identiteitsfraude is een farce!!!

Gezien de beveiligingslekken wordt de identiteitsfraude alleen maar legitiemer en is de gedupeerde nog verder van huis om het tegendeel te bewijzen.

Totale onzin om deze gegevens op te nemen. En dit los van het feit dat identificatie obv vingerafdrukken niet 100% sluitend zijn.

Het verzamelen en koppelen van data gaat in NL steeds verder en dan te bedenken dat over een goede beveiliging niet wordt gerealiseerd. Van fouten/misbruik uit het verleden zou geleerd moeten worden (en dan betrof het alleen een papierendossier).
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
bekijk ook dit artikel inzake BSN.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2011/09/38/beveiligingsproblemen-blijven-overheid-teisteren.2050590.lynkx
dingemans / ambtenaar
Los van de zin of onzin en hoe je het ook draait, per saldo is het altijd de burger die betaalt, direct of indirect.
Advertentie