Advertentie

VNG vreest voor karig kabinet

De Miljoenennota 2014 stelt gemeenten niet gerust aangaande het budget dat gemeenten krijgen om een groot aantal taken van het rijk – en de provincies – over te nemen op het gebied van werk, jeugd en zorg. Het kabinet en het parlement zullen cruciale keuzes maken die gevolgen hebben voor hoe en met welk budget gemeenten hun nieuwe taken vanaf 2015 kunnen uitvoeren. ‘Het is van het allergrootste belang dat gemeenten ruimte krijgen om hun verantwoordelijkheden op een goede manier in te vullen. Alleen dan kunnen we samen met onze inwoners de best passende oplossingen vinden, én tegelijkertijd geld besparen’, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma.

17 september 2013

De Miljoenennota 2014 stelt gemeenten niet gerust aangaande het budget dat gemeenten krijgen om een groot aantal taken van het rijk – en de provincies – over te nemen op het gebied van werk, jeugd en zorg.

Het komende parlementaire jaar is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepalend voor de decentralisaties op het gebied van werk, zorg en jeugd. Met als belangrijkste doel: meer maatwerk voor inwoners en minder bureaucratie. Het kabinet en het parlement zullen cruciale keuzes maken die gevolgen hebben voor hoe en met welk budget gemeenten hun nieuwe taken vanaf 2015 kunnen uitvoeren.

Ruimte van belang

‘Het is van het allergrootste belang dat gemeenten ruimte krijgen om hun verantwoordelijkheden op een goede manier in te vullen. Alleen dan kunnen we samen met onze inwoners de best passende oplossingen vinden, én tegelijkertijd geld besparen’, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma.

Moeite met bezuinigingen

Dat het nodig is om geld te besparen, bleek vorige week uit een rapport van Coelo, het centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden in Groningen. Er dreigt volgens dat onderzoek een gat van ruim 6 miljard euro in de begrotingen van gemeenten. Dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de inwoners. Het tekort komt deels door plannen die het kabinet inmiddels heeft teruggedraaid, maar waarvan het de bijbehorende ‘efficiencyvoordelen’ gemakshalve wel heeft ingeboekt. Zo wordt het aantal raadsleden toch niet verminderd, maar blijft de bezuiniging staan. De VNG heeft er ‘grote moeite’ mee dat het kabinet bezuinigingen op deze manier bij gemeenten neerlegt. Bovendien is het volgens de koepelorganisatie strijdig met de regels die zijn vastgelegd in de Financiële Verhoudingswet.

Onwenselijk voor economische kracht

Nieuwe taken op het gebied van werk, zorg en jeugd komen volgens de VNG met miljarden minder budget naar gemeenten. ‘Gemeenten hebben voldoende beleidsruimte bij deze nieuwe taken nodig om samen met hun inwoners keuzes te maken, anders blijven de doelen van de decentralisaties buiten bereik. Als gemeenten die ruimte niet krijgen, zullen zij daarnaast meer dan verantwoord is moeten bezuinigen op bijvoorbeeld onderhoud van wegen en de openbare ruimte, en moeten schrappen in voorzieningen om de begroting rond te krijgen’, aldus de VNG, die stelt dat ‘zeer onwenselijk’ zou zijn voor de economische kracht van ons land. De VNG pleit daarom voor een vervolgonderzoek door het Centraal Planbureau naar de vraag of gemeenten voldoende beleidsruimte en instrumenten krijgen om de decentralisaties tot een succes te maken.

VNG-directievoorzitter Jantine Kriens twitterde na de Troonrede van de koning, die sprak over de overgang van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving, dat de verschuiving van het Binnenhof naar 408 gemeenten nog niet doorklinkt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De gemeenten (VNG) huilen al voordat ze geslagen worden. Gemeenten kunnen toch niet van het Rijk verwachten dat -wat ze in 2015 moeten doen- in geld uitgedrukt al in 2014 volledig bij voorschot ontvangen?

De financiële consequenties voor de gemeenten van de drie decentralisaties in 2015 zijn nog volop in discussie. Voor 2014 worden voorbereidingskosten uitgekeerd.

Gemeenten doen er bij de daadwerkelijke decentralisaties in 2015 verstandig aan om efficiëntiekortingen, voor zover redelijk, en wettelijke beleidswijzigingen gewoon te accepteren en vooral Rijksgaranties te vragen voor de uitvoering van deze nieuwe taken.

Advertentie