of 63998 LinkedIn

VNG vreest oplopende wachtlijsten sociale huur

Ongeveer de helft van de woningcorporaties verwacht problemen met de beschikbaarheid van sociale huurwoningen, zo blijkt uit een enquête. De VNG erkent het probleem en waarschuwt daarom gemeenten.

Ongeveer de helft van de woningcorporaties verwacht problemen met de beschikbaarheid van sociale huurwoningen, zo blijkt uit een enquête. De VNG erkent het probleem en waarschuwt daarom gemeenten.

Geen speelruimte

Dat woningcorporaties problemen verwachten blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas onder 155 corporatiebestuurders en -managers. Per 1 januari moeten de corporaties door de nieuwe Woningwet sociale huurwoningen passend toewijzen. Daardoor is er bijna geen speelruimte meer om kandidaten een iets duurdere woning aan te bieden wanneer er onvoldoende woningen zijn onder de aftoppingsgrens, die het deel van de huur aangeeft waarboven geen of weinig huurtoeslag wordt verstrekt.(576,87 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens). De wachtlijsten kunnen daardoor flink oplopen. 


Helft bestuurders verwacht problemen
De betaalbaarheid van sociale huurwoningen staat door de mogelijk oplopende wachtlijsten hoog op de agenda bij corporaties, zo stellen de onderzoekers van Finance Ideas. Van de ondervraagden ziet ruim 40 procent een tekort in het woningaanbod ontstaan. 39 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat het woningaanbod redelijkerwijs bij de te verwachten vraag aansluit. Voor 20 procent van de ondervraagden is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe Woningwet.


VNG waarschuwt 

De VNG ziet eveneens een probleem ontstaan en waarschuwt daarom gemeenten om iets te doen, zo geeft een woordvoerder aan. ‘Bij gemeenten staat betaalbaarheid en bereikbaarheid van wonen hoog op de agenda omdat het vaak gaat om het huisvesten van kwetsbare doelgroepen. De rol van gemeenten is die van facilitator, maar verder zijn deze huurders afhankelijk van de corporaties. Daarom willen gemeenten prestatieafspraken maken met de woningcorporaties over het verlagen van huren en bijbouwen van sociale huurwoningen. Gemeenten kunnen ook afspraken maken met allerlei andere partijen, zoals maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen en ontwikkelaars.’


'Huurders hebben meer moeite met woonlasten'
Ook de Woonbond maakt zich zorgen, zo blijkt uit een reactie aan Binnenlands Bestuur. Langere wachtlijsten door passend toewijzen is helemaal niet nodig, zo stelt de bond. 'Bij het vervallen van het passend toewijzen in 2009 zijn de huurprijzen van nieuwe woningen enorm gestegen, ook voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Als gevolg daarvan hebben steeds meer huurders moeite om hun woonlasten nog op te brengen. Door de herintroductie van passend toewijzen moeten corporaties hun huurprijzen naar beneden bijstellen, onder de aftoppingsgrenzen', aldus directeur Ronald Paping van de Woonbond. Hij vindt dat niet meer dan logisch. 'Daarmee worden corporatiewoningen weer betaalbaar voor de laagste inkomens, zodat corporaties weer gewoon voldoen aan hun primaire taak.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niels op
Corporaties hebben tonnen boter op hun hoofd. Huurwoningen in aantrekkelijke gebieden worden na vertrek van de laatste sociale huurder verkocht of de vrije sector ingegooid. En ja, dan is er een tekort, vreemd he. Hoe kunnen gemeenten hier op sturen?
Door sandra (burger) op
VNG weet ook wel dat het beleid van de corpo's erop gericht is de goedkope huurwoningen te verkopen zodra deze vrij komen. Dat is goed voor de wachtlijsten en de bereidheid van wanhopigen op die lijst om dan toch maar duur te gaan huren. Daarna bouwen ze vanwege de schaarste weer dure huurwoningen. Dat is die nog net subsidiabel zijn. 700 euro huur is heel gewoon. minima betalen meer aan huur dan menigeen aan hypotheek, maar ze hebben te weinig inkomen om een huis gefinancierd te krijgen. Jammer lopen ze ook de belastingaftrek mis. Slechte beleidskeuze geweest om woningbouwver. te privatiseren. We lezen het dagelijks in de krant. Is de verontwaardiging voor de bühne?
Door Smit ( adviseur) op
Misschien is het nodig naast het inkomenscriterium ook het aantal personen per hh als criterium op te voeren. Niet alleen de stijgende vraag naar goedkope woningen en het achterblijvende aanbod is een probleem. Het aantal personen per huishouden is gedaald waardoor er per m2 sociale woning steeds minder personen gehuisvest worden. Zo is een eenpersoonshuishouden in een eengezinswoning verspilling van het te verdelen woningaanbod.
Door Jan op
Huisvest om te beginnen asielzoekers die recht hebben op een woning uitsluitend in gemeenten waar leegstand is. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de leegloop van die gemeenten houdt op, wat goed is voor de voorzieningen en de middenstand, en in de andere gemeenten zijn er meer sociale woningen te verdelen onder de andere woningzoekenden.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Niet zo verwonderlijk met 1200 migranten per week, dus 60.000 op jaarbasis.
Door Joop op
Hoeveel sociale huurwoningen moeten we bijbouwen om de rest van Afrika hier te huisvesten? Je kunt immers niet alle autochtonen uit hun huurhuis pesten met smerige trucjes als huurbelasting.

Vacatures

Van onze partners