of 64621 LinkedIn

VNG vaste klant bij ministers

De Vereniging Nederlandse Gemeenten is een van de organisaties die het vaakst een minister bezoekt. Dat blijkt uit de agenda's van de bewindslieden die de Volkskrant in kon zien door een wobverzoek.
7 reacties

Lobbyorganisaties van werkgevers en individuele bedrijven komen het vaakst bij ministers over de vloer. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant deed naar de agenda-afspraken van alle ministers, vanaf het aantreden van Rutte II tot oktober 2015. De Vereniging Nederlandse Gemeenten bezoekt, na het bedrijfsleven, de bewindspersonen het vaakst.

Wob
De krant kreeg inzage in de agendagegevens door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur. Het is voor het eerst dat ministers inzage geven in hun agenda. Bedrijven uit de voedingsmiddelensector staan bovenaan. Ook de Nederlandse Spoorwegen (36 keer) en ProRail (34 keer) kwamen vaak naar Den Haag, om de staatssecretaris van Transport te bezoeken. Ook Air France-KLM (25 keer) kwam geregeld.

Vereniging Nederlandse Gemeenten
Na het bedrijfsleven zijn decentrale overheden - met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op kop - de frequentste bezoekers van bewindspersonen. In totaal werden 4652 afspraken geteld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, 593 maal) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 558 keer) kregen het vaakst bezoek. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Een bevestiging van het feit dat de VNG compleet overbodig is. Een ordinair verlengstuk van de minister. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Op naar het volgende VNG feestje op kosten van de burger :(
Door Wottsjer (watcher) op
Leuke foto, als herinnering aan hoe het eens was. Een kwart van de koppen kennen we al niet meer.
Door criminele doofpot op
Het kabinet krijgt zo nooit een juist beeld te zien van de problemen in het wijkteamveld.
De gemeente vertelt zijn mooiste verhaal natuurlijk met leugens over hoe goed het allemaal wel gaat en hoe geweldig ze zijn.Ze hebben zelfs onderzoek laten doen onder het gemeente en wijkteam personeel waar ze veel geld voor betaald hebben en altijd met een positief resultaat natuurlijk.Als burgers commentaar leveren op het gemeentelijk functioneren dan lossen de gigantische wijk en ggz teams het wel handig wel op toch ? Vertellen jullie dat ook ? Vast niet ! De burger heeft het machteloze nakijken in dode of nog net levende staat.Je kunt iemand nu ruineren zoals je wilt als gemeente.
Burgers hebben heel veel verdriet en hun gezondheid wordt steeds slechter door de harde medogenloze aanpak.
Door Gerbert Goedhart op
Voorzitter VNG: Van Zanten ('fantast'), VVD.
Directeur VNG: Kriens ('kreng'), PvdA.

De top in de VNG is een perfecte afspiegeling van de coalitie.

Het gemeentebelangenclubje doet slechts wat de regering Rutte-Asscher wenst. Laat zich de e perfecte afspiegeling van de coalitie zit in decentralisaties door de strot drukken, zonder een fatsoenlijk weerwoord en zonder een fatsoenlijk budget.

Dat gemeente eronder dreigen te bezwijken, interesseert Jan Fantast en Jantine Kreng geen barst.
Door p op
klopt de kop wel?
Wie is klant bij wie, wie heeft wie het hardst nodig?
Door henk op
VNG is gewoon een verlengstuk van Haagse belangen
Door Jan Nettens op
Nodig eens burgers uit bij de ministers om over de ervaringen met de gemeenten te praten en huiver.