Advertentie

VNG-top maakt dubbele knieval

Het hoofdbestuur van de VNG heeft op het extra congres in Utrecht moeten buigen voor de achterban: geen regiogemeenten en extra korting op de gemeentelijke contributie.

19 november 2010

Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, moest eerst nog eens omstandig het boetekleed aantrekken voor het afgelopen voorjaar teruggetrokken voorstel om de 430 gemeenten te fuseren tot 30 grote regiogemeenten. ‘De leden hebben ons gevraagd zo dicht mogelijk bij de leden te blijven. Wij zeggen daar volmondig ja op.’

 

Onder druk van de opstandige achterban, vooral de kleine gemeenten, heeft de VNG-top elke suggestie van gemeentelijke schaalvergroting uit de eigen plannen geschrapt. Er gaat wel een discussie worden gevoerd over taakdifferentiatie, het toestaan van het maken van verschillen in de uitvoering van taken door gemeenten.

 

Stof

 

Vervolgens moest het VNG-bestuur nog een keer door het stof. Daartoe werd het bestuur gedwongen door de Haagse wethouder van Financiën Sander Dekker (VVD), die zich gesteund wist door vooral de kleine gemeenten, in zijn verzet tegen de onwil om de contributie te verlagen.

 

Aanleiding was het pleidooi van het VNG-bestuur onder leiding van de penningmeester, burgemeester Rik Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp, om slechts het systeem van contributieheffing te wijzigen: een lagere contributie als de uitkering uit het gemeentefonds omlaag gaat, en hoger als deze uitkering omhoog gaat. En voorlopig alleen de contributie voor 2011 verlagen. Tegelijkertijd daarmee werd het Haagse voorstel om de contributie voor de komende 4 jaar te verlagen door het VNG-bestuur naar de prullenmand verwezen.

 

‘Eigenlijk hebt u precies hetzelfde voorstel ingediend als afgelopen zomer’, aldus Dekker, ‘daarom wil ik het voorstel van Den Haag om de contributie jaarlijks met 2 procent te verlagen handhaven. Ik kan het niet uitleggen aan onze buurtcentra in de Schilderswijk, ons ambtenarenapparaat waar wij 15 procent op korten en op onze deelname aan de stadsregio, min 10 procent, als wij de contributie aan de VNG slechts eenmalig verlagen.’

 

Dekker kreeg de handen op elkaar en een ruime meerderheid van de gemeenten (60 tegen 40 procent) achter zich. Het VNG-bestuur moet voor het congres in de Achterhoek in juni met een overzicht komen welke activiteiten het hoofdkantoor in Den Haag door deze contributieverlaging niet meer aan de gemeenten kunnen leveren.

 

Komend jaar krijgt de VNG in elk geval 400 duizend euro minder aan contributiegeld binnen dan oorspronkelijk geraamd. De medewerkers op het VNG-kantoor beantwoorden volgens Jorritsma jaarlijks 40 duizend vragen om informatie van de leden. ‘Wij moeten het samen doen. Het doel van de VNG is voor en door de gemeenten. Financieel wordt het hartstikke zwaar maar samen doen we het uiteindelijk voor onze inwoners’, aldus Jorritsma.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie