of 62812 LinkedIn

VNG reageert verrast op aangifte van slijters

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verrast door de aangifte van de Slijtersunie om een proef waarbij winkeliers alcohol mogen schenken. De VNG vindt het jammer dat de slijters naar "dit zware instrument'' grijpen.
3 reacties

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verrast door de aangifte van de Slijtersunie om een proef waarbij winkeliers alcohol mogen schenken. De VNG vindt het jammer dat de slijters naar "dit zware instrument'' grijpen. De vereniging had graag eerst een gesprek gevoerd met de Slijtersunie.

Oneerlijke concurrentie

Woensdag liet de unie, de brancheorganisatie voor slijters, weten aangifte te doen, wegens "opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet''. Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers - zoals kappers en boekhandelaren - drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan. Maar de slijters noemen dat illegaal, omdat in de wet staat dat het niet mag. 'Drank is niet het middel om de binnenstad te redden', vindt de unie. Bovendien vinden de drankhandelaren ,,een glaasje prosecco bij de kapper'' oneerlijke concurrentie.

 

Geen sturende rol

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gemeenten eerder verzocht niet mee te doen met de proef. De slijters eisen nu dat de VNG er meteen mee stopt. Maar die zegt dat ze de proef alleen faciliteert en verder geen bepalende en sturende rol heeft. Het experiment, dat loopt tot april volgend jaar, moet uitwijzen waar gemeenten en ondernemers tegenaan lopen als bijvoorbeeld de boekhandelaar een wijntje schenkt.

 

Voorwaarden

Verder zijn er voorwaarden gesteld: bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel jongeren komen, mogen bijvoorbeeld niet meedoen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marlene op
Stimuleer het alcohol drinken maar goed .
Wie drinkt er nu wijn bij de kapper ?
Is wijn goed voor je haar dan ?
En in de boekhandel koop je een boek over een gezond leven i.p.v tipsy niet meer kunnen lezen wat er staat.
Ook moet je daarna vaak met de auto naar huis.
Overheid doe iets en verbied dit niet alleen verzoeken gewoon echt verbieden. ! Die Bob reclame heeft ook al geen zin meer. En de vng heeft geen verstand maar dat wisten we al langer.Ook op jongeren heeft dit geen goede invloed
Door p op
Ja ja, ik zal de volzin onthouden 'geen bepalende en sturende rol', slechts faciliterend.

Net of dat je ontslaat van medeplichtigheid of dat nu juridisch is of moreel.
Door Alexander (oud-raadslid) op
Alcoholmatigingsbeleid ? Behalve als er hogere belangen zijn ? Machiavelli in de praktijk.

Vacatures

Van onze partners