of 59123 LinkedIn

VNG: quotum asielzoekers juridisch niet haalbaar

Jos Wienen van de VNG meent dat het Pact van Brabant, waarin Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, een quotum voor asielzoekers voorstelt, niet haalbaar is.

‘Juridisch onhaalbaar.’ Zo bestempelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het plan van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus om de Brabantse gemeenten te verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te nemen.

Wetswijziging

Noordanus presenteerde zijn plan, dat de naam ‘Pact van Brabant’ draagt, donderdag. Volgens dit plan worden asielzoekers evenredig verdeeld over gemeenten. Maar volgens Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de VNG, is het plan juridisch niet haalbaar. In een gesprek met BNR Nieuwsradio zegt hij: ‘Als het een verplichting is, heb je daar een landelijke wet voor nodig. Dus dan moet je eerst een wetswijziging doorvoeren om het systeem te veranderen.’

Afspraak
Volgens Wienen is het wel mogelijk om het plan te presenteren als een gezamenlijke afspraak. ‘Als de gemeenten in Noord-Brabant met elkaar afspreken dat ze elk een evenredig deel willen opvangen, dan kan het natuurlijk wel.’

Grote wijziging
Wienen meent dat het nu niet de tijd is om de opvang anders te gaan organiseren. ‘Het Rijk organiseert het nu in grotere centra. Als we daar weer vanaf willen, is dat een heel grote wijziging. Wij zijn er niet voor om dat nú te proberen, want we moeten nu alle hens aan dek hebben om ervoor te zorgen dat er genoeg opvangplekken zijn,’ zegt hij tegen BRN.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.