Advertentie

VNG praat over kleinere ‘satellietcentra’

Mogelijk wil het COA binnenkort toch gebruik gaan maken van kleine opvanglocaties vanaf 100 plekken. Het COA heeft de voorkeur voor grote locaties wegens de kosten. De kleine locaties zouden als satellietcentra kunnen dien van een groot centrum.

21 september 2015

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)  vraagt aan gemeenten om grote locaties voor asielzoekers. Prijstechnisch kan het beter uit wanneer er op een plek tussen de 500 en 600 asielzoekers worden opgevangen. Maar nu de vraag steeds groter wordt bespreekt het COA nu met de VNG of er kleinschaliger opvang mogelijk is in zogenoemde ‘satellietcentra.’

Geen opzet
Dat laat Jos Wienen van de asielcommissie van de VNG weten aan Radio 1. Wienen, in het dagelijks leven burgemeester van Katwijk, reageerde op het NOS-onderzoek waaruit blijkt dat ‘arme’ gemeenten drie keer zoveel mensen opneemt dan de welgestelde. Met de barmhartigheid van deze gemeenten hebben de onderzoeksresultaten weinig te maken, legt Wienen uit. ‘Het verschil voelt misschien ongemakkelijk, maar er zit geen opzet achter.’


Wassenaar
Het COA zegt dat vooral wordt gekeken naar plaatsen met grote lege gebouwen en waar de politiek bereid is een grote groep op te vangen. Vooral in het noorden van het land staan kazernes, verzorgingshuizen, gevangenissen en vakantieparken leeg, aldus het COA. ‘In Zuid-Holland zijn er om die reden ook weinig AZC’s,’ verklaart Wienen. ‘Overigens opent Wassenaar er nu een, en dat is wel degelijk een welgestelde gemeente.’

Exact gelijke verdeling
‘Deze centra zijn tijdelijk, betaald door het rijk,’ vervolgt hij.  ‘Waar het uiteindelijk om gaat is dat wanneer deze mensen een status hebben en daarna over het land verspreid worden, het per gemeente naar verhouding exact gelijk is.’ Overigens is de verdeling over arme en rijke gemeenten volgens de voorzitter van de asielcommissie ook geen onderwerp van discussie in de VNG-commissie. ‘Het COA heeft vanwege prijs- en beheersredenen de voorkeur voor grote locaties van 500 à 600 mensen. Maar er zijn ook gemeenten die ruimte hebben voor 100, 200 of 300 asielzoekers. Misschien dat je die verbonden aan een grote opvanglocatie als satellietcentra zou kunnen inrichten.’

Uitplaatsen
De grootse stap wat betreft het aantal noodopvangplekken kan echter gemaakt worden door doorstroom. Er zouden 10 duizend noodopvangplekken vrijkomen als gemeenten creatieve oplossingen verzinnen voor het uitplaatsen van vluchtelingen met een status, Zij houden namelijk de bedden van de asielzoekerscentra bezet.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Hakstro / Beleidsmedewerker
En nu maar hopen dat het gros ook echt een asielstatus krijgt! Ik herinner me de tijd van de Somaliers eind jaren '90. Nog minder dan 10% had daadwerkelijk recht op een asielstatus. Godzijdank kwam er daarna een pardonregeling en mochten ze allemaal blijven! Hoe meer het er worden, des te groter de kans dat het weer op zo'n regeling uitdraait.
Ab / beleidsmedewerker
Tsja, dat heb je met asiel. Je haalt bakken vol met mensen door een procedure en je vist er een paar uit. De echte vluchtelingen kunnen hier niet eens komen, dus waar doen we het allemaal voor. Maar ja, er hoeft maar een suggestie van een burger naar de Raad te gaan over een pand dat leeg staat en de Raad gaat overstag. Uit angst om politiek te worden "geexcommuniceerd". Zo gaat dat in dit land. Misschien dat politici er over 50 jaar aan toe zijn om het VN vluchtelingenverdrag uit 1957 te evalueren. Ondertussen gaan de vluchtelingen in de kampen in Turkije half dood van de honger. Maar ehhh zo sociaal zijn politici niet. Daar worden ze electoraal niet op afgerekend. En daar gaan het allemaal om. Dit is een vals land met vals sentiment en valse mensenliefde.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Waarom zouden armere gemeenten meer openstaan voor opvang...; wie heeft het licht bij bestuurders uitgedaan; in een omgeving waar veel huur en uitkering woont, blijft de persoonlijke schade beperkt, ECHTER!!! wanneer je de spreekwoordelijke "ballen" uit de broek werkt en krom ligt voor de hypotheek, ieder zo ongeveer 50 uur per week werkt om de kinderen een goede basis mee te geven, tja dan zit je niet te wachten op een neerwaartse spiraal van je steenwaarde; logisch toch! We hebben dit al mogen beleven met de bankencrisis en nu zouden we onder het mom van "anders niet sociaal" de toestroom van massa's mannen met een geheel andere cultuurbenadering als die van ons, moeten accepteren?!?! Wie wil opvangen, ga je gang, zet je deur open en ben "sociaal"; vooral ook die mediageile figuren die anderen zo nodig de les in deze vinden te moeten lezen. Het is NIET sociaal om de poorten open te zetten als het zo'n effect heeft op de sociale reeds hier wonende mensen. In eerste lijn heeft de politiek een sociale verplichting jegens haar eigen inwoners en dan pas in tweede of derde instantie naar alles daarbuiten! Weet wat je veroorzaakt! In tegenstelling tot eerdere "openstellingen" hebben deze groepen GEEN christelijke achtergrond en GEEN acceptatie voor andersgelovigen. Ze vinden dat ze RECHT hebben op een goede opvang, geld, water, brood, voorzieningen, over plichten wordt niet gesproken. Wij werkenden kunnen het dadelijk niet meer opbrengen; ook daar al eens over nagedacht!?!?!?!
Ernst / ambtenaar
@tip. draai je redenering eens om. jij bent met je gezin op de vlucht voor barbaren. met je gezin. je wilt graag naar een land met een andere cultuur. omdat je leven op het hel staat. daar word e ontvangen als een crimineel, omdat de geschiedenis uitwijst dat die christenen de wereld hun wil oplegt, moord en uitbuit -allemaal waar- en dus niet te vertrouwen zijn.

deze imagodeskundige is fout in de oorlog, zoveel is duidelijk.
Monique
@TIP!

Helemaal met je eens!!!!



@Ernst

Ga je schamen voor je laatste zin. Mensen die met enige realiteitszin tegen deze massa migratie aankijken zijn wellicht wat socialer dan je denkt De hele samenleving wordt op deze manier ontwricht en daar zijn de (economische) vluchtelingen ook niet bij gebaat.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Monique - dank voor de bijval; alle realiteitszin ontbreekt @Ernst, wanneer er 1 foto van een kind dat in en intriest genoeg ZEKER NIET DE ENIGE NOCH DE LAATSTE WAS! Ik ben voor opvang van vluchtelingen wanneer zij in hoogste nood zijn; allereerst in de eigen omgeving en dan waar mogelijkheden zijn. Dit zijn niet allemaal vluchtelingen uit nood; vluchtelingen uit nood zijn namelijk blij met elke veilige omgeving en het gros van deze vluchtelingen eisen Duitsland, Nederland, Zweden, Engeland en niet Kroatie, Rusland, Roemenié en andere landen. Als ik geen financieel vluchteling zou zijn, maar een vluchteling uit hoge nood, dan was ik tevreden met wat ik aangeboden kreeg en gooide ik geen eten en water weg en dreigde met hongerstaking, verkrachtte ik geen vrouwen en meisjes in het eigen opvangkamp etc. etc. etc.!

Ik ga ervan uit dat jij je deuren wagenwijd hebt openstaan en v.w.b. je "nabrander"; oordeel niet over waar je geen verstand van hebt; hoe durf je zo laag te gaan; zegt heel veel over jezelf!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Onder de gegeven omstandigheden is de opvang van politieke vluchtelingen (dus niet zijnde economische vluchtelingen), ponds ponds gewijze en/of gerelateerd aan BNP (bruto nationaal product) uiteraard noodzakelijk.

Ik hoor echter (bijna) niemand over meer dan 10 jaar falend vluchtelingenbeleid. Wanneer gaat het Rijk daar eindelijk eens op landelijk, EU en mondiaal niveau werk van maken? Dit beleidsterrein vraagt al jaren om een adequatere politieke aanpak van de Kamer(s) en veel meer van ministers dan maar een beetje de wereld rondreizen!
Advertentie