of 64231 LinkedIn

VNG: nu loonsverhoging, volgend jaar niet

'De afspraken over de modernisering van de cao zijn noodzakelijk gezien de reorganisaties waar gemeenten voor staan', aldus voorzitter van de werkgeversdelegatie van de VNG Jantine Kriens. Minister De Jager is 'teleurgesteld'.

Met een positief advies wordt het cao-principeakkoord voor gemeenteambtenaren voorgelegd aan de leden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit heeft het VNG bestuur unaniem besloten. Volgend jaar moeten de ambtenaren waarschijnlijk weer loon inleveren.

Korting Gemeentefonds

Het gemeentefonds wordt dit jaar met -in ieder geval- 160 miljoen euro naar beneden bijgesteld, wat betekent dat gemeenten zelf voor de kosten van de loonsverhoging moeten opdraaien. Volgens Jantine Kriens, voorzitter van de werkgeversdelegatie van de VNG, is echter geen sprake van een extra korting op het gemeentefonds. ‘Die neerwaartse bijstelling zou sowieso worden doorgevoerd en staat los van het principeakkoord waarin we een loonsverhoging hebben afgesproken.’

 

Meicirculaire

De verlaging van de uitkering uit het gemeentefonds heeft volgens de Rotterdamse wethouder financiën Kriens (PvdA) te maken met de eerder afgesproken nullijn voor rijksambtenaren. Volgens het gehanteerde ‘trap op trap af-principe’ bij de vaststelling van de hoogte van het gemeentefonds, wordt hierdoor de component koopkrachtontwikkeling in het gemeentefonds naar beneden bijgesteld. ’Ook al zouden we geen cao-akkoord sluiten met een loonsverhoging, dan nog wordt de uitkering uit het gemeentefonds op dit onderdeel verlaagd.’ Dat zal, samen met mogelijk andere kortingen op het gemeentefonds, in de meicirculaire komen te staan.

 

Geen gehoor

Aan de oproep van minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken om de lonen voor gemeenteambtenaren te bevriezen, heeft het VNG-bestuur met het besluit het cao-akkoord aan de leden voor te leggen geen gehoor gegeven. Of Spies dit accepteert of alsnog met een strafkorting komt, is nog niet duidelijk.

‘Minister Spies heeft ons gewezen op de verslechterde financiële situatie en het feit dat gemeenten zelf de loonsverhoging moeten betalen', aldus Kriens. Daar zijn we ons van bewust, maar leggen het principeakkoord desondanks met een positief advies voor aan onze leden. De afspraken over de modernisering van de cao zijn noodzakelijk gezien de reorganisaties waar gemeenten voor staan. Het is echt een belangrijk akkoord voor de toekomst van gemeenten.’

 

Positieve reacties

Kriens verwacht dat het akkoord vanaf volgende week aan de leden kan worden voorgelegd. Die krijgen zes weken de tijd om te reageren. Tot nu toe heeft Kriens overwegend positieve reacties ontvangen. ‘Het gaat gemeenten nu geld kosten, maar op de lange termijn levert het geld op.’

Als de leden instemmen, geldt de cao met terugwerkende kracht van 1 juni 2011 tot en met 31 december 2012. De cao gaat voor bijna 180.000 gemeenteambtenaren gelden. Alle gemeenteambtenaren krijgen een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2012 en nogmaals 1 procent per 1 april 2012. Daarnaast krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 400 of 200 euro, afhankelijk van de salarisschaal.

 

Loonsverlaging

Mogelijk dat gemeenteambtenaren in 2013 al weer loon moeten inleveren. Kriens: ‘Voor 2013 is het niet waarschijnlijk dat we dan gaan inzetten op loonstijging, maar maximaal de nullijn.’ Dat betekent dus dat de werkgevers gaan inzetten op loonsverlaging? ‘Dat zou kunnen’, aldus Kriens.

 

Teleurgesteld

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is teleurgesteld dat de VNG vasthoudt aan een loonsverhoging voor gemeenteambtenaren, terwijl het kabinet de salarissen wil bevriezen. ‘Ik heb hier grote bezwaren tegen', aldus De Jager na een overleg met fracties over de begroting van volgend jaar. ‘Dit is geen goede uitkomst.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Volgend jaar geen loonsverhoging wordt nu een nieuw onderdeel van deze cao. Dit is niet afgesproken. De Jager en Spies: wat hebben jullie ingeleverd afgelopen jaren ??? Eerst jullie dan wij!!!! Bonden, zo kunnen we niet akkoord gaan met deze onbetrouwbare bestuurders.
Door André (ambtenaar) op
Laat meneer "Kees" eens op zijn taalgebruik letten.
Fatsoen moet je doen
Door Cees op
"Meneer de Jager". Ook al zo'n walgelijke "bestuurder"op het Haagse pluch. Wel miljarden beschikbaar om frauduleuze europese landen proberen te redden (wat toch niet gaat lukken), wel miljarden beschikbaar om de bonuscultuur bij de banken in stand te houden, wel miljarden beschikbaar om de zakkenvullers in de Europese Unie te blijven onderhouden. Wel genoeg geld voor rijksambtenaren (lees ook ministers c.a.).Maar geen geld meer voor ons eigen gespaarde pensioentje en zelfs geen geld voor het met terugwerkende kracht iets compenseren (fooi) van de al jaren durende koopkrachtvermindering van personeel bij de gemeente. Riekt dit niet naar discriminatie (het stigmatiseren van gemeentepersoneel als tweederangs werknemers). Hetzelfde verhaal als voor "mevrouw"Spies. Stem straks zeker niet dus op PvdA en CDA. Zeer onbehoorlijk en onverantwoord bestuur dat ten koste zal gaan van ons mooie landje. Gaan we ervoor om Spies een een boerka cadeau te doen en de Jager wat aandelen in failliete Spaanse of Italiaanse banken (hoeveel miljard zullen daar weer naar toe gaan!!??) en beiden een one way ticket to....?
Wie roept dit soort mensen met een salaris van toch zo'n slordige twee ton per jaar eens tot de orde.

Vacatures

Van onze partners