of 60220 LinkedIn

VNG niet blij met ‘stok’ Ollongren

Gemeentekoepel VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Er zijn wellicht effectievere maatregelen om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen.

De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen straks weer niet volgens het boekje op gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet. De VNG en de NVvB vragen zich af of er wellicht effectievere maatregelen zijn om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen en gaat daarover in gesprek met het ministerie.

Ruis

Dat gesprek staat nog voor de verkiezingen van 23 mei gepland. Een woordvoerder van de NVvB: ‘We kunnen ons voorstellen dat er heel veel andere effectieve maatregelen mogelijk zijn.’ Aan welke maatregelen ze denkt, wil ze niet zeggen, ‘om geen ruis te veroorzaken.’

 

Volgens het boekje

Het gaat om de uitslagen per stembus, de opgave van de burgemeester van stemtotalen per gemeente en de uitslagen van gemeenten die meedoen aan het experiment centraal tellen. De Volkskrant, de Open State Foundation en Pointer van KRO-NCRV hadden uitgezocht dat die slechts bij 72 van de 355 gemeenten volgens het boekje werden gepubliceerd. De minister is er klaar mee en beloofde vorige week in een Kamerbrief de namen te noemen van de gemeenten waar het weer mis gaat.

 

Vereenvoudigen

De VNG wijst gemeenten erop dat voor de transparantie en controleerbaarheid van de uitslag belangrijk is om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Ook werkt de VNG aan een methodiek om publicaties van de processen-verbaal te vereenvoudigen. Nog voor de Europese verkiezingen moet die methodiek beschikbaar zijn.

 

26 mei

De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken bespreekt nog voor de Europese verkiezingen van 23 mei de gebrekkige manier waarop gemeenten de stembusuitslagen per stembus publiceren. Dat doet zij op 16 mei. De uitslagen van de Europese verkiezingen van 23 mei volgt op 26 mei, na het sluiten van de stembussen in Italië om 23 uur. Dan moeten gemeenten ook de uitslagen publiceren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van Koll op
Het wordt meer en meer een kleuterschool.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
De krokodilletranen bij VNG maar even terzijde latend.
Is het écht teveel moeite voor die digibete ambtenaren om een werkblad in Calc, Excel, of wat ook te maken? Dat is een paar minuten werk.
En dat op te slaan in ODF- en CSV-format? Dat is een paar seconden werk.

Nee, VNG en NVvB "zetten vraagtekens" en gaan nu eerst kijken "of er wellicht effectievere maatregelen zijn om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen".
Een pedanterie te zot voor woorden.

'De overheid wordt geacht zich aan de wet te houden' is een staats- en bestuursrechtelijk beginsel dat inmiddels een beetje vergeten is.
Wellicht is strafontslag een 'effectievere maatregel om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen'?
Door John Do (luis in de pels) op
Typisch gemeente,
burger doet iets fout, gelijk flink straffen, je hoort de wet toch te kennen.
Zelf niet aan de wet voldoen, krijsen als een klein kind dat het niet eerlijk is.
Wat is er zo moeilijk aan het publiceren als 73 gemeenten het schijnbaar wel kunnen.
failed state??
Door gerritsen op
Ik ga er dan ook vanuit dat ze zelf ontslag neemt als er een verkeerde naam op de lijst staat. Als ze alles wat fout gaat bij het ministerie zo gaat afhandelen kan er wel een extra minister worden aangesteld. Die zal het druk hebben.