Advertentie

VNG hoeft niet te voldoen aan Wob-verzoek

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft informatie over het actieplan 'Nederland open in verbinding' niet openbaar te maken.

25 mei 2011
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft informatie over het actieplan 'Nederland open in verbinding' niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een zaak tussen onderzoeksjournalist Brenno de Winter en de VNG.

Dienstverlening
De journalist had de VNG op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd de documenten openbaar te maken. De Winter wil onderzoeken hoe de gemeenten uitvoering geven aan het plan over verbetering van elektronische dienstverlening binnen de overheid.

 

Geen bestuursorgaan
Naar het oordeel van de Raad van State hoeft de VNG de documenten over het actieplan niet openbaar te maken, omdat de VNG geen bestuursorgaan is. De VNG is een privaatrechtelijke rechtspersoon en is bovendien niet 'met enig openbaar gezag bekleed' wat dit onderwerp betreft, aldus de hoogste bestuursrechter. Ook is de VNG geen instelling die onder de verantwoordelijkheid valt van een bestuursorgaan, omdat de VNG niet verplicht is opdrachten van ministers of bestuursorganen van gemeenten uit te voeren.

Geen beroep
De brief waarin de VNG de journalist heeft meegedeeld zijn bezwaren niet in behandeling te nemen, is dan ook geen besluit waartegen beroep kon worden ingediend bij de rechter. Als de journalist inzage wil hebben in de documenten over de uitvoering van het actieplan, kan hij altijd nog een verzoek doen aan de gemeentebesturen die over de documenten beschikken.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johnny / Adviseur
En waarom niet?
criticus
omdat de VBNG een belangenorganisatie is en geen bestuursorgaan.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@jan

Als de VNG inderdaad een "belangenorganisatie" is, dan is het er wel één die opkomt voor de "belangen" van een paar honderd bestuursorganen die het algemeen belang (zouden moeten) dienen. De VNG zou dus ook het "belang" (dat eigenlijk een plicht is) van openbaarheid van bestuur moeten dienen.

Daar komt bij dat iedereen (behalve misschien de Raad van State) weet dat de VNG niet alleen de gemeenten "dient", maar ook willens en wetens invloed uitoefent op hun beleid. Bijvoorbeeld met oproepen aan gemeenten om de WOB te negeren.

Op deze manier werkt de Raad van State mee aan het trucwerk om bestuurlijke activiteiten te verschuiven naar een niet gekozen orgaan dat vervolgens ook nog eens geen openbaarheid hoeft te verschaffen.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State toont zich hier - alweer - geen vriend van de democratische rechtsstaat, en een vijand van een goed geïnformeerde, vrije pers.

Reactionaire figuren zoals minister Donner en kornuiten zullen hier zeer tevreden mee zijn. Mogelijk hebben ze zelf via hun netwerk aangedrongen op deze "rechterlijke" uitpraak van een deels door politici bevolkt hoogste rechtscollege.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Wat een dubieuze insinuatie van Michiel Jonker over minister Donner en de rechterlijke macht. Niet tegen je verlies kunnen heet dat. Als hij het artikel tot en met de laatste alinea had gelezen, had hij bovendien gezien dat deze "onderzoeksjournalist" deze gegevens ook kan opvragen bij gemeenten die over de bereffende documenten beschikken.
Paul / projectleider
Precis alles wat de VNG doet is op te vragen via haar leden de gemeenten.
Als de VNG een beetje servicegericht was geweest had zij het actieplan netjes aan de journalist geleverd
Advertentie