of 64621 LinkedIn

VNG: gemeenten krijgen te weinig voor opvang vluchteling

De vergoeding die COA aan gemeenten betaalt per persoon per nacht in de crisisopvang is ontoereikend. COA betaalt 40 euro per persoon per nacht. De daadwerkelijke kosten bedragen volgens VNG 100 euro per persoon per nacht.

De vergoeding die COA aan gemeenten betaalt per persoon per nacht in de crisisopvang is ontoereikend. Dat blijkt uit onderzoek van VNG bij gemeenten. COA betaalt 40 euro per persoon per nacht. De daadwerkelijke kosten bedragen volgens VNG 100 euro per persoon per nacht.

Gemeenten moeten kosten kunnen declareren

VNG schrijft in haar ledenbrief dat het bij de onderhandelingen over het Bestuursakkoord Vluchtelingen met het Kabinet inzet op een vergoeding op basis van feitelijke gemaakte kosten per opgevangen vluchteling. De daadwerkelijk gemaakte kosten moeten door gemeenten gedeclareerd kunnen worden. Indien dat niet mogelijk is, moet er een normbedrag per persoon per nacht worden gehanteerd dat de gemiddelde kosten van gemeenten dekt.


Bedrag COA gebaseerd op langdurige opvang

VNG inventariseert dat bedrag op 100 euro, waarbij excessieve kosten apart kunnen worden gedeclareerd. Het normbedrag moet met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 worden toegepast en rechtstreeks uit worden gekeerd aan de betreffende gemeente. De oorzaak van de lagere kostprijs die COA hanteert, is volgens VNG ontstaan doordat deze is gebaseerd op langdurige opvang met voorzienbare kosten, in plaats van crisisopvang waarbij gemeenten snel moeten acteren.


Bestuursakkoord Vluchtelingen
De VNG wil deze en andere maatregelen opnemen in het Bestuursakkoord Vluchtelingen met het Kabinet. Het onderhandelaarsakkoord hoopt VNG op 27 november met het Kabinet te sluiten. Een week later volgt de stemming tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering worden voorgelegd en zal er over worden gestemd. Sinds eind september zijn er zo'n drieduizend asielzoekers in de crisisopvang bij gemeenten ondergebracht. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt mij dat je over de kosten samen duidelijke afspraken met elkaar moet maken (waar is de VNG in dit proces?). Geen dictaten en 100% lijkt mij in ieder geval zonder meer redelijk.
Door Daan op
Het gaat net als bij de decentralisaties. Het rijk gooit het opvangvraagstuk bij de gemeenten onder inhouding van een flinke bezuiniging op het COA. En dan komt minister Onbenul nog even ondersteuning aanbieden voor het organiseren van bewonersavonden.
Door een ander geluid op
Ja iedere 2 weken de vluchtelingen verkassen inclusief transport en beveiliging is een dure hobby. De vraag is wel wie heeft dit concept eigenlijk bedacht, coa of de vng.

Maar... wellicht is dit een reden om netter met vluchtelingen om te gaan. Onbehoorlijk bestuur is blijkbaar duur :-)
Door Gijsbert op
Over de rug van een vluchteling geld verdienen. Mooie businness .
Door Tom op
100 Euro per persoon per dag....... voor dat bedrag kan je ze ook prima onderbrengen in een alleraardigst hotel op locatie. Voorkomt nog een hoop gezeur van de vluchtelingen zelf en omwonenden ook.