of 62284 LinkedIn

VNG: eigen geboorteplaats in ziekenhuis 'moet kunnen'

Er is geen juridische bepaling die in de weg staat om een stukje grond in een ziekenhuis te ‘annexeren’ waardoor baby’s volgens hun paspoort toch ineen vurig gewenste geboorteplaats ter wereld komen. Dat stelt een woordvoerder van VNG tegenover Eindhovens Dagblad.

Er is geen juridische bepaling die in de weg staat om een stukje grond in een ziekenhuis te ‘annexeren’ waardoor baby’s volgens hun paspoort toch ineen vurig gewenste geboorteplaats ter wereld komen. Dat stelt een woordvoerder van VNG tegenover Eindhovens Dagblad.

Stukje grond annexeren
De krant schrijft over gezinnen die ‘per se niet willen bevallen in het Elkerliek Ziekenhuis’ omdat de baby dan als geboorteplaats Helmond in zijn paspoort krijgt. Hetzelfde geldt ook voor ouders uit Budel die het ziekenhuis in Weert mijden, om zo te voorkomen dat hun baby als geboren Limburger geregistreerd wordt.


‘Vanuit wetgeving niet mogelijk’
In Valkenswaard hoopt de politiek dat er een einde komt aan de geboorteplaats-problemen, door in overleg met gemeente Veldhoven één verloskamer in het Máxima Medisch Centrum tot Valkenswaards grondgebied te laten verklaren. De gemeente en het ziekenhuis kwamen tot de conclusie dat het vanuit wetgeving nog niet mogelijk is. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt echter aan de krant dat er juridisch ‘geen bepaling is die zoiets in de weg staat" Het is volgens een woordvoerder nog onontgonnen terrein, ‘toch denken we dat het zou moeten kunnen.’

 

Kraamenclave-discussie
De discussie over geboortegrond speelt al langer. Met name op de waddeneilanden is het een veelbesproken onderwerp, sinds er op Terschelling niet meer kan worden bevallen. Sinds 2008 mag het niet meer dan drie kwartier duren voordat vrouwen die moeten bevallen bij een ziekenhuis zijn. De reis vanaf Terschelling, via boot of helikopter, duurt echter langer.  In 2010 opperde  gemeente Vlaardingen om gemeentegrond in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis voor zichzelf af te bakenen, voor een zogenaamde kraamenclave. ‘Maar zulke annexaties brengen behoorlijk ingewikkelde procedures met zich mee, dat we toen maar besloten hebben daarvan af te zien’, vertelde de Vlaardingse wethouder Hans Versluijs tegenover Binnenlands Bestuur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin Koenen (directeur adviesbureau-in een vorig werkzaam leven o.a. ambtenaar van de burgerlijke stand) op
Ik stuurde een uitgebreid artikel naar BB. Onduidelijk of het geplaatst wordt. Mijn advies is, via ziekenhuizen regelen is te complex. Hoeveel verloskamers voor hoeveel gemeenten? Ik stel voor de Wet (BW) en het Besluit burgerlijke stand 1994 wijzigen. Heb voorstel geredigeerd. Ik ga er breed aandacht voor vragen.

(Overigens vreemde laconieke, denigrerende, reacties voor een serieus probleem bij veel ouders!!
Door piet (bejaard) op
Op 18 jarige leeftijd mag het kind dan eenmalig kiezen of alsnog de waarheid in de akte wordt opgenomen. Bij overlijden in het ziekenhuis vragen we de naaste familie welke gemeentenaam in de akte moet komen.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving marketing communicatie) op
Een serieus probleem waar, lijkt me, een raadgevend referendum op zijn plaats is. (Wat een land...)
Door Jakov op
Waar hebben we het over? Obama had het er overigens ook moeilijk mee. VNG moet Trump maar adviseren.

Waar maken ze zich in Valkenswaard en de waddeneilanden druk over. Het raadswerk is toch zo belastend?
Door Nico (adviseur) op
Te zielig om los te lopen. Het wordt tijd dat wel in de documenten opnemen : Geboren in Nederland.
Door voedselbank (medewerker voedselbank) op
Wat een problemen! Er zijn ook landen waar vrouwen hun kinderen ter wereld brengen zonder dat er zelfs maar een ziekenhuisbed voor hen beschikbaar is.

Vacatures

Van onze partners