Advertentie

VNG-directeur Pans niet bang voor boycot

Ralph Pans, directeur van de VNG begrijpt de commotie niet die is ontstaan over het -te dure- eeuwfeest van de vereniging. 'Stemmingmakerij, gebaseerd op opnies, geen feiten'.

19 maart 2012

Stemmingmakerij. Zo doet directeur Ralph Pans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de commotie af als zou het komende VNG-eeuwfeest te duur zijn. ‘Laten we wel bij de feiten blijven alsjeblieft’.

Geen kostenverslindende verjaardag
De VNG viert deze zomer dat de vereniging 100 jaar geleden werd opgericht. Dat gebeurt in Den haag, waar tegelijkertijd het reguliere jaarcongres wordt gehouden. Pans: ‘Wij zien ook wel dat je in deze tijden niet met een kostenverslindend verjaardagsfeest kunt aankomen. Vandaar dat we het combineren met de jaarvergadering. Extra kosten voor het feest: 27,50 euro pp’.
 

Berekende kosten: 3 miljoen
Toch ligt de bijeenkomst onder vuur, aangewakkerd door drie wethouders van Leefbaar Capelle aan den IJssel, die dit weekeinde aankondigde weg te zullen blijven, juist wegens de hoge kosten. Met name de wethouders van Leefbaar Capelle bliezen in de bus met hun berekening dat het feest de belastingbetaler rond de 3 miljoen euro zou kosten. De partij riep andere gemeenten op de verjaardag ook te boycotten.
 

27,50 euro extra
Pans reageert onderkoeld: ‘Voor het totale programma rekenen we 795 euro per persoon, dat is 27,50 eur meer dan voor het congres vorig jaar. En iedereen kan ook inschrijven voor delen van het congres, zodat het net zo duur kan worden gemaakt als de gemeenten zelf willen’.
 

Geen kwalificatie
De directeur van de VNG weigert de oproep tot boycot te kwalificeren als goedkoop scoren voor de lokale bühne maar heeft wel zo zijn bedenkingen. ‘Er wordt een sfeer gewekt als zouden wij een duur feestje bouwen, terwijl we de kosten juist sterk in de gaten houden. Ik betreur dat, laten we bij de feiten blijven alsjeblieft’.
 

Geen mimimum
Hij benadrukt dat er geen minimum aantal deelnemers is. Hoeveel gemeenten het feest ook mogen boycotten, het VNG-congres gaat altijd door. Voor het avondprogramma - met een optreden van onder andere de rockband Golden Earring - moet wel 47,50 euro entree worden betaald. ‘Ook hier hebben mensen de keuze om wel of niet te komen.’
 

Geen VVD-dixieland
Het gewekte idee dat het om een VVD-partijtje zou gaan werpt de VNG-topman (PvdA) verre van zich. ‘Ik weet niet waar dit nu weer vandaan komt. Laten we ook hier bij de feiten blijven. Er is geen dixieland, het is een mooi feest voor alle leden van de VNG. Mag dat alsjeblieft als je 100 wordt?'

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

r van den hoff
Een bijeenkomst voor 800 euro pp? Ik exploiteer vergader en congrescentra en als een klant 100 euro pp uitgeeft is dat ongelofelijk veel geld in deze tijd. Deze club en de directie moeten zich de ogen uit de kop schamen!
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik kan met mijn gezin voor dat geld een week op vakantie naar Zuid-Europa. Het is mij al jaren een doorn in het oog dat dit soort gezellige bijeenkomsten zo duur moet zijn. Voorheen was het nog erger met uitstapjes naar Barcelona, Zwitserland, Berlijn en meer van dat soort bestemmingen. Realiteitszin is bij bestuurders meestal ver te zoeken.
pieter / wegkijker
Een hele hoop commotie om niks. Wat is er mis met een vereniging die haar eeuwfeest op deze wijze viert.

Er is elk jaar een VNG congres en daar hoor je niks over. Nu het een eeuwfeest is met een leuk programma tegen een geringe meerprijs ontstaat er een hoop ruis. Waarom moeten gemeenten in tegenstelling tot het onvolprezen bedrijfsleven altijd de armoedzaaier spelen?
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Leuk dat de heer pans zelf de vinger op de zere plek legt. Ieder gemeente in nederland draagt bij aan de VNG.Al jaren vraag ik mij af waarom je dan voor een jaarcongres dat bestemd is voor leden,zoveel moet betalen.Een gemiddeld jaarcongres kost volgens Pans een kleine 2 miljoen!Nu is het verhaal dat in verhouding met het jaarcongres de kosten helemaal niet zo hoog zijn.

Het is maar hoe je het bekijkt.De heer Pans en zijn mede bestuurders moeten de rookwolken maar eens verdrijven en openheid van zaken geven wat de VNG de burger aan belastinggeld kost!
een regioburger / consultant
@johannes, prima ja, welke journalist duikt erin? En graag even opzoeken wat de salarissen en vergoedingen zijn van directie en bestuur, ook in hun nevenfuncties. De PvdA-directeur heeft bv. nog jarenlang meegedraaid bij het BING, een op winst gericht bedrijf opgericht door hemzelf. VVD'ers hebben bij veel mensen de naam maar die PvdA'ers kunnen er nog meer van als ze de kans krijgen. Maat houden bij een feest op andersmans kosten is er bv. niet bij. En dat het met al die artiesten nu maar € 27,50 extra kost (?!) geeft aan dat de VNG de gemeenten waarschijnlijk al vele jaren te hoge kosten berekent want anders klopt er iets niet. Van al dat geld hadden alle burgemeesters, wethouders en raadsleden een gratis feestdag kunnen hebben en dat had het de gemeenten eens niets gekost. Da's pas feest!

Maar ivoren torens kunnen wel tegen een zuchtje tegenwind dus na 2012 vrolijk verder.
Insider / ...
Volgens het (zeer luxe) uitgevoerd programmaboekje kost alles bij elkaar € 842,50 en wordt geadviseerd deze kosten bij de gemeente te declareren. Het valt nog te bezien of raadsleden dit wel mogen volgens de gemmeentewet(!).

De feestavond is overigens een prachtgelegenheid voor de bonden om hun looneisen wat kracht bij te zetten!
Richard van Vliet / senior beleidsmedewerker milieu
Wat een gedoe om niets. Er komen 3000 mensen naar dit congres en 800 euro voor twee dagen is niets. Een gemiddeld commercieel congres kost 1000 euro per dag. Voor degene die zeurt over dat hij een belastingebetaler is en hij hier niet voor wil betalen, vergeet niet wie de economische crisis heeft veroorzaakt: het bedrijfsleven....
D. van Arum / hoofd financien
Men moet niet zo zeuren zegt de VNG Top.........zeuren en een leuk feestje houden, ach moet kunnen, jammer dat deze VVD bestuurders bezuinigen op voorzieningen voor hun eigen burgers, huren omhoog jagen tegen het scheefwonen etc, maar aanpakken van de hypotheekrenteaftrek ho maar. Maar ja dan gaat men snijden in eigen vlees.



Het belangrijkste is dat feestje doorgaat........ten koste van de burgers maar die tellen in VVD land niet mee.
Balk / bestuurslid Raadslid.Nu
Congreskosten zijn bestuurskosten (zie "Handreiking integriteit van politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen, hoofdstuk5) Dit geldt ook voor raadsleden. Het VNG congres is een goede gelegenheid om te netwerken ook voor raadsleden. Het programma is informaties en de deelsessies en en excursies zijn van hoog niveau. Leden van Raadslid.nu kunnen gratis deelnemen aan het avondprogramma als zij zich aanmelden via hun belangenvereniging. Zie de voorwaarden op de www.raadslid.nu.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als de extra kosten van dit feest slechts E 27,50 per p.p. zijn betekent dit ook dat de normale jaarlijkse congreskosten van de VNG absurd hoog zijn. Het wordt de hoogste tijd dat dit soort exceptionele uitgaven voor rekening van de Overheid worden beëindigd. Een congres (ook een feestcongres) kan in één dag worden afgewerkt. Daarvoor zijn helemaal geen overnachtingen nodig.
Niek / jurist
Stop er eerst maar eens mee om het een tweedaagse te laten zijn.
myconius
@ arnand



'Waarom moeten gemeenten in tegenstelling tot het onvolprezen bedrijfsleven altijd de armoedzaaier spelen?'



Omdat de gemeenten geen eigen geld hebben, maar gefinancierd worden door de burger.
O. ten Hove
‘Laten we wel bij de feiten blijven alsjeblieft’. Mooie uitspraak, en dat Pans Pv/dA is is geen garantie want daar zitten ook Bobo's die geen voeling met de samenleving heeft zoals ook een onderdirecteur van Divosa die een paar maanden politiek correcte onzin spuide zonder te weten waar hij het over had. maar ja Divosa is een bekangenvereniging van directeuren van sociale diensten en die directeuren weten vaak ook niet wat er op de werkvloer en in het echt leven toegaat.



Maar terugkerend op de VNG. In tijden van crises kan je het niet maken om dit soort feesten te geven want je toont dan al gauw dat je het volk dat de penningen opbrengt minacht...
Jan
Opheffen van de VNG zou de beste bezuinigingsmaatregel zijn.
john / geen
ik roep iedereen op om op 5juni gezellig naar het vng feestje te komen aanvang 19.00 op het centraal station denhaag,dan lopen we gezamelijk naar de witte tent op het malieveld waar we van 19,15 tot 23.15 kunnen genieten van het feest met oa het philhormonische orkest,en de grote klapper van de avond de golden earring!! komt allen,komt allen,dit is een serieuze oproep!!
LKD Poldervaart
Op zich valt de 3 miljoen nog wel mee voor dit linkse feestje. Mathijs van Nieuwkerk en Freek de Jonge komen vast voor niets en trekken ten strijde voor een goede CAO voor de gemeente ambtenaar die al jaren op de nullijn zit. Wordt het toch nog gezellig en levert het ook nog wat op.
een regioburger / consultant
Ja, laten we het zeker bij de feiten houden: als alle 415 gemeenteleden hun vertegenwoordiger(s) naar de jaarvergadering sturen, wat terecht is, en die natuurlijk gratis is want daar betalen ze al lidmaatschapsgeld voor, en vervolgens voor die vertegenwoordigers slechts € 27,50 de mens hoeven bij te bijlappen dan zitten ze die met zijn alleen ook meteen op het leuke feest! Kunnen alle raadsleden voordelig mee. Prima en voordelig geregeld en terecht geen gezeur.
Advertentie